Д али на телевизионния екран или на bonapeti.bg, то рецептите, които представят Лора и Стоян от „Бон Апети“, са от най-търсените. Ето и няколко идеи за лесни и малко по-завързани десерти.
Кекс с шоколад и крем сирене
Необходими продукти:
- 300 г брашно
- 200 г течен шоколад
- 200 г крем сирене
- 200 г краве масло (със стайна температура)
- 200 г захар
- 5 яйца
- 1 ванилия
- 1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват добре. Добавя се крем сиренето и пак се разбива. Едно по едно и при постоянно бъркане се чукват яйцата. Сипват се смесените брашно, бакпулвер и ванилия. Разбърква се. В намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс с дупка по средата се сипва 1/3 от тестото. Върху него се изсипва половината шоколад. Следва отново тесто, после шоколад и се завършва с тесто. Кексът се пече 1 час и 10 минути в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор.
Пудинг с кифли
Необходими продукти:
- 3 кифли с мармалад
- 1 пакет пудинг ванилия
- 1 л прясно мляко
- 50 мл вино марсала
- 100 г светли стафиди
- 70 г кокосови стърготини
- 50 г захар
- краве масло за намазване
Начин на приготвяне:
Кифлите се режат на парчета и към тях се добавят стафидите. Пудингът се разтваря в част от студеното мляко заедно със захарта. Останалото мляко се кипва и с 500 мл от него се заливат кифлите. В останалото топло мляко се налива разтвореният пудинг. Слага се на котлона и се вари при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Полученият крем се сипва върху кифлите, налива се виното, разбърква се и се оставя за 30 минути. Сместа се прехвърля в намазана с масло тава и се поръсва с кокосовите стърготини, запечени до златисто в сух тиган. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 50 минути на водна баня в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор. По желание десертът може да се поднесе топъл с топка сладолед или студен – с плодове.
Лешниково руло
Необходими продукти:
За тестото:
- 180 г захар
- 140 г брашно
- 60 г печени лешници
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 150 мл животинска сметана
- 3 яйца
- 3 шушулки кардамон
- 1 ч.л. бакпулвер
За гарниране:
- 250 г течен шоколад (двуцветен)
- 100 г печени лешници
- 2 с.л. какао
Начин на приготвяне:
Лешниците за тестото се смилат. Смесват се със стритите семенца от шушулките кардамон, брашното, бакпулвера и ваниловата захар. Яйцата се разбиват със захарта много добре. Налива се и сметаната. Сухите и течните съставки се смесват. Тестото се прехвърля в плитка тава, с пергаментова хартия на дъното. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 12 минути. Охлажда се леко, отделя се от хартията, навива се на руло и се оставя да се охлади. След това се отваря, маже се с течен шоколад, поръсва се с накълцани лешници и пак се завива стегнато. Оставя се в хладилник за 1 час. Преди поднасяне се поръсва с какао.
Чийзкейк с ябълки
Необходими продукти:
- 8-10 ябълки (сорт „Гала”)
- 500 г крем сирене
- 170 г пудра захар
- 100 г бисквити с какао
- 50 г краве масло
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 2 яйца
- 1/2 ч.л. канела
- За гарниране:
- 120 мл животинска сметана
- 80 г захар
- 50 г печени орехи
- 20 г краве масло
Начин на приготвяне:
От ябълките се изрязват капачета, след това се издълбават внимателно с помощта на лъжичка. Крем сиренето се разбива със захарта и яйцата. Овкусява се с ванилията и канелата. Бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Разпределят се на дъното на ябълките, като се притискат. Плодовете се пълнят с крем, без да се стига до ръба, за да не излезе плънката по време на печене. Ябълките се пекат около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се оставят за около 3 часа, за да се охладят добре.
Захарта за соса се карамелизира, налива се сметаната и когато захарта се разтвори, съдът се дърпа от огъня. Слага се маслото и се разбърква. Ябълките се поднасят с карамелен сос и наситнени орехи.
Триъгълна бисквитена торта
Необходими продукти:
- 1 опаковка пудинг за бисквитена торта ванилия
- 1 л прясно мляко
- 100 г захар
- 1 с.л. инстантно кафе
- 30 бисквити за торта
- 1 пакет маслена глазура шоколад
Начин на приготвяне:
Пудингът се вари в 800 мл от прясното мляко заедно със захарта. Оставя се да се охлади и стегне много добре. В останалите 200 мл мляко се разтваря кафето. Бисквитите се потапят в млякото с кафето и се подреждат върху хартия за печене или алуминиево фолио под формата на правоъгълник с размер 3 бисквити от късата страна и 5 - от дългата. Намазват се тънък слой от крема, след което се подрежда втори ред бисквити. Притискат се така, че да слепнат добре. Отгоре се разпределя останалият крем. Хартията/фолиото се повдига от двете дълги страни, така че двата крайни реда бисквити да образуват покрив. Притиска се и се завива плътно с хартията/фолиото. Тортата се прибира в хладилник да стегне.
Глазурата се разтопява на водна баня. Тортата се изважда от хладилника и се залива с глазурата. Оставя се глазурата да стегне, след което тортата се прехвърля в подходяща чиния.
Обърнат сладкиш с круши и джинджифил
Необходими продукти:
За крушите:
- 4 круши
- 80 г захар
- 50 г краве масло
За тестото:
- 240 г брашно
- 125 г краве масло (със стайна температура)
- 150 г захар
- 60 г захаросан джинджифил
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 10 г бакпулвер
- 180 мл сайдер от круши
- 1 яйце
- 1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Крушите се обелват, разрязват се по дължина и се почистват от семките. Маслото и захарта се загряват, докато захарта се карамелизира. Слагат се плодовете и се готвят от двете страни. Когато станат карамелени, се отстраняват от котлона. Подреждат се с отвора нагоре в тава, застлана с пергаментова хартия. Заливат се с отделилия се карамелен сос. Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцето, сайдерът, бакпулверът, ваниловата захар, канелата и брашното, и отново се разбива. Накрая се добавя и накълцаният захаросан джинджифил, и се разбърква. Плодовете се покриват с тестото. Заравнява се. Сладкишът се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Изважда се от фурната, охлажда се за 10 минути и се обръща.
Ябълков локум с орехи
Необходими продукти:
- 2 кг ябълки (сорт „Червена превъзходна“)
- 800 г захар
- 120 г царевично нишесте
- 100 г орехи
- 100 г пудра захар
- 1 с.л. сок от лимон
- 1 ч.л. вода от рози
- 1 ч.л. оцет
- олио за намазване
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и се почистват. Семките и корите се завързват в марля и се слагат в тенджера. Наливат се 2 л вода и се слага на котлона да кипне. След това силата на огъня се намалява и се вари около 45 минути. Котлонът се изключва, тенджерата се похлупва и се оставя така още 30 минути. Марлята се изважда, а течността се мери – трябва да е 1 л, ако не е, се добавя вода. Захарта се смесва с лимоновия сок и 350 мл от ябълковата вода. Вари се сироп, като температурата трябва да достигне 116 градуса.
В останалата вече охладена ябълкова вода се разтваря 100 г от нишестето и се налива оцетът. Сместа се вари, докато се сгъсти. Към нея се налива захарният сироп и се разбърква. Кипва се и се вари 1 час, като на всеки 5-10 минути се разбърква. Дърпа се от огъня.
Прибавят се накълцаните орехи и розовата вода. Разбърква се. Правоъгълна тава се застила с хартия за печене, намазана с олио. Сместа за локум се сипва в тавата. Оставя се да престои на стайна температура минимум 24 часа. След това се обръща върху хартия за печене, намазана с олио, другата хартия се маха. Оставя се да престои на стайна температура поне 24 часа. Нарязва се на кубчета, като преди всеки разрез ножът се забърсва и се маже с олио. Оставя се да престои още 24 часа. Пудрата захар се смесва с останалото нишесте. Кубчетата се овалват в сухата смес.
Съвет: Ако нямате термометър, с който да измерите дали температурата, необходима за приготвяне на сиропа е достигнала 116 градуса, тогава в съд със студена вода капвайте от захарния сироп и когато се образува твърда капка, значи сиропът е готов.
Малва пудинг от Южна Африка
Необходими продукти:
- 280 г брашно
- 120 г захар
- 50 г краве масло със стайна температура + още за намазване
- 40 г сладко от кайсии
- 250 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 2 с.л. бял винен оцет
- 2 ч.л. сода
- 1 щипка сол
За сиропа:
- 140 г захар
- 20 г краве масло
За соса:
- 200 мл животинска сметана
- 120 г сладко от кайсии
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват. Чукват се яйцата и отново се разбива. Прибавят се сладкото от кайсии и солта, и пак разбива се. Наливат се млякото и изгасената в оцета сода. Сипва се брашното и отново се разбива. Сместа се разпределя в намазани с масло форми за крем брюле – не трябва да се пълнят догоре. Пудингът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 30 минути.
В касерола се смесват 150 мл вода, захарта и маслото за сиропа. Готовият пудинг се залива със сиропа.
За соса в касерола се смесват сладкото, сметаната и ваниловата захар. Готви се на умерен огън, докато сместа се сгъсти. По желание се прибавя 1 с.л. тъмен ром. Пудингът се поднася, полят със соса.