Л ора и Стоян от „Бон Апети“ винаги дават коя от коя по-прекрасни рецепти. Започват и нов сезон по 24Kitchen. Този път от bonapeti.bg подбрахме няколко рецепти за подслаждане на живота.
Кокосови сладки
Необходими продукти:
- 175 г пудра захар
- 165 г кокосови стърготини
- 75 г белтъци (2 яйца размер L)
- 1 есенция ванилия
- 1 щипка сол
- За глазурата:
- 100 г черен шоколад
- 80 мл животинска сметана
- 20 г краве масло
Начин на приготвяне:
В купа се смесват кокосовите стърготини, захарта, ванилията, белтъците и солта. Хубаво се разбърква с ръце. С навлажнени ръце се оформят малки топки. Поставят се върху пергаментова хартия и се пекат в загрята на 165 градуса фурна за около 20-25 минути. След това се охлаждат. В касерола се кипва сметаната. Шоколадът се начупва и сметаната се налива към него. Добавя се маслото, разбърква се, докато се получи гладък крем. Върху решетка се поставят сладките и се заливат леко с шоколадовата смес. Оставят се да се охладят добре.
Съвет: На дъното на тавата се слага хартия за печене и шоколадът, който се стече, щом се охлади, може да се събере и да се използва пак.
Кекс с орехи и бадеми
Необходими продукти:
- 500 г орехи
- 200 г кокосова захар
- 200 г белени бадеми
- 150 г мед
- 125 г краве масло (със стайна температура)
- 100 г брашно
- 150 мл животинска сметана
- 100 мл прясно мляко
- 6 яйца
За сервиране:
- 100 г бял шоколад
- пресни ягоди
Начин на приготвяне:
Около 100 г от орехите се накълцват с нож. Останалите се смилат с бадемите и 100 г от захарта. Разбъркват се с брашното. Маслото се разбива с меда. Едно по едно се добавят яйцата, като продължава да се разбива. Наливат се сметаната и млякото и отново се разбива много добре. Течните и сухите съставки се смесват, добавят се и накълцаните орехи, разбъркват се до хомогенизиране. Тава за печене се намазва с масло и се поръсва с 50 г кокосова захар. Сипва се тестото и се поръсва с останалата захар. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор – около 40 минути, докато захарта на повърхността започне да се карамелизира. Готовият кекс се охлажда и с помощта на формичка се изрязват сърца. Напръскват се с разтопен бял шоколад и се гарнират с ягоди.
Ягодови целувки
Необходими продукти:
- 250 г пудра захар
- 60 г шамфъстъци (сурови и обелени)
- 6 белтъка (на стайна температура)
- 1 щипка сол
- За гарниране:
- 400 г животинска сметана
- 300 г пресни ягоди
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна със солта. Сипва се захарта и отново се разбиват, докато станат на сняг. Шамфъстъците се наситняват. Малка част от тях се заделя за поръсване, а останалото количество се слага в белтъчната смес, като се разбърква внимателно. От сместа се оформят целувки и се разпределят на разстояние една от друга в тава, застлана с пергаментова хартия. Пекат се около 1 час и 30 минути в загрята на 130 градуса фурна без вентилатор, след което се охлаждат. Времето за печене зависи от големината им. Сметаната се разбива със захарта и бурбонската ванилова захар. Целувките се гарнират със сметаната и ягодите, и по желание – с листенца мента. Накрая се поръсват с останалите шамфъстъци.
Бухнали палачинки
Необходими продукти:
- 125 г брашно
- 2 яйца (размер L)
- 250 мл прясно мляко
- 15 г краве масло
- 1/2 ч.л. фина морска сол
Начин на приготвяне:
Яйцата (затоплени на стайна температура) се разбиват леко със солта. Налива се млякото (също на стайна температура) и се разбива енергично. Прибавя се маслото, разтопено и леко охладено и накрая се уплътнява с брашното. Разбива се, докато се получи течно палачинково тесто, без бучки. Силиконова форма за мъфини с 8 дупки се загрява в разгрята на 220 градуса фурна за 2-3 минути. Изважда се, сместа се налива бързо в нея, като формите трябва да се напълнят на 2/3 от обема им. Слага се във фурната (едно ниво под средата). След 15-20 минути те увеличават обема си значително и температурата се намалява на 180 градуса. Фурната не се отваря. Вадят се след 35 минути, когато са се надигнали почти двойно. Сервират се с масло или мармалад.
Кейк „Зебра”
Необходими продукти:
- 450 г брашно
- 6 яйца (размер L)
- 375 г захар
- 415 мл прясно мляко
- 375 мл олио
- 1 1/2 с. л. бакпулвер
- 3 с.л. какао
- 1 есенция ванилия
- 1 есенция ром
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, около 10 минути с миксер. Прибавя се олиото на тънка струйка, при постоянно разбъркване с миксера. Към сместа се наливат 375 мл от млякото. Добавят се брашното и бакпулверът и се разбърква внимателно с миксера. Кейковото тесто се разделя надве. Към едната част се прибавят какаото и есенцията ром, а другата се ароматизира с есенция ванилия. Към какаовото тесто, което се получава малко по-гъсто, се налива останалото мляко, за да станат двете смеси с еднаква консистенция. На дъното на форма за торта с диаметър 26 см се поставя пергаментова хартия. В центъра на формата се слага 1 голяма лъжица от бялото тесто, а в центъра на белия кръг - 1 голяма лъжица от кафявото. Така се редуват двете смеси, докато тестата свършат. Не трябва да се бърка или да се спира редуването им. Кейкът се пече в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, за около 45 минути. Охлажда се и се поднася.
Млечен тарт
Необходими продукти:
- 300 г брашно
- 125 г краве масло
- 80 г пудра захар
- 1 яйце
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- За плънката:
- 1 л прясно мляко
- 200 г захар
- 4 яйца
- 50 г брашно
- 40 г царевично нишесте
- 80 г краве масло
- 1 есенция ванилия
- 2 щипки сол
- канела за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, пудрата захар, бакпулверът, солта и канелата. Прибавя се маслото (трябва да е студено) – нарязано на кубчета. Размесва се с пръсти, докато се получат малки трохи. Слага се яйцето и се замесва тесто, което се оставя в хладилник да стегне за около 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение. След това се разточва и се поставя във форма за торта с диаметър 26 см, като трябва да покрива и стените. Тестото се покрива с пергаментова хартия, а отгоре се слага морска сол (това се прави, за да не се надигне). Пече се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около 15 минути. След това се допича за още 5 минути, без солта и хартията, до златист цвят. 800 мл от прясното мляко за плънката се кипва заедно с маслото. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. В купа с останалото прясно мляко се слагат жълтъците, 1/2 от захарта, брашното, царевичното нишесте, ванилията и щипка сол. Разбива се. Горещото мляко се налива на тънка струя към млечно-яйчената смес, връща се на котлона и се оставя за 3-4 минути да се сгъсти. След това се охлажда леко. Белтъците се разбиват с щипка сол и останалата част от захарта на пухкава маса (не на сняг). Смесват се с охладения крем и се разпределят върху блата. Тартът се пече в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 30 минути. Оставя се да се охлади за 1 час, нарязва се и се поднася поръсен с канела.
Карпатка
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 125 г краве масло
- 5 яйца
- 1 с.л. захар + още за поръсване
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
За крема:
- 1 л прясно мляко
- 150 г захар
- 200 г краве масло (на стайна температура)
- 5 жълтъка
- 4 с.л. царевично нишесте
- 4 с.л. брашно
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Тестото се приготвя, като около 220 мл вода се загряват със захарта и маслото. Брашното се смесва със солта и бакпулвера и се сипва към горещата течност. Готви се на слаб огън, докато се образува тестена топка. Охлажда се и едно по едно се добавят яйцата, като се разбърква непрекъснато. Тестото се разстила на тънък слой в две големи плитки тави с незалепващо покритие и се заравнява с шпатула. Поръсва се със захар и се пече около 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, като по време на печенето фурната не се отваря. След това се оставя да се охлади – най-добре върху решетка. Кремът се приготвя, като около 800 мл от млякото се загряват заедно със захарта.
Жълтъците се смесват с брашното, царевичното нишесте, останалото мляко и ванилията и се разбъркват добре, за да няма бучки. Част от топлото мляко се налива към сместа с жълтъците. Разбърква се и се сипва в тенджерата с останалото топло мляко. Готви се на слаб огън, при постоянно бъркане, докато кремът се сгъсти, след което съдът се дърпа от огъня. Кремът се прехвърля в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се охлади. Маслото се разбива, докато побелее. Добавя се кремът и отново се разбива. Едната от корите се поставя в тава, върху нея се разпределя кремът и се заглажда. Покрива се с втората кора, като леко се притиска и се прибира в хладилник за 4 часа. Нарязва се и по желание се поръсва с пудра захар.