Б лините остават меки дни наред, увити в стреч фолио. Не жалете подправките. В тях се крие цялото очарование на тези дебели палачинки. Поднесете ги с конфитюр по избор, шоколад или карамел, съветва Йоланта Делибозова – Йоли, на yoli-bg.com.
Тиквени блини
Необходими продукти за около 12 броя:
- 300 г тиква, сварена със 150 мл вода
- 300 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 1 пълна ч.л. суха мая
- 50 г захар
- сол на върха на ножа
- по 1 равна ч.л. сух джинджифил и канела
- 1/2 ч.л. кардамон
- ванилия
- 50 г стопено масло
- 200 г брашно
- масло за намазване на тигана
Начин на приготвяне:
Пасирайте сварената тиква на гладко пюре заедно с прясното мляко и яйцата. Добавете сухата мая и разбъркайте, докато се разтвори. След това прибавете всички останали продукти и разбийте с миксер до хомогенност. Покрийте купата със стреч фолио и я оставете на топло, докато сместа шупне, удвои обема си и по повърхността се образуват мехурчета. След това по добре познатия ни начин изпечете блини. Добре е да ползвате тиган с незалепващо покритие. Намазвайте го с масло, преди да изсипете черпак от тиквената смес. Печете на слаб огън, тъй като блините са дебели и изискват по-дълго готвене. Заради тиквеното пюре стават влажни и меки. Дори ще ви се стори, че са леко тикливи, ако ги хапнете горещи. Затова ги оставете да изстинат, за да се стегнат. Преди поднасяне леко ги затоплете във фурната или в микровълнова.