0

В преходния сезон, когато на едни им е топло, а на други студено, кухнята има голямо значение. Днес ви предлагаме порция рецепти за супи от Лора и Стоян, които сгряват или уравновесяват температурите, така че са подходящи за всеки типаж хора. Още от тях ще намерите на bonapeti.bg.

С печено цвекло и гъби

Необходими продукти:

  • червено цвекло – 4 глави, около 500 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • сушени манатарки - 15 г
  • чесън - 2 скилидки
  • керевиз - 2 стръка
  • копър - 1/4 връзка
  • зехтин - 4 с. л.
  • сокът от 1 лимон
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Цвеклото се измива добре, всяка глава се поставя върху парче алуминиево фолио. Овкусява се със сол и черен пипер и се полива със зехтин. Завива се хубаво с фолиото, поставя се в тава и се налива малко вода. Пече се 1 час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се бели и се настъргва. Гъбите се накисват в гореща вода. Когато омекнат, се отцеждат и се накълцват, а течността се запазва. Цвеклото се слага в тенджера, заедно с гъбите, течността, в която са били накиснати, наситнените керевиз и чесън и лимоновия сок. Залива се с 1 л вода и се готви 20 минути, докато супата се сгъсти. Супата се сервира със заквасена сметана и наситнен копър.

С боб и бекон

Необходими продукти:

  • пасирани домати (от консерва) - 700 г
  • бял боб (от консерва) - 800 г
  • сурово-сушен бекон - 150 г
  • пилешки бульон - 1 л
  • картофи – 4 бр., малки
  • чесън - 4 скилидки
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 4 стръка
  • зехтин - 20 мл
  • майоран - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Беконът се нарязва на ивици и се запича в суха тенджера, до златисто. Изважда се от съда и на негово място в зехтина се запържват наситнените лук и чесън. Когато омекнат, се овкусява с майорана, прибавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, наливат се бульонът и доматите. Готви се, докато омекнат картофите. След това половината от боба се слага в тенджерата, овкусява се със сол, черен пипер и захарта. Супата се пасира немного фино, като се наливат около 300 мл вода. Сипва се и останалият боб, готви се около 5 минути. Поднася се с бекон и с наситнен магданоз.

Супа с карфиол и къри

Необходими продукти:

  • сурово-пушен бекон - 200 г
  • карфиол - 1 глава
  • чесън - 1 глава
  • лук - 1 глава
  • ябълка – 1 бр. (сорт „Грени Смит“)
  • зехтин - 4 с.л.
  • сухо къри - 1 щипка
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Чесънът се разполовява и се залива с 1 с.л. зехтин. Карфиолът се накъсва на розички, посолява се и се залива с останалия зехтин. Карфиолът и чесънът се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 35 минути. Беконът се реже на кубчета и се запържва в сух съд. Изважда се върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. В същия съд в мазнината от бекона се запържва наситненият лук. Наливат се 1,5 л вода и се добавят карфиолът и изстисканият от люспите чесън. Овкусява се с къри, сол и черен пипер и се готви още 10-15 минути. Пасира се. Сервира се с бекона и тънки резени ябълка.

С целина и моркови

Необходими продукти:

  • целина – 1 глава, 800 г
  • моркови - 600 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • пресен джинджифил - 20 г
  • краве масло - 40 г
  • чесън - 1 скилидка
  • кориандър - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Морковите се обелват и се нарязват на едро. Около 100 г от целината се заделя, а останалата се реже на едро. Целината, морковите, настърганият джинджифил и 20 г от маслото се заливат с 1,6 л вода, посолява се и се готви, докато зеленчуците омекнат. След това се пасира и се посолява на вкус. Заделената целина се реже на малки кубчета и се запържва в останалото масло с малко сол и меда. Оставя се да омекне и да се карамелизира. Сметаната се смесва със стрития на паста чесън, едро счукан кориандър и сол на вкус. Супата се поднася със сметаната и карамелизираната целина.

С пилешко и печен чесън

Необходими продукти:

  • пилешко филе - 500 г
  • краве масло - 40 г
  • животинска сметана - 180 мл
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 глави
  • пилешки бульон - 1 л
  • розмарин - 1 стрък
  • брашно - 1 с.л.
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин за поливане

Начин на приготвяне:

Чесънът се измива, всяка глава се слага върху парче алуминиево фолио и се подправя със сол, черен пипер и зехтин. Увиват се добре, пекат се около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор и се охлаждат. Лукът се наситнява и се запържва в маслото, заедно със стръка розмарин. Сипва се брашното и щом и то се запържи, малко по малко се налива бульонът, като се бърка, за да не се получат бучки. Силата на огъня се намалява, за да не кипи бульонът. Пилешките филета се слагат в него и се готвят около 10 минути - пошират се. Изваждат се и се нарязват на тънко, а розмаринът се отстранява. Чесънът се почиства от люспите, скилидките се разполовяват и се слагат в бульона. Налива се сметаната, връща се пилето и се овкусява със сол и черен пипер. Вари се още 1-2 минути и се сервира.