Л ора и Стоян от „Бон Апети“ ни дават идеи какво да направим с един от най-древните култивирани плодове на човечеството – кайсиите. Археолози са открили на различни места в Близкия изток и Балканите остатъци от кайсии от преди повече от 8000 г. Кайсията – плодът или ядката, помага при сърдечно-съдови заболявания, аритмия, хипертония, рак, анемия, стомашни заболявания, язва, гастрит, запек, високо кръвно налягане, висок холестерол, апандисит, подагра, влошено зрение, остеопороза, отслабен имунитет, способстват мозъчната дейност и др. Дори може да са полезни при някои форми на рак. Ето рецепти от Лора и Стоян от „Бон Апети“, още на 24kitchen.bg и bonapeti.bg.
Конфитюр с малини
Необходими продукти:
- 800 г кайсии (добре узрели)
 - 300 г малини
 - 500 г желираща захар 2:1
 - 150 мл бренди
 - 10 г бурбонска ванилова захар
 - 1 пакетче добавка за консервиране
 - 1 пакетче лимонена киселина
 
Начин на приготвяне:
Кайсиите се измиват, почистват се от костилките и се режат на кубчета. Слагат се в тенджера, поръсват се с ваниловата захар и добавката за консервиране, смесена с 2 с.л. захар. Тенджерата се поставя на умерен огън. Щом сместа заври, се сипват останалата захар и брендито. Разбърква се и се добавят малините и лимонената киселина. Силата на огъня се намалява и се готви още 5 минути. Конфитюрът се разпределя в стерилизирани буркани и се охлажда.
Съвети: Бурканите за конфитюра се стерилизират предварително за 10–15 минути в загрята на 100 градуса фурна, след което се охлаждат. От посочените продукти се получава количество за 3 буркана по 500 мл.
Сладолед
Необходими продукти:
За сладоледа:
- 1,4 кг кайсии
 - 250 г захар
 - 100 г печени кайсиеви ядки
 - 250 мл животинска сметана
 - 60 мл бренди
 - 1 с. л. мед
 - 1 ванилия
 
За вафлените фунийки:
- 100 г пудра захар
 - 100 г брашно
 - 40 г краве масло
 - 2 белтъка
 - 1 с. л. животинска сметана
 - 1 ванилия
 - сол на вкус
 
Начин на приготвяне:
Кайсиите се почистват от костилките, слагат се в касерола със захарта и брендито и се готвят, докато се получи много гъсто пюре. Прецежда се и се охлажда. Смесва се със сметаната, меда и ванилията. Бърка се в машина за сладолед, докато се получи крем, а след това се прехвърля в метална купа, покрива се с прозрачно фолио и се слага във фризер.
Белтъците, захарта, брашното, разтопеното масло, сметаната, ванилията и солта се разбиват до получаване на рядко тесто. Тиган с незалепващо покритие се загрява и се маже с масло. Взема се от сместа и се излива в тигана, оформя се тънък кръг. Готви се от двете страни. След като се обърне, се притиска с нещо тежко, за да стане тънък лист. Изважда се от тигана и веднага се оформя фунийка, когато се охладят, стават чупливи. Така се приготвят всички вафлени фунийки. сладоледът се сервира във фунийките. По желание се поръсва с натрошени печени кайсиеви ядки.
Сладкиш
Необходими продукти:
- 200 г краве масло (на стайна температура)
 - 180 г пудра захар
 - 2 яйца
 - 140 г брашно
 - 450 г кайсии
 - 40 г филирани бадеми
 - 1 ванилия
 
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта, до побеляване. При непрекъснато разбиване се добавят яйцата, брашното и ванилията. Кайсиите се режат на четвъртинки и половината от тях се слагат в тестото. Сместа се изсипва в квадратна тава за печене (с размери 29 х 29 см), застлана с намокрена пергаментова хартия. Заравнява се и отгоре се разпределят останалите кайсии. Сладкишът се поръсва с филираните бадеми и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 40 минути.
Тарт с шамфъстъци
Необходими продукти:
- 6 кайсии
 - 400 г бутертесто
 - 100 г захар
 - 80 г белени шамфъстъци
 - 60 г краве масло
 - 2 стръка мащерка
 
Начин на приготвяне:
Захарта се изсипва в тиган с незалепващо покритие, термоустойчива дръжка и диаметър 24 см. Карамелизира се. Дърпа се от котлона. Прибавя се маслото и се разбърква. Добавят се шамфъстъците и листенцата мащерка. Кайсиите се разполовяват, костилките се отстраняват и половинките се подреждат в тигана с разрезите надолу. От бутертестото се изрязва кръг с малко по-голям диаметър от този на тигана. С него се покриват кайсиите (кората се подпъхва леко отстрани). Тартът се пече 20 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. След като се охлади леко, се обръща в чиния.
Чийзкейк
Необходими продукти:
За блата:
- 150 г корнфлейкс без сол
 - 100 г бял шоколад
 - 20 г краве масло
 
За крема:
- 800 сирене котидж (или извара)
 - 250 г сладкарска сметана
 - 200 г пудра захар
 - 1 портокал
 - 1/2 пакетче желатин
 - 1 ванилия за декорация:
 - 500 г кайсии
 - 50 мл гренадин
 - 1/2 пакетче желатин
 
Начин на приготвяне:
Белият шоколад се разтопява заедно с маслото в микровълнова фурна. Корнфлейксът се начупва на едро и към него се добавя маслената смес. Разбърква се. Сместа се разпределя на дъното на форма за торта с диаметър 26 см, покрита с пергаментова хартия. След това блатът се оставя в хладилник, за да стегне. Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и след като набъбне се затопля в микровълнова фурна. Сиренето котидж се пасира, след това се минава през цедка, за да стане по-фино. Сметаната се разбива с пудрата захар докато стане пухкава. Към нея на тънка струйка се прибавя желатинът.
Ароматизира се с настърганата портокалова кора и ванилията. Сиренето и сметаната се смесват и се разбърква добре. Кремът се излива върху охладения блат. Повърхността се заравнява и чийзкейкът се слага в хладилник за 2 часа, за да стегне. Плодовете се разрязват на две по дължина и се подреждат върху крема с лицевата си част нагоре. Желатинът за декорацията се накисва в 50 мл студена вода и щом набъбне се затопля в микровълнова фурна за 10 секунди. Смесва се с гренадина. С тази смес, с помощта на четка, се намазват подовете. Десертът се оставя в хладилник за 1 час.
Плодови усмивки
Необходими продукти:
- 1 пъпеш
 - 100 г малини
 - 100 г къпини
 - 2 кайсии
 - 2 с. л. захар
 - 1 пакетче желатин
 
Начин на приготвяне:
Пъпешът се разполовява по дължина. Почиства се от семките. Част от вътрешността му се изважда. Нарязва се на кубчета. Кайсиите също се режат на кубчета. Желатинът се накисва в студена вода и се оставя да набъбне. След това се разтопява в микровълнова фурна и при постоянно бъркане, се добавя към 250 мл топла вода. Сипва се захарта и се разбърква. Сместа се налива към плодовете и се разбърква. След това се разпределя в издълбаните пъпеши. Пъпешите се оставят за 1 нощ в хладилник, след което се нарязват на полумесеци и се поднасят.
Рулца с шоколад
Необходими продукти:
За тестото:
- 550 г брашно
 - 150 г захар + още за поръсване
 - 10 г бакпулвер
 - 100 мл прясно мляко
 - 80 мл зехтин
 - 6 шушулки кардамон
 - 2 яйца
 
За пълнежа:
- 500 г кайсии
 - 80 г шоколадови калети
 - 10 г бурбонска ванилова захар
 - 3 с. л. кокосови стърготини
 
Начин на приготвяне:
Едно яйце и един жълтък (белтъкът се запазва) се разбиват със захарта, прясното мляко и зехтина. Кардамонът се счуква в хаванче, шушулките се отделят, а зрънцата се стриват и се смесват с брашното и бакпулвера. Сухите съставки се разбъркват с течните, трябва да се получи твърдо тесто. Кайсиите се почистват от костилките и се режат на кубчета. Тестото се разточва на кора, а краищата се заравняват. Отгоре се поръсват кайсиите, бурбонската ванилова захар, шоколадът и кокосовите стърготини. Завива се стегнато руло и се нарязва на парчета с дебелина 3–4 см. Поставят се в тава, постлана с пергаментова хартия, намазват се с разбития белтък и се поръсват със захар. Пекат се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. По желание се поднасят, поръсени с пудра захар.
Панакота с кисело мляко
Необходими продукти:
- 800 г кисело мляко
 - 500 г кайсии
 - 180 г кристална захар
 - 180 г пудра захар
 - 1 лимон
 - 1 пакетче желатин
 - 30 мл вода
 - 1 ч. л. ванилов екстракт
 - 6 кайсии
 
Начин на приготвяне:
Кайсиите се почистват от костилките и се нарязват на четири. Слагат се в касерола заедно с кристалната захар и 1/2 ч. ч. вода. Оставят се на огъня за около 10 минути. След това се минават през цедка. Полученото плодово пюре се смесва с киселото мляко, ваниловия екстракт, настърганата кора от лимона и половината от неговия сок. Разбърква се. Сипва се пудрата захар и се бърка с телена бъркалка, докато се получи еднородна смес.
Желатинът се накисва във водата и щом набъбне, се загрява за 15 секунди в микровълнова фурна. Разбърква се добре. Добавя се при останалите продукти. Сместа се разпределя във формички за крем карамел, като се пълнят до горе. Оставят се в хладилник за 2 часа. Когато панакотата е готова, формичките се потапят за 10 секунди в гореща вода (до ръба) и се обръщат в чинии. Десертът се гарнира с нарязани пресни кайсии.



















