0

О станал ви е хляб, който вече не е така мек и апетитен? Вместо да го изпратите по пътя към боклука, си припомнете какво правеха майка ви или баба ви със сухия хляб и си спретнете една мързелива баница. Става по-вкусна, когато използвате бял хляб. Можете да я обогатите и да направите вкуса още по-неустоим, ако намажете филийките с масло, обясняват от matekitchen.com.

Сложете край на изхвърлянето на хляб вкъщи, като го изсушавате и след това го превръщате в хрупкава домашна галета. Бихте могли да съхранявате изсушените филийки и цели, за да ги ползвате по-късно, когато решите да правите кюфтета. Друг вариант е да нарежете стария хляб на малки кубчета, да го овкусите с подправки по ваше желание и да изпечете крутони. След като изстинат, ги приберете в хартиен плик. Така можете да ги поднесете с крем супа или пък да ги добавите към свежа салата от листни зеленчуци.

Мързелива баница

Необходими продукти:

  • 1 стар хляб
  • 400 г сирене
  • 5 яйца
  • 100 г кашкавал
  • 50 мл олио

Начин на приготвяне:

Нарежете хляба на тънки филии. Наредете ги в намазнена тава, напръскайте ги с малко топла вода и оставете за малко. Смесете натрошеното сирене и яйцата в купа и разбъркайте. Изсипете половината смес върху филиите и разнесете равномерно. Наредете още един пласт филии, отново напръскайте с топла вода, залейте със смес от сирене и яйца и поръсете с настъргания на едро кашкавал. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато мързеливата баница се зачерви. Поднесете я топла с чаша айрян и шарена сол. По желание можете да добавите резенче домат или краставица.

Още на matekitchen.com