0

П рекрасни идеи от Лора и Стоян за предястия, които си стават и за основно похапване, намираме на bonapeti.bg.

Салата от булгур и червено цвекло

Необходими продукти:

  • 600 г червено цвекло (малки глави)
  • 300 г булгур (с варене)
  • 1 авокадо
  • 1 глава червен лук
  • 2 връзки магданоз
  • 1 връзка мента
  • сол и черен пипер на вкус

За дресинга:

  • 100 мл зехтин
  • 80 мл бял балсамов оцет
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. медена горчица
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Червеното цвекло се измива, подправя се със сол и черен пипер и се завива стегнато в алуминиево фолио. Пече се около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След това се изважда, обелва се и се охлажда. Булгурът се вари в подсолена вода, докато омекне, прецежда се, полива се с леденостудена вода и се отцежда. Цвеклото, червеният лук, ментата и магданозът се наситняват.

Дресингът се приготвя, като зехтинът се смесва с оцета, смачкания на паста с малко сол чесън, горчицата, сол и черен пипер, и се разбърква, докато се получи емулсия. В голяма купа се смесват цвеклото, лукът, ментата, магданозът, булгурът и дресингът. Салатата се разбърква добре и се оставя за 30 минути в хладилник. Поднася се с нарязано на кубчета авокадо и по желание може да се гарнира с овче сирене.

Круши със синьо сирене в точени кори

Необходими продукти:

  • 2 круши
  • 8 точени кори
  • 50 мл зехтин
  • 50 г рукола
  • 200 г синьо сирене
  • 50 г орехи

Начин на приготвяне:

Крушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на тънки парчета. Една точена кора се намазва със зехтин и върху нея се разпределя рукола. Слага се втора кора, намазва се със зехтин и се притиска. Режат се на три ленти по дължина. По същия начин се приготвят и останалите кори. В единия край на всяка лента се подреждат круши, върху тях се слагат кубчета сирене и най-отгоре – орехи. Завиват се триъгълни банички и се пекат 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.