Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат прекрасна колекция от идеи за всякакви видове топли супи на bonapeti.bg.
Рибена по манастирски
Необходими продукти:
- 800 г микс от дребни риби
- 100 г зелени маслини (без костилки)
- 2 картофа
- 2 домата
- 2 червени чушки
- 1 зелена чушка
- 1 глава лук
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 40 мл олио
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства и се вари в подсолена вода, заедно с нарязаната на едро глава лук. Бульонът се прецежда и отново се кипва, лукът се отстранява, а рибата се оставя да се охлади. Пресният лук, чушките, доматите и картофите се почистват и се нарязват. Слагат се в бульона, налива се олиото, овкусява се със сол и черен пипер. Зеленчуците се варят на слаб огън около 30 минути. Добавят се и разполовените маслини. Охладената риба се почиства от кожата и костите и се връща в тенджерата. Супата се разбърква и се поднася с нарязан магданоз.
Бусека
Необходими продукти:
- 400 г телешко шкембе (несварено и ненарязано)
- 400 г цели обелени домати (от консерва)
- 100 г бял боб
- 1,8 л пилешки бульон
- 400 г картофи
- 200 мл червено вино
- 200 г зеле
- 40 мл зехтин
- 4 скилидки чесън
- 3 стръка праз
- 2 стръка стеблена целина
- 1 морков
- 1 ч.л. риган
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва в студена вода, сварява се, след което се отцежда. Шкембето се почиства, сварява се и се нарязва. Целината, морковът и празът се нарязват на кубчета, а чесънът – на ситно. Зеленчуците се запържват в зехтина, докато омекнат. Сипва се и зелето, нарязано на кубчета. Налива се виното и когато алкохолът се изпари, се сипва бульонът. Готви се около 15 минути. Прибавят се нарязаните на кубчета картофи, бобът, шкембето, нарязаните на едро домати, риганът, сол и черен пипер на вкус. Супата се готви 40-50 минути на слаб огън и се сервира.
От пилешко и печен чесън
Необходими продукти:
- 500 г пилешко филе
- 40 г краве масло
- 180 мл животинска сметана
- 1 глава лук
- 3 глави чесън
- 1 л пилешки бульон
- 1 стрък розмарин
- 1 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин за поливане
Начин на приготвяне:
Чесънът се измива, всяка глава се слага върху парче алуминиево фолио и се подправя със сол, черен пипер и зехтин. Увиват се добре, пекат се около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор и се охлаждат. Лукът се наситнява и се запържва в маслото, заедно със стръка розмарин. Сипва се брашното и щом и то се запържи, малко по малко се налива бульонът, като се бърка, за да не се получат бучки. Силата на огъня се намалява, за да не кипи бульонът. Пилешките филета се слагат в него и се готвят около 10 минути - пошират се. Изваждат се и се нарязват на тънко, а розмаринът се отстранява. Чесънът се почиства от люспите, скилидките се разполовяват и се слагат в бульона. Налива се сметаната, връща се пилето и се овкусява със сол и черен пипер. Вари се още 1-2 минути и се сервира.
Крем супа от боб
Необходими продукти:
- 300 г боб
- 30 г глава целина
- 6 скилидки чесън
- 1 печена червена чушка
- 1 глава червен лук
- 1 корен пащърнак
- 1 морков
- 1/2 връзка магданоз
- 1 л зеленчуков бульон
- 4-5 с.л. сусамов тахан
- 4 с. л. зехтин
- 2 стръка пресен джоджен (1 ч.л. сух)
- 1 щипка пушен червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва във вода за една нощ. След това се отцежда. Залива се със студена вода, кипва се и се отцежда. Отново се залива с вода и се сварява до готовност. Чесънът, целината, чушката, пащърнакът, морковът и лукът се почистват, режат се на ситно и се запържват в зехтина. Налива се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Прибавя се отцеденият боб, а 300-400 мл от водата от варенето му се запазват. Овкусява се със сол, черен пипер, пушен червен пипер, листата от магданоза и джоджена. Вари се още около 10 минути. Добавя се сусамовият тахан. Пасира се, налива се заделената вода от варенето на боба. Всяка порция се поднася с капки зехтин.