Л ора и Стоян от „Бон Апети“ дават една много интересна рецепта за приложение на тиквата. Както е известно, това е от т.нар. неутрални плодове и зеленчуци, което ще рече, че вкусът й много зависи от подправките и другите неща, с които ще бъде овкусена. Ето една идея от bonapeti.bg, където сиренето и подправките придават прекрасен вкус на тиквата.
Салата от печена тиква със сирене
Необходими продукти:
- 1,5 кг тиква цигулка (необелена)
- 100 г сирене смес (краве и овче)
- 50 г печени орехи
- 1 стрък розмарин
- 3 с.л. зехтин
- 3 с.л. мед
- 2 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. сусам
- 1/2 ч.л. сухо чили (натрошено)
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Зехтинът се смесва с балсамовия оцет и меда. Тиквата се залива с дресинга, поръсва се с накълцания розмарин, сол и черен пипер и се разбърква. Пече се 20–30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поднася се с накълцани орехи, натрошено сирене, чили и запечен на сух тиган сусам.