0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ дават една много интересна рецепта за приложение на тиквата. Както е известно, това е от т.нар. неутрални плодове и зеленчуци, което ще рече, че вкусът й много зависи от подправките и другите неща, с които ще бъде овкусена. Ето една идея от bonapeti.bg, където сиренето и подправките придават прекрасен вкус на тиквата.

Салата от печена тиква със сирене

Необходими продукти:

  • 1,5 кг тиква цигулка (необелена)
  • 100 г сирене смес (краве и овче)
  • 50 г печени орехи
  • 1 стрък розмарин
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 с.л. мед
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 2 с.л. сусам
  • 1/2 ч.л. сухо чили (натрошено)
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Зехтинът се смесва с балсамовия оцет и меда. Тиквата се залива с дресинга, поръсва се с накълцания розмарин, сол и черен пипер и се разбърква. Пече се 20–30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поднася се с накълцани орехи, натрошено сирене, чили и запечен на сух тиган сусам.