Е то още една чудесна рецепта от Лора и Стоян от „Бон Апети“, видяна на bonapeti.bg.
Крилца с барбекю сос и дресинг от синьо сирене
Необходими продукти:
- 1,5 кг пилешки крилца
- 1 с.л. сол
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сух чесън
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/4 ч.л. сух риган
- зехтин за намазване
За соса:
- 200 г кетчуп
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. сос уорчестър
- 80 мл бърбън
- 1 ч.л. чипотле на прах
- 1/4 ч.л. сух чесън
- 1/2 ч.л. сух лук
- 50 г кафява захар
- 1 щипка сол
- 1 с.л. краве масло
За дресинга:
- 60 г синьо сирене
- 50 г кисело мляко
- 30 мл прясно мляко
- 2 с.л. майонеза
- 1/2 ч.л. лют сос
Начин на приготвяне:
В купа разбъркайте солта, червения пипер, сухия чесън, черния пипер и ригана. Отстранете крайчетата (щиковете) на крилцата и ги заделете за бульон. Намажете крилцата със зехтин и ги овкусете със сместа от подправки. Изпечете ги в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
За барбекю соса в купа смесете чипотлето, чесъна, лука, солта и кафявата захар. В касерола сипете кетчупа, доматения концентрат, соса уорчестър, балсамовия оцет и бърбъна. Добавете сухите съставки и маслото, сложете на огъня сместа да кипне и гответе още 5 минути. Намажете изпечените крилца с барбекю соса и ги върнете във фурната за още 10 минути.
За дресинга натрошете синьото сирене и го разбъркайте с киселото мляко, майонезата, лютия сос и прясното мляко. Поднесете крилцата с дресинга.