0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ дават много и различни идеи как да направим спагети, още на bonapeti.bg.

С кайма и маслини

Необходими продукти:

  • 400 г спагети
  • 400 г смляно месо от свинска плешка
  • 150 г маслини (без костилки)
  • 80 г сирене пармезан
  • 100 мл бяло вино
  • 2–3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 4 с.л. сол
  • 1 ч.л. сух риган
  • 1 щипка лют червен пипер

Начин на приготвяне:

Пастата се вари в голямо количество вода (4 л) заедно със солта, докато стане алденте. Мляното месо се запържва в сух сгорещен тиган, като се бърка непрекъснато – трябва да се образуват златистокафяви трохи. Добавя се наситненият лук и се оставя да се карамелизира. Прибавя се нарязаният на ситно чесън и щом се позапържи, се налива виното. Когато алкохолът се изпари, в съда се сипва 1 черпак от водата от варенето на пастата. Прибавят се маслините, риганът и лютият червен пипер. Слагат се спагетите и се готви още 1–2 минути. Пастата се поднася с настърган пармезан.

Алио е олио

Необходими продукти:

  • 1 пакет спагети
  • 6 скилидки чесън
  • 125 мл зехтин
  • 1 люта червена чушка
  • сол на вкус
  • розов и черен пипер на зърна за поръсване
  • лют пипер за поръсване

Начин на приготвяне:

Спагетите се сваряват в подсолена вода според инструкциите на опаковката. Чесънът и чушката се накълцват. Слагат се в дълбок тиган и заедно със зехтина на слаб огън се запържват за около 5 минути. Ароматният зехтин се овкусява със сол на вкус. Добавят се отцедените спагети и се разбърква, за да могат подправките да се разпределят равномерно. По желание спагетите се сервират поръсени отгоре с лют пипер, розов и черен пипер на зърна.

Паста пица

Необходими продукти:

  • 500 г тънки спагети
  • 80 г салам пеперони
  • 10 печени червени чушки
  • 50 г сушени домати
  • 4 скилидки чесън
  • 1 ч. л. сух риган
  • 300 г кашкавал
  • 2 люти чушлета пеперончини
  • 40 мл зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Спагетите се сваряват в 5 л подсолена вода и се отцеждат. Половината зехтин се сгорещява, дърпа се от огъня и вътре се сипват смачканият с преса чесън, наситнените пеперончини и половината риган. Изсипва се върху пастата и се разбърква. Спагетите се прехвърлят в тава за печене, овкусяват се със сол и черен пипер, поливат се с останалия зехтин и се разбъркват. Слагат се нарязаните на едро сушени домати и чушки, мазнината от сушените домати и настърганият кашкавал. Отгоре се разпределя нарязаният на тънко салам, поръсва се с останалия риган и се пече около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.

С грах и кисело мляко

Необходими продукти:

  • 500 г спагети
  • 400 г замразен грах
  • 400 г кисело мляко
  • 100 г сирене пармезан
  • 3 връзки пресен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка копър
  • 2 стръка пресен чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 2 стръка мента
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Спагетите се сваряват в подсолена вода до степен алденте. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се предварително размразеният грах и се сотира. Налива се малко от водата от варенето. Сипват се и спагетите. Копърът, ментата, магданозът и мащерката се нарязват на ситно и се разбъркват с киселото мляко. Добавят се към спагетите с граха. Овкусяват се със сол и черен пипер и се разбърква. Поднасят се с настърган пармезан.