П рекрасни идеи от Лора и Стоян за предястия, които си стават и за основно похапване, намираме на bonapeti.bg.
Салата от булгур и червено цвекло
Необходими продукти:
- 600 г червено цвекло (малки глави)
- 300 г булгур (с варене)
- 1 авокадо
- 1 глава червен лук
- 2 връзки магданоз
- 1 връзка мента
- сол и черен пипер на вкус
За дресинга:
- 100 мл зехтин
- 80 мл бял балсамов оцет
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. медена горчица
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Червеното цвекло се измива, подправя се със сол и черен пипер и се завива стегнато в алуминиево фолио. Пече се около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След това се изважда, обелва се и се охлажда. Булгурът се вари в подсолена вода, докато омекне, прецежда се, полива се с леденостудена вода и се отцежда. Цвеклото, червеният лук, ментата и магданозът се наситняват.
Дресингът се приготвя, като зехтинът се смесва с оцета, смачкания на паста с малко сол чесън, горчицата, сол и черен пипер, и се разбърква, докато се получи емулсия. В голяма купа се смесват цвеклото, лукът, ментата, магданозът, булгурът и дресингът. Салатата се разбърква добре и се оставя за 30 минути в хладилник. Поднася се с нарязано на кубчета авокадо и по желание може да се гарнира с овче сирене.
Круши със синьо сирене в точени кори
Необходими продукти:
- 2 круши
- 8 точени кори
- 50 мл зехтин
- 50 г рукола
- 200 г синьо сирене
- 50 г орехи
Начин на приготвяне:
Крушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на тънки парчета. Една точена кора се намазва със зехтин и върху нея се разпределя рукола. Слага се втора кора, намазва се със зехтин и се притиска. Режат се на три ленти по дължина. По същия начин се приготвят и останалите кори. В единия край на всяка лента се подреждат круши, върху тях се слагат кубчета сирене и най-отгоре – орехи. Завиват се триъгълни банички и се пекат 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.