0

В ремето навън застудя и това ни кара да стоим по-близо до печката. Нека да я ползваме по предназначение и да приготвим вкусни хлебчета с помощта на Лора и Стоян. Още техни рецепти ще намерите на bonapeti.bg.

С ароматно масло

Продукти:

600 г брашно

300 мл топло мляко

30 г краве масло

1 кубче прясна мая

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

За намазване:

80 г краве масло

1 скилидка чесън

2 стръка мащерка

2 стръка магданоз

30 г пармезан

сол на вкус

Приготвяне:

Разтворете маята в млякото. Прибавете захарта и разтопеното масло и разбъркайте. Смесете брашното със солта, оформете кладенче, сипете течните съставки и замесете меко тесто. Оставете го да втаса. След това го разделете на 15 топки. От всяка топка оформете фитили, усучете ги, сплетете двата им края и оформете топки. Подредете в тава, застлана с хартия за печене и оставете да втасат. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Изпечете хлебчетата до готовност – за около 10 минути. Разтопете маслото за намазване. Дръпнете от огъня и прибавете чесъна, стрит на паста, настъргания пармезан, накълцания магданоз, листенца мащерка и сол. Залейте хлебчетата с чесновото масло.

С печен чесън

Продукти:

400 г брашно

100 мл бадемово мляко

6 скилидки чесън

4 с.л. зехтин

1 с.л. хранителна мая

1 с.л. захар

2 ч.л. суха мая

1/2 ч.л. мащерка

1/2 ч.л. риган

1/4 ч.л. майоран

1 щипка розмарин

сол на вкус

Приготвяне:

Необелените скилидки чесън се пекат 10-15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се, обелват се и се стриват на паста. Брашното се разбърква със захарта, солта, мащерката, майорана, розмарина, ригана и двата вида мая. Сипват се 2 с.л. зехтин, бадемовото мляко и 100 мл вода, прибавя се и половината от чесновата паста. Замесва се тесто и се оставя да втаса в намазана със зехтин купа. След това с намазнени ръце се оформят 12 фитила. От всеки фитил се прави възел. Подреждат се в тава и се оставят да втасат. Пекат се 15-20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Останалият зехтин се разбърква със заделената чеснова паста. Готовите хлебчета се намазват със сместа и се поръсват със счукана морска сол.

Със сирене и магданоз

Продукти:

600 г брашно

250 мл прясно мляко (топло)

100 мл олио

1 яйце

1 пакетче суха мая (7 г) Dr. Oetker

2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

2 връзки магданоз

400 г овче сирене

краве масло за намазване

Приготвяне:

Прясното мляко се смесва със захарта и маята. Белтъкът се отделя от жълтъка и се разбърква с брашното, солта и олиото. (Жълтъкът се запазва за намазване.) Прибавя се разтворената мая и се замесва меко и еластично тесто, което се оставя да втаса. Плънката се приготвя като сиренето се натрошава и се смесва с наситнения магданоз. Тестото се разделя на 10 равни части и всяка се разточва леко на не много тънък кръг. Намазват се с разтопено масло. В двете срещуположни страни на кръга, на около два пръста от края, в тестото се правят прорези, като дъги. В средата на кръга се слага от плънката. Разрязаните краища се прехлупват, така че плънката да остане непокрита. Така се оформят всички хлебчета. Хлебчетата се подреждат в тави, застлани с пергаментова хартия, покриват се с кърпа и се оставят да починат за около 40 минути. Мажат се със заделения жълтък, смесен с малко вода и се пекат в загрята 190 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 15 минути.

Канадски пържени

Продукти:

750 г брашно

250 мл прясно мляко

200 г сланина

1 с.л. суха мая

1 с.л. захар за маята

1 ч.л. захар за млякото

125 мл топла вода за маята

125 мл студена вода за млякото

2 с.л. олио

1 ч.л. сол

брашно за размесване

Приготвяне:

Маята се разтваря в топлата вода, заедно с 1 с.л. захар и щипка брашно. В касерола се сипват млякото и олиото и се загряват. Дърпат се от огъня, прибавят се 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и се налива студената вода. Брашното се сипва в голяма купа, прави се кладенче, сипва се млечната смес и после втасалата мая. Разбърква се. Върху набрашнен плот се замесва меко тесто и се оставя да втаса, покрито в купа за 30 минути. После се оформят 20 малки топки. Сланината се нарязва на малки кубчета и се слага в тиган. Разтопява се и след това пръжките се изваждат в купа. В отделилата се мазнина се пържат хлебчетата до златисто, от двете страни. Хлебчетата се сервират поръсени с пръжките. 

Плоски върху камък

Продукти:

500 г бяло брашно

100 мл топла вода

200 г кисело мляко

1 ч.л. суха мая

1 ч.л. захар

1 с.л. морска сол

Приготвяне:

Маята се разтваря в 100 мл топла вода заедно със захарта и се оставя да шупне. Киселото мляко се загрява леко и към него се сипва шупналата мая. Разбива се с телена бъркалка и малко по малко, при постоянно бъркане, се добавя брашното. Сипва се морската сол, замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Скарата се поставя в горната част на загрята на 250 градуса фурна, а върху нея се слага камък за пица да се загрее. Втасалото тесто се изважда върху плота, леко се притиска с ръце и се нарязва на 6 равни парчета. Всяко парче се притиска с ръце и се оформя на тънка питка, с диаметър 15-20 см. Надупчва се с вилица в средата, за да не се надига при печенето. Хлебчетата се пекат върху камъка около 7-8 минути.