0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ на 24kitchen.bg и bonapeti.bg дават още вкусни идеи какво да се направи с краставици.

Риба с цитрусов сос

Необходими продукти:

  • 800 г филе от бяла риба (хек)
  • 40 г краве масло (студено)
  • 150 мл бяло вино
  • 30 мл зехтин
  • 1 портокал
  • 1 лимон
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с. л. каперси
  • сол и пипер меланж на вкус

За гарнитурата:

  • 8 стръка стеблена целина
  • 1 краставица
  • 1 връзка копър
  • 60 мл зехтин
  • 40 мл ябълков оцет
  • сол и черен пипер на вкус
  • семена нигела (черен кимион) за поръсване

Начин на приготвяне:

Рибата се подсушава и се овкусява със сол и пипер меланж. Половината портокал и лимон се филетират, останалата част от плодовете се изстисква. Зехтинът се загрява и в него се пуска цялата смачкана скилидка чесън. Когато мазнината се ароматизира, чесънът се изважда и рибата се пържи от двете страни. Прибавят се каперсите, налива се виното и щом се изпари, се сипва и сокът от цитрусите, готви се, докато се редуцира. Съдът се дърпа от огъня, добавят се филетираните плодове и студеното масло, посолява се.

Краставицата се обелва и се почиства от семките, като семките са запазват. Целината също се обелва. Зеленчуците се нарязват на не много тънки парчета. Сърцевината от краставиците се смила със зехтина, оцета и сол и черен пипер на вкус. Салатата се овкусява с дресинга и с наситнения копър. Преди поднасяне се поръсва със семена нигела. Рибата се сервира със соса от тигана и салатата.

Таратор по индийски (раита)

Необходими продукти:

  • 800 г кисело мляко
  • 1 червена люта чушка
  • 2 краставици
  • 2 ч.л. кимион на зърна
  • 2 ч.л. бял синап
  • 1 ч.л. сухо чили (смляно)
  • 2 с.л. олио
  • сол на вкус
  • 4 стръка мента

Начин на приготвяне:

Кимионът и синапът се запичат в сух тиган и след това се стриват в хаванче. Едната краставица се обелва и се нарязва на ситно. Другата се оформя на ленти с белачка, а сърцевината й се наситнява. Киселото мляко се разбива. Прибавят се накълцаните краставици и стритите подправки, посолява се на вкус и се разпределя в 4 купички. Лютата чушка се наситнява и се запържва в олиото, заедно с чилито. Във всяка порция се слага малко от лютата смес. Гарнира се с ленти краставица и листенца мента и се поднася.