0

Т азгодишното издание на най-голямото в Европа изложение за сухопътна техника и технологии Eurosatory предложи интересни новости. Една от тях бе най-новият член на семейството бойни машини на пехотата (БМП) CV90 Mk IV. Базовата машина CV90 е проектирана и произведена в Швеция от Hagglunds, по-късно закупена от британския оръжеен гигант BAе Systems. 

CV90 Mk IV вече е поръчана от Словакия (122 броя, в няколко варианта) с 35 mm оръдие с двойно захранване Northrop Grumman Bushmaster III и от Чехия (246 броя, в няколко варианта) с 30 mm оръдие Northrop Grumman MK44S с двойно захранване.

Купол

CV90 Mk IV разполага с нов купол с по-голям вътрешен обем, който за първи път бе монтиран на варианта CV9035NL MLU на Кралските СВ на Нидерландия, от който128+19 броя се модернизират в периода 2019-2027 г. Тя ще бъде интегрирана и на новите шведски БМП CV90 Mk IIIC с 35 mm оръдие Bushmaster III вместо сегашното 40 mm оръдие BAе Systems Bofors L/70.

„Пустинни плъхове“ превземат НАТО

7,62 mm картечница е монтирана отвън, от дясната страна на купола. Така се увеличава вътрешното пространство, елиминират се барутните газове вътре и се позволява зареждането на повече патрони. Има ​​двойната прибираща се пускова установка за противотанковите ракети Spike-LR. Отстрани и отгоре на купола има система за активна защита Iron Fist на Elbit.

Мерачът разполага с модернизирана система за прицелване на Saab, а командирът разполага с информация от монтираната отгоре телескопична мачта Elbit, която включва стабилизирани дневни и термовизионни камери, както и безопасен за очите лазерен далекомер. Прицелът има способности за автоматично проследяване и откриване на целта.

Шасито на CV90 е непрекъснато надграждано през годините и сега е с по-мощен дизелов двигател Scania V8 с мощност 960 к. с., съчетан с най-новата автоматична скоростна кутия серия Caterpillar X-300.

Новите БМП CV90 Mk IV са оборудвани с композитни гумени вериги Soucy International, които са не само по-леки, но и по-тихи и предлагат намаляване на вибрациите.

Италия

Следващата голяма европейска програма за БМП е в Италия, която се нуждае от около 1050 машини за своята програма A2CS. Тя трябва да замени местните БМП Dardo и оцелелите верижни БТР-и M113. За програмата вече е създаден местният консорциум Oto Melara/Iveco, който ще се бори с конкуренция в лицето на BAE Systems Hagglunds (с CV90), General Dynamics European Land Systems (с ASCOD) и Rheinmetall (с Lynx). На 11 юни 2024 г. Rheinmetall обяви, че вече не е в партньорство с Leonardo за програмата. Oto-Melara е част от Leonardo и вероятно ще предложи свой купол, тъй като е проектирала и изградила куполите за всички италиански верижни и колесни бойни машини.
Семейството превозни средства CV90 е най-продаваното БМП в Северна и Централна Европа с общи поръчки за 1700 машини в 18 различни конфигурации и те са избрани или в експлоатация в 10 държави.

Основни тактико-технически характеристики:

  • Маса 23–38 тона (от Mk 0 до Mk IV)
  • Дължина 6,8 m
  • Широчина 3,2 m
  • Височина 2,8 m
  • Екипаж – 3 души (командир, мерач, водач); десант - 7–8 войници
  • Бронировка - отпред срещу 30 mm бронебойни снаряди, цялостна защита срещу 14,5 mm бронебойни куршуми
  • Въоръжение: 
  • - основно - 40 mm автоматично оръдие Bofors L/70 / 35 mm автоматично оръдие Bushmaster (на експортни модели Mk III и Mk IV) / купол Cockerill XC-8 с 105 mm/120 mm оръдие или 120 мм минохвъргачка
  • - вторично - 7,62 mm картечница Ksp m/39 / FN MAG
  • Двигател Scania DS14 14-литров 6-цилиндров редови дизел / DC16 16-литров V8 дизел с мощности от 550 до 1000 к.с.;
  • Енерговъоръженост 27,2 к.с./тон
  • Пробег - извън пътя 320 km, на шосе 900 km
  • Максимална скорост - 70 km/h
  • LCM - дълбоки високоточни удари

MBDA представи на Eurosatory 2024 крилата ракета с наземен старт Land Cruise Missile (LCM). Това е нова сухопътна способност за дълбоки високоточни удари в отговор на новите изисквания на бойното поле, очертали се в конфликта в Украйна.

Рожба на използваните в Украйна SCALP

LCM се основава на целия експертен опит на MBDA в областта на дълбоките високоточни удари (Deep Precision Strike). Ракетата се базира на доказаните в бойни действия военноморски крилати ракети (NCM), които се използват от фрегатите FREMM и от атомните ударни подводници на френските ВМС. Тя еволюира отчасти от авиационната крилата ракета SCALP-EG, която се използвана с опустошителен ефект от Украйна. NCM е значително по-голяма, с различен дизайн на фюзелажа и много по-голям обхват. LCM отговаря на нарасналите нужди от нови мобилни, модулни наземни възможности за удари на далечни разстояния.

Що за чудо е дронът, потопил „Сергей Котов“?!

Системата LCM е европейско суверенно решение за крилати ракети с наземно изстрелване за удари в дълбочина, проектирана, произведена и сглобена в Европа. Въоръжените сили опериращи с ракети NCM и LCM, ще принадлежат към изключителен клуб от държави, притежаващи способност за дълбоки прецизни удари с много голям обсег от подводно, надводно и сухопътно положение.

LCM е дълга около 6,40 m с ускорителя, който се отделя, тежи 1,4 тона, с 500 kg бойна част, скоростта й е 926 km/h и достига цели на разстояние от 1111 km.

NCM има пакет за насочване с инерциална навигационна система (INS), подпомаган от GPS, който й позволява да лети на много малка височина и да коригира курса. По време на последната фаза на атака, предварително програмирана инфрачервена глава за самонасочване разпознава целта и я фиксира.

Синхрониран удар по целта

Системата LCM предлага същите уникални възможности като NCM, включително: вероятно кръгово отклонение до 1 m на много голямо разстояние; висока жизнеспособност при проникване през вражески интегрирани системи за ПВО благодарение на намаленото радарно напречно сечение и способност за следване на терена; и висока поражаемост на всякакви цели. Тя също така ще позволи способност за синхронизиран удар по целта (едновременен удар с няколко ракети изстреляни от различни платформи), както вече бе демонстрирано от удара с ракети NCM от фрегата и подводница на френските ВМС реализиран през април 2024 г. 

Хутите плашат с 2 ракети с бойни глави

LCM дава способност за потискане на агресивно поведение от равностойни противници чрез налагане на постоянна и непосредствена заплаха срещу техни активи с висока стойност.

За LCM MBDA ще предложи цялостна интегрирана система с пакет за планиране на мисии и наземни пускови установки, монтирани на колесни платформи, предлагащи гъвкавост, оцеляване и реактивност на Сухопътните сили в конфликти с висока интензивност.