Л ора и Стоян от „Бон Апети“ на 24kitchen.bg и bonapeti.bg дават още вкусни идеи какво да се направи с краставици.
Риба с цитрусов сос
Необходими продукти:
- 800 г филе от бяла риба (хек)
- 40 г краве масло (студено)
- 150 мл бяло вино
- 30 мл зехтин
- 1 портокал
- 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 1 с. л. каперси
- сол и пипер меланж на вкус
За гарнитурата:
- 8 стръка стеблена целина
- 1 краставица
- 1 връзка копър
- 60 мл зехтин
- 40 мл ябълков оцет
- сол и черен пипер на вкус
- семена нигела (черен кимион) за поръсване
Начин на приготвяне:
Рибата се подсушава и се овкусява със сол и пипер меланж. Половината портокал и лимон се филетират, останалата част от плодовете се изстисква. Зехтинът се загрява и в него се пуска цялата смачкана скилидка чесън. Когато мазнината се ароматизира, чесънът се изважда и рибата се пържи от двете страни. Прибавят се каперсите, налива се виното и щом се изпари, се сипва и сокът от цитрусите, готви се, докато се редуцира. Съдът се дърпа от огъня, добавят се филетираните плодове и студеното масло, посолява се.
Краставицата се обелва и се почиства от семките, като семките са запазват. Целината също се обелва. Зеленчуците се нарязват на не много тънки парчета. Сърцевината от краставиците се смила със зехтина, оцета и сол и черен пипер на вкус. Салатата се овкусява с дресинга и с наситнения копър. Преди поднасяне се поръсва със семена нигела. Рибата се сервира със соса от тигана и салатата.
Таратор по индийски (раита)
Необходими продукти:
- 800 г кисело мляко
- 1 червена люта чушка
- 2 краставици
- 2 ч.л. кимион на зърна
- 2 ч.л. бял синап
- 1 ч.л. сухо чили (смляно)
- 2 с.л. олио
- сол на вкус
- 4 стръка мента
Начин на приготвяне:
Кимионът и синапът се запичат в сух тиган и след това се стриват в хаванче. Едната краставица се обелва и се нарязва на ситно. Другата се оформя на ленти с белачка, а сърцевината й се наситнява. Киселото мляко се разбива. Прибавят се накълцаните краставици и стритите подправки, посолява се на вкус и се разпределя в 4 купички. Лютата чушка се наситнява и се запържва в олиото, заедно с чилито. Във всяка порция се слага малко от лютата смес. Гарнира се с ленти краставица и листенца мента и се поднася.