Пролетни гювечета
Необходими продукти:
- 200 г краве сирене
- 200 г крехък спанак
- 100 г коприва
- 1 връзка лапад
- 1 връзка магданоз
- 1/4 връзка леворда
- 1/4 връзка мента
- 1 връзка пресен лук
- 2 стръка пресен чесън
- 80 г краве масло
- 4 яйца
- 2 гръцки питки
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. лют червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Копривата се почиства и се попарва в кипяща вода. Шокира се в ледено студена вода, отцежда се и се подсушава, обясняват от "Бон Апети". Лападът, лукът, магданозът, ментата, пресният чесън, левордата и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават. Нарязват се на ситно (ако спанакът е бейби, не се наситнява) и се запържват на няколко пъти в сгорещения зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер. Сместа се разпределя в 4 гювечета. Във всяко се натрошава сирене и се чуква по едно яйце. Пекат се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, като на петата минута се похлупват. Маслото се загрява, дърпа се от огъня, разбърква се с червения пипер и се разпределя в гювечетата. Овкусяват се със сол и черен пипер. Гювечетата се сервират със запечени в тиган с малко зехтин гръцки питки.
Супа от киселец
Необходими продукти:
- 2 връзки киселец
- 2 връзки лапад
- 2 картофа (стари)
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен чесън
- 20 г краве масло
- 200 мл сметана
- 1,2 л пилешки бульон
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. суха мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Киселецът и лападът се нарязват на едро, картофите се обелват и се режат на малки кубчета. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в маслото, докато омекнат леко. Сипва се брашното, запържва се за кратко, налива се бульонът, слагат се картофите, подправя се със сол, черен пипер и мащерка и се оставя на котлона за около 20 минути. Прибавят се киселецът и лападът, наливат се около 200 мл вода и се готви около 20 минути. Добавя се сметаната. Кипва се и се дърпа от огъня. По желание може да поднесете супата с нарязано на кубчета сирене.