Л ора и Стоян предлагат пъстри идеи какво да хапнем за закуска, обед или вечеря. Ето няколко прекрасни рецепти за добро хапване, забелязани на bonapeti.bg.
Пилешко с бяло вино и лимон
Необходими продукти:
- 800 г пилешки пържоли от бут
- 30 г каперси
- 300 мл пилешки бульон
- 300 мл бяло вино
- 4 скилидки чесън
- 1 малка глава лук
- 1 лимон
- 5 стръка мащерка
- 2 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Чесънът се бели и се смачква леко, лукът се наситнява. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва от едната страна в зехтина. Обръща се и се добавят лукът и чесънът. Щом пържолите и зеленчуците се запържат, се налива виното. Когато алкохолът се изпари, се прибавят бульонът, каперсите и стръковете мащерка. Върху месото се подрежда нарязаният на шайби лимон. Похлупва се и се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Шницели със семки
Необходими продукти:
- 600 г свинско контрафиле
- 150 г сурови тиквени семки
- 3 яйца
- 1 стрък салвия
- 1 ч.л. риган
- 1/2 ч.л. сух чесън
- сол и черен пипер на вкус
- 100 г галета за овалване
- брашно за овалване
- зехтин за пържене
За гарнитурата:
- 250 г черен ориз
- 50 г краве масло
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Черният ориз се сварява в голямо количество вода. Отцежда се добре и се запържва за кратко в сгорещеното масло. Прибавя се наситненият магданоз и се овкусява със сол и черен пипер. Месото се реже на тънки парчета (шницели) и се овкусява със сол и черен пипер. Тиквените семки се смилат на едро и се смесват със 100 г галета, ригана, сухия чесън и наситнената салвия. Месото се овалва в брашно, потапя се в разбитите яйца и накрая се овалва в сместа с тиквени семки. Пържи се в загрят зехтин, от двете страни, до готовност. Изважда се върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. Сервира се с гарнитура от черен ориз.
Пържени чушки с аншоа
Необходими продукти:
- 4 печени червени чушки
- 5–6 филенца аншоа
- 4 скилидки чесън
- 4 стръка див лук
- 4 с.л. зехтин
- 1 с.л. каперси
- брашно за овалване
Начин на приготвяне:
Чушките се режат на ленти. Чесънът се обелва, нарязва се на филийки, запържва се в сгорещения зехтин на умерен огън и се изважда. Чушките се овалват в брашно, изтупват се от излишното и се запържват в същия съд. Връща се чесънът и ястието се оставя на огъня за кратко. Поднася се с нарязани на ситно филета аншоа, каперси и див лук.
Дробчета с гъби върху препечен хляб
Необходими продукти:
- 500 г охладени пилешки дробчета
- 250 г печурки
- 100 г бекон
- 60 г краве масло
- 150 мл бяло вино
- 8 филии бял хляб с квас
- 1 глава лук
- 2 стръка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
За лютия сос:
- 100 г люти зелени чушки
- 1 глава чесън
- 1 лимон
- 150 мл олио
- 30 мл бял балсамов оцет
- сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Беконът се реже на кубчета, а лукът – на полумесеци. Запържват се в загрят тиган до златисто. Прибавят се гъбите, обелени и нарязани на дебели филийки. Щом и те се запържат добре, всичко се изважда. В същия съд се загрява маслото и в него се запържват дробчетата, почистени и нарязани на едро. Когато станат златисти отвън, но все още са розови отвътре, се връщат лукът и беконът. Прибавят се листенцата мащерка, виното, сол и бял пипер на вкус и се готви още 3–4 минути. Чушките за соса се почистват от семките и се режат на едро. Пасират се със скилидките чесън, настърганата лимонова кора, 50 мл лимонов сок, оцета, олиото, бял пипер и сол на вкус. Ястието се поднася върху препечен на грил тиган хляб с лютия сос.
Съвет: Сосът може да се съхранява в хладилник до 1 седмица.