Л ора и Стоян от „Бон Апети“ и усмихнатите им рецепти ни сгряват есенно. Подбрахме няколко техни рецепти, а за още може да ги търсите на bonapeti.bg.
Билкови хлебчета
Продукти:
500 г бяло брашно
80 г краве масло
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 пакетче суха мая (7 г)
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка мащерка
1/4 връзка босилек
1 стрък розмарин
1 стрък салвия
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
за гарниране:
150 г саламурено козе сирене
150 г краве масло (със стайна температура)
Приготвяне:
В брашното се оформя кладенче, налива се затоплено мляко, прибавят се сухата мая, захарта, жълтъците от 2 яйца, разтопеното масло и накълцаните подправки – магданоз, босилек, мащерка, розмарин, салвия. Посолява се и се замесва тесто. Слага се в купа, покрива се и се оставя да втаса. Тестото се разделя на 12 парчета, от които се оформят топки.
Подреждат се в тава, намазана обилно с масло, покриват се с кърпа и се оставят да втасат повторно. Питките се мажат с разбито яйце, по желание се поръсват с листенца от билките. Пекат се около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Маслото се разбива добре с миксер. Поръсва се с натрошено сирене и се разбърква. Оформя се като салам и се увива във фолио за свежо съхранение. Оставя се в хладилник, за да стегне. Хлебчетата се поднасят с нарязаното масло.
Гъбен пай „Слънце“
Продукти:
за тестото:
450 г пълнозърнесто брашно
1 пакетче суха мая (7 г)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
за плънката:
750 г микс от пресни гъби
10 г микс от сушени гъби
200 г топено сирене
100 г бекон „Панчета“ (на слайсове)
80 г сирене „Пармезан“
60 г краве масло (+ за намазване)
4 стръка майоран
3 скилидки чесън
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за намазване
овесени ядки за поръсване
Приготвяне:
Брашното и солта се смесват в купа. Маята се разтваря в 280 мл топла вода и се налива към брашното. Сипва се и зехтинът. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. Сушените гъби се заливат с вряла вода и се оставят да набъбнат. Пресните гъби се почистват, нарязват се на едро и се запържват в маслото. Прибавят се нарязаните на ситно чесън и майоран, както и отцедените и нарязани гъби. Съдът се отстранява от котлона, плънката се овкусява със сол, черен пипер и индийското орехче, и се оставя да се охлади.
Беконът се запича на сух тиган, до златисто, отцежда се върху кухненска хартия, натрошава се и се прибавя към плънката. Втасалото тесто се разделя на две части и всяка топка се разточва на кръг. В средата на едната кора се оформя топка от гъбената смес. Около нея се оформя кръг от останалата гъбена смес. Върху плънката се разпределят триъгълничетата топено сирене и настърган пармезан.
Кората около плънката се намазва с разбито яйце. Отгоре се слага другата кора. За да се залепят добре двете кори, в центъра, около топката от плънка се притиска с чаша, а краищата на пая – с вилица. Правят се прорези като лъчи и се завъртат на 90 градуса с разреза нагоре. Паят се намазва с разбито яйце и се поръсва с овесените ядки. Пече се 35 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Консумира се топъл.
Съвет: Ако плънката пусне вода, може да се прибави малко галета.
Оризов крем с карамел
Продукти:
500 мл прясно мляко
150 г захар
50 г бисерен ориз
30 г пресен джинджифил
2 яйца
2 жълтъка
1 пакетче бурбонска ванилова захар
Приготвяне:
Оризът се сварява и се охлажда. Около 100 г захар и 2-3 с. л. вода се загряват на умерен огън, докато се получи карамел, който се пресипва в керамични форми за крем брюле. Джинджифилът се настъргва и заедно с млякото, останалата захар и ваниловата захар се сипва в касерола и се слага на котлона. Щом сместа кипне, съдът се дърпа от огъня и се оставя похлупен за 10 минути.
Яйцата и жълтъците се разбиват. През цедка и при постоянно бъркане се налива млечната смес. Сипва се и оризът и се разбърква. Сместа се разпределя върху карамела. Формите се поставят в тава, в нея се налива топла вода. Десертът се пече за 35-40 минути, на водна баня, в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор.