0

Е то още една чудесна рецепта от Лора и Стоян от „Бон Апети“, видяна на bonapeti.bg.

Крилца с барбекю сос и дресинг от синьо сирене

Необходими продукти:

  • 1,5 кг пилешки крилца
  • 1 с.л. сол
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сух чесън
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. сух риган
  • зехтин за намазване

За соса:

  • 200 г кетчуп
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. сос уорчестър
  • 80 мл бърбън
  • 1 ч.л. чипотле на прах
  • 1/4 ч.л. сух чесън
  • 1/2 ч.л. сух лук
  • 50 г кафява захар
  • 1 щипка сол
  • 1 с.л. краве масло

За дресинга:

  • 60 г синьо сирене
  • 50 г кисело мляко
  • 30 мл прясно мляко
  • 2 с.л. майонеза
  • 1/2 ч.л. лют сос

Начин на приготвяне:

В купа разбъркайте солта, червения пипер, сухия чесън, черния пипер и ригана. Отстранете крайчетата (щиковете) на крилцата и ги заделете за бульон. Намажете крилцата със зехтин и ги овкусете със сместа от подправки. Изпечете ги в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.

За барбекю соса в купа смесете чипотлето, чесъна, лука, солта и кафявата захар. В касерола сипете кетчупа, доматения концентрат, соса уорчестър, балсамовия оцет и бърбъна. Добавете сухите съставки и маслото, сложете на огъня сместа да кипне и гответе още 5 минути. Намажете изпечените крилца с барбекю соса и ги върнете във фурната за още 10 минути.

За дресинга натрошете синьото сирене и го разбъркайте с киселото мляко, майонезата, лютия сос и прясното мляко. Поднесете крилцата с дресинга.