П рекрасна рецепта на Лора и Стоян от „Бон Апети“ намираме на bonapeti.bg. Ако искате да бъде съвсем постна, то може да замените маслото с маргарин или олио, но вкусът определено ще бъде друг.
Вита баница със сушени плодове
Необходими продукти:
- 600 г брашно за баница
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. олио
- 1 щипка сол
- 200 г краве масло
- кристална захар за поръсване
За плънката:
- 75 г светли стафиди
- 75 г тъмни стафиди
- 75 г смокини
- 75 мл бренди
- 40 г кафява захар мусковадо
- 450 г пълномаслена извара
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със солта, оцета, олиото и около 300 мл хладка вода. Замесва се средно твърдо тесто и се оставя да почине около 30 минути. Тестото се разделя на 6 равни части, като всяка се разточва на много тънко. Плънката се приготвя, като смокините се нарязват на ситно и се накисват в брендито заедно със стафидите. След като се напоят добре, плодовете се отцеждат и се смесват с кафявата захар и изварата. Корите се намазват обилно с разтопено масло и се поръсват с плънката. Навиват се на руло, с помощта на кърпа. Подреждат се в намазана с масло тава. Отгоре се намазват с масло и се поръсват с кристална захар. Баницата се пече 35 минути в загрята на 200 градуса фурна.