Л ора и Стоян приготвят кое от кое по-апетитно ястие, оправдавайки името на предаването си „Бон Апети“. Т този път от богатата им колекция на bonapeti.bg сме подбрали неща, които могат да се направят с патладжани.
Зеленчуци с козе сирене на фурна
Необходими продукти:
- 250 г козе сирене
- 3 малки тиквички
- 2 червени чушки
- 2 зелени чушки
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 патладжан
- 1 домат
- 1/2 връзка магданоз
- 50 мл зехтин + още за намазване
- сокът от 1 лимон
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжанът се обелва, нарязва се на шайби, които се посоляват и се оставят за 20 минути, да се отцедят от горчивия сок. Измиват се и се подсушават. Тиквичките и лукът се нарязват на шайби и заедно с патладжаните се намазват със зехтин и се пекат на силно загрят грил от двете страни. Чушките също се изпичат на грил, оставят се да се задушат, обелват се и се почистват от семките. Доматът се нарязва на шайби. Чесънът се стрива на паста и се разбърква с лимоновия сок, зехтина, накълцания магданоз, сол и черен пипер на вкус. Патладжаните, тиквичките и чушките, се редят в тава, като всеки пласт се маже с дресинга. Върху тях се разпределя половината от нарязаното на кубчета сирене. Следват шайби домати, дресинг, шайбите лук, дресинг и останалите кубчета сирене. Ястието се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Чеснови хлебчета
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 300 мл прясно мляко
- 1/3 кубче жива мая
- 4 с.л. зехтин екстра върджин
- 1/2 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 патладжан
- 6 скилидки чесън
- 4 стръка магданоз
- 6 с.л. зехтин екстра върджин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжанът се реже на 8 шайби, които се намазват с 2 с.л. от зехтина и се пекат около 30 минути на 180 градуса. Брашното се смесва със солта и се пресява. Маята се разтваря в малко от затопленото мляко заедно със захарта и се оставя да шупне. Останалият зехтин, маята и останалото прясно мляко се сипват към брашното, замесва се меко тесто и се оставя да втаса. От тестото се оформят 8 еднакви по големина топки, сплескват се леко и се подреждат в тава с незалепващо покритие или покрита с хартия за печене. Върху всяка питка се поставя по една шайба патладжан и леко се притискат. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за 30 минути. Чесънът се наситнява и се смесва със скълцания магданоза, зехтина и сол на вкус. Сместа се разпределя върху питките. Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Мусака с булгур
Необходими продукти:
- 3 патладжана
- 200 г булгур (с варене)
- 300 г кисело мляко
- 2 яйца
- 1 с. л. брашно
- 250 г кашкавал
- 2 с. л. зехтин + за намазване
- сол и черен пипер на вкус
За доматения сос:
- 900 г домати сорт рома
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 ч.л. сух риган
- 1/4 ч.л. канела
- 2 щипки бахар
- 1/2 ч.л. захар
- 2 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват, нарязват се на шайби, посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отцеди горчивият им сок. След това се измиват и се подсушават. Подреждат се в тави, намазват се със зехтин и се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор – до златисто. Булгурът се сварява в подсолена вода, след което се охлажда и се смесва със зехтина. Сосът се приготвя като доматите се пасират и се прецеждат. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Когато омекнат, към тях се добавят захарта, риганът, канелата и бахарът. Наливат се доматите, готви се на слаб огън около 20 минути и се овкусява със сол и черен пипер. Яйцата се разбиват и се смесват с брашното, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус. Част от доматения сос се сипва в тава. Отгоре се разпределя част от булгура. След това се слага и част от патладжаните. Следва отново доматен сос, след това – настърган кашкавал и се реди така, докато свършат всички продукти. Накрая се сипва заливката и се поръсва с настърган кашкавал. Мусаката се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се за кратко, нарязва се и се поднася.
Кебап
Необходими продукти:
- 800 г телешка кайма
- 3 патладжана
- 2 червени домата
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 60 мл олио
- 1/2 връзка джоджен
- 1 с.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
В купа се смесват каймата, наситненият чесън, настърганият лук, нарязаният наситно джоджен, червеният пипер, содата, сол и черен пипер. Наливат се 20 мл олио и се размесва добре. Каймата трябва да престои в хладилник за 2 часа. Патладжаните се нарязват на шайби с дебелина 1 см. Ако зеленчуците са много големи, е добре да се посолят и да се оставят да се отцедят от горчивия сок, после се измиват и се подсушават. Доматите се нарязват на 4 или 6 лодки, в зависимост от големината. От каймата се оформят сплескани кюфтета. Тава се намазва с 20 мл олио и се подрежда ястието, като се редуват резен патладжан и кюфте – започва се от стените и се стига до центъра. Отгоре се подреждат нарязаните домати. Ястието се полива с останалото олио. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 50 минути или докато патладжаните омекнат.