Р ибникът е основно ястие за Никулден, което има различни вариации и във всяка къща едва ли не се приготвя по уникален начин. Често се прави с праз, домати, ориз и т.н. Прави се с всякакви видове риба, но шаранът определено е господарят на никулденската трапеза. В последните десетилетия се налага тенденцията на шаран в тесто. Всъщност рецептата си е направо древна, но отново е на мода. Ето една идея за рибник, дело на Лора и Стоян от „Бон Апети“ и забелязана на bonapeti.bg.
Рибник
Необходими продукти:
- 1 почистен шаран (голям)
- 3 глави лук
- 1 лимон
- 100 г орехи
- 80 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 яйце
- сол на вкус
- зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
Брашното се разбърква със солта, чуква се яйцето, наливат се около 200 мл вода и се замесва тесто. Покрива се и се оставя да почине 30 минути. Лукът се реже на кубчета и се запържва в загрят зехтин, докато омекне и започне леко да се карамелизира. Лимонът се филетира и се реже на кубчета. Орехите се накълцват и се смесват със запържения лук, кубчетата лимон, сол и черен пипер на вкус. Шаранът се овкусява със сол и черен пипер отвътре и отвън. Пълни се с лучената смес.
Тестото се разделя на 4 части, които се разточват на тънки кори. Трите се мажат със зехтин и се редят една върху друга. Върху тях се слага и последната кора. Разточва се хубаво, за да се изтъни, след това се маже със зехтин. Рибата се слага в кората и се увива добре. Маже се със зехтин. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 50 минути.