0

Б лините остават меки дни наред, увити в стреч фолио. Не жалете подправките. В тях се крие цялото очарование на тези дебели палачинки. Поднесете ги с конфитюр по избор, шоколад или карамел, съветва Йоланта Делибозова – Йоли, на yoli-bg.com.

Тиквени блини

Необходими продукти за около 12 броя:

  • 300 г тиква, сварена със 150 мл вода
  • 300 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 1 пълна ч.л. суха мая
  • 50 г захар
  • сол на върха на ножа
  • по 1 равна ч.л. сух джинджифил и канела
  • 1/2 ч.л. кардамон
  • ванилия
  • 50 г стопено масло
  • 200 г брашно
  • масло за намазване на тигана

Начин на приготвяне:

Пасирайте сварената тиква на гладко пюре заедно с прясното мляко и яйцата. Добавете сухата мая и разбъркайте, докато се разтвори. След това прибавете всички останали продукти и разбийте с миксер до хомогенност. Покрийте купата със стреч фолио и я оставете на топло, докато сместа шупне, удвои обема си и по повърхността се образуват мехурчета. След това по добре познатия ни начин изпечете блини. Добре е да ползвате тиган с незалепващо покритие. Намазвайте го с масло, преди да изсипете черпак от тиквената смес. Печете на слаб огън, тъй като блините са дебели и изискват по-дълго готвене. Заради тиквеното пюре стават влажни и меки. Дори ще ви се стори, че са леко тикливи, ако ги хапнете горещи. Затова ги оставете да изстинат, за да се стегнат. Преди поднасяне леко ги затоплете във фурната или в микровълнова.