0

О т хилядолетия наденицата в различните й варианти предизвиква кеф и се готви за вкус и сила. Затова е интересно да видим какви идеи по въпроса има на receptite.com.

С подлучен доматен сос

Необходими продукти:

  • 500 г наденица
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1/2 връзка копър
  • 5 скилидки чесън
  • сол
  • 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Наденицата се нарязва на парчета, дълги 7-8 см. Всяко парче се цепва под ъгъл на 3-4 места. Така приготвените колбаси се запържват в сгорещената мазнина за кратко време и се изваждат (за по-здравословно, може да се запекат на скара или в тавичка на фурна). В сгорещената мазнина се поставя доматеното пюре, предварително разредено с 1 ч.ч. вода, прибавя се сол на вкус, захарта, счуканият чесън. След завиране се отстранява от огъня и се поръсва със ситно нарязания копър. При поднасяне наденичките се заливат с подлучения сос. Сосът може да се сервира и отделно.

Мързелива мусака

Необходими продукти:

  • 2 варени наденици
  • 200 г сирене
  • 5 яйца
  • 1 кг картофи
  • 6-7 с.л. олио
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Намазваме тавата с 4-5 с.л. олио, поставяме обелените и нарязани на кубчета картофи. Поръсваме с чубрица и сол, разбъркваме добре. Поливаме с около 100 мл студена вода. Печем на затоплена фурна за 20-30 минути при температура от 200 градуса. Нарязваме наденицата на кубчета, натрошаваме сиренето. Прибавяме към полуготовите картофи, разбъркваме. Поливаме с още 2 с.л. олио и 100 мл вода. Връщаме във фурната и печем до готовност. Правим кладенчета в мусаката, счупваме в тях яйцата и запичаме за още 15 минути.

Тавче гравче с месо

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. бял боб
  • 1 глава лук
  • 1-2 моркова
  • 2-3 с.л. червен пипер
  • сол, черен пипер, олио
  • 1 домат
  • 1 чушка
  • наденица

Начин на приготвяне:

Бобът се измива и се накисва в студена вода за една нощ. Измива се отново и на два пъти след завирането му се сменя водата. Ври до готовност с малко олио и да не е с прекалено много вода. Ако е необходимо, вода се добавя по време на варенето. Бърка се периодично, за да не загори. Готовият боб трябва да се е разварил добре и да има консистенция, подобна на каша, а не на чорба.

В отделен съд, в около 100 мл олио, се запържват ситно нарязаният кромид и настърганият на ренде морков (ако е голям - 1, ако са по-малки - 2). Накрая се добавя червеният пипер. Пържи се за кратко при непрекъснато бъркане и се добавя при готовия боб. Разбърква се добре и се добавят сол и черен пипер. Бобът се сипва в голяма глинена тава или друг плитък глинен съд без капак. Отгоре се нареждат кръгчета домат, чушка и наденица. Намазняват се с малко олио и ястието се запича във фурната.

Шотландски яйца

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 200 г кайма
  • 2 сурови пикантни наденици
  • 1 малка глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. индийско орехче

За панировката:

  • 2 яйца
  • брашно
  • галета

Начин на приготвяне:

Яйцата се слагат в кипяща вода и се варят 4 минути. След това веднага се поставят в купа с вода и лед. Оставят се да се охладят напълно. През това време се приготвя сместа, в която ще се обвият. В купа се смесват каймата, нарязаните на ситно лук, чесън, магданоз, обелената наденица и подправките. Разбърква се добре.

Рохките яйца се обелват внимателно, най-лесно става във вода. В три купички се подготвят продуктите за панировката. С мокри ръце се взема част от каймата, разстила се много тънко върху домакинско фолио. В средата се поставя едно яйце и с помощта на фолиото се загръща. Каймата трябва да се разпредели максимално равномерно около яйцето. Можете предварително да оваляте яйцата в малко брашно, за да залепне каймата по-лесно. Получената бомбичка се овалва последователно в брашно, яйце и галета. Процедурата се повтаря с останалите яйца.

В по-дълбока тенджерка или тиган се загрява олио, достатъчно да покрие бомбичките поне до половината. Слагат се яйцата, котлонът се намалява на средна степен и се пържат от всички страни около 10-12 минути. След това се изцеждат от мазнината върху кухненска хартия.

Шотландските яйца могат да се приготвят и във фурна – добре загрята на 200 градуса.