0

Л ора и Стоян предлагат пъстри идеи какво да хапнем за закуска, обед или вечеря. Ето няколко прекрасни рецепти за добро хапване, забелязани на bonapeti.bg.

Пилешко с бяло вино и лимон

Необходими продукти:

  • 800 г пилешки пържоли от бут
  • 30 г каперси
  • 300 мл пилешки бульон
  • 300 мл бяло вино
  • 4 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • 1 лимон
  • 5 стръка мащерка
  • 2 с. л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Чесънът се бели и се смачква леко, лукът се наситнява. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва от едната страна в зехтина. Обръща се и се добавят лукът и чесънът. Щом пържолите и зеленчуците се запържат, се налива виното. Когато алкохолът се изпари, се прибавят бульонът, каперсите и стръковете мащерка. Върху месото се подрежда нарязаният на шайби лимон. Похлупва се и се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Шницели със семки

Необходими продукти:

  • 600 г свинско контрафиле
  • 150 г сурови тиквени семки
  • 3 яйца
  • 1 стрък салвия
  • 1 ч.л. риган
  • 1/2 ч.л. сух чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • 100 г галета за овалване
  • брашно за овалване
  • зехтин за пържене

За гарнитурата:

  • 250 г черен ориз
  • 50 г краве масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Черният ориз се сварява в голямо количество вода. Отцежда се добре и се запържва за кратко в сгорещеното масло. Прибавя се наситненият магданоз и се овкусява със сол и черен пипер. Месото се реже на тънки парчета (шницели) и се овкусява със сол и черен пипер. Тиквените семки се смилат на едро и се смесват със 100 г галета, ригана, сухия чесън и наситнената салвия. Месото се овалва в брашно, потапя се в разбитите яйца и накрая се овалва в сместа с тиквени семки. Пържи се в загрят зехтин, от двете страни, до готовност. Изважда се върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. Сервира се с гарнитура от черен ориз.

Пържени чушки с аншоа

Необходими продукти:

  • 4 печени червени чушки
  • 5–6 филенца аншоа
  • 4 скилидки чесън
  • 4 стръка див лук
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. каперси
  • брашно за овалване

Начин на приготвяне:

Чушките се режат на ленти. Чесънът се обелва, нарязва се на филийки, запържва се в сгорещения зехтин на умерен огън и се изважда. Чушките се овалват в брашно, изтупват се от излишното и се запържват в същия съд. Връща се чесънът и ястието се оставя на огъня за кратко. Поднася се с нарязани на ситно филета аншоа, каперси и див лук.

Дробчета с гъби върху препечен хляб

Необходими продукти:

  • 500 г охладени пилешки дробчета
  • 250 г печурки
  • 100 г бекон
  • 60 г краве масло
  • 150 мл бяло вино
  • 8 филии бял хляб с квас
  • 1 глава лук
  • 2 стръка мащерка
  • сол и черен пипер на вкус

За лютия сос:

  • 100 г люти зелени чушки
  • 1 глава чесън
  • 1 лимон
  • 150 мл олио
  • 30 мл бял балсамов оцет
  • сол и бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Беконът се реже на кубчета, а лукът – на полумесеци. Запържват се в загрят тиган до златисто. Прибавят се гъбите, обелени и нарязани на дебели филийки. Щом и те се запържат добре, всичко се изважда. В същия съд се загрява маслото и в него се запържват дробчетата, почистени и нарязани на едро. Когато станат златисти отвън, но все още са розови отвътре, се връщат лукът и беконът. Прибавят се листенцата мащерка, виното, сол и бял пипер на вкус и се готви още 3–4 минути. Чушките за соса се почистват от семките и се режат на едро. Пасират се със скилидките чесън, настърганата лимонова кора, 50 мл лимонов сок, оцета, олиото, бял пипер и сол на вкус. Ястието се поднася върху препечен на грил тиган хляб с лютия сос.

Съвет: Сосът може да се съхранява в хладилник до 1 седмица.