О т хилядолетия наденицата в различните й варианти предизвиква кеф и се готви за вкус и сила. Затова е интересно да видим какви идеи по въпроса има на receptite.com.
С подлучен доматен сос
Необходими продукти:
- 500 г наденица
- 2 с.л. доматено пюре
- 1/3 ч.ч. олио
- 1/2 връзка копър
- 5 скилидки чесън
- сол
- 1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Наденицата се нарязва на парчета, дълги 7-8 см. Всяко парче се цепва под ъгъл на 3-4 места. Така приготвените колбаси се запържват в сгорещената мазнина за кратко време и се изваждат (за по-здравословно, може да се запекат на скара или в тавичка на фурна). В сгорещената мазнина се поставя доматеното пюре, предварително разредено с 1 ч.ч. вода, прибавя се сол на вкус, захарта, счуканият чесън. След завиране се отстранява от огъня и се поръсва със ситно нарязания копър. При поднасяне наденичките се заливат с подлучения сос. Сосът може да се сервира и отделно.
Мързелива мусака
Необходими продукти:
- 2 варени наденици
- 200 г сирене
- 5 яйца
- 1 кг картофи
- 6-7 с.л. олио
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Намазваме тавата с 4-5 с.л. олио, поставяме обелените и нарязани на кубчета картофи. Поръсваме с чубрица и сол, разбъркваме добре. Поливаме с около 100 мл студена вода. Печем на затоплена фурна за 20-30 минути при температура от 200 градуса. Нарязваме наденицата на кубчета, натрошаваме сиренето. Прибавяме към полуготовите картофи, разбъркваме. Поливаме с още 2 с.л. олио и 100 мл вода. Връщаме във фурната и печем до готовност. Правим кладенчета в мусаката, счупваме в тях яйцата и запичаме за още 15 минути.
Тавче гравче с месо
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. бял боб
- 1 глава лук
- 1-2 моркова
- 2-3 с.л. червен пипер
- сол, черен пипер, олио
- 1 домат
- 1 чушка
- наденица
Начин на приготвяне:
Бобът се измива и се накисва в студена вода за една нощ. Измива се отново и на два пъти след завирането му се сменя водата. Ври до готовност с малко олио и да не е с прекалено много вода. Ако е необходимо, вода се добавя по време на варенето. Бърка се периодично, за да не загори. Готовият боб трябва да се е разварил добре и да има консистенция, подобна на каша, а не на чорба.
В отделен съд, в около 100 мл олио, се запържват ситно нарязаният кромид и настърганият на ренде морков (ако е голям - 1, ако са по-малки - 2). Накрая се добавя червеният пипер. Пържи се за кратко при непрекъснато бъркане и се добавя при готовия боб. Разбърква се добре и се добавят сол и черен пипер. Бобът се сипва в голяма глинена тава или друг плитък глинен съд без капак. Отгоре се нареждат кръгчета домат, чушка и наденица. Намазняват се с малко олио и ястието се запича във фурната.
Шотландски яйца
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 200 г кайма
- 2 сурови пикантни наденици
- 1 малка глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. индийско орехче
За панировката:
- 2 яйца
- брашно
- галета
Начин на приготвяне:
Яйцата се слагат в кипяща вода и се варят 4 минути. След това веднага се поставят в купа с вода и лед. Оставят се да се охладят напълно. През това време се приготвя сместа, в която ще се обвият. В купа се смесват каймата, нарязаните на ситно лук, чесън, магданоз, обелената наденица и подправките. Разбърква се добре.
Рохките яйца се обелват внимателно, най-лесно става във вода. В три купички се подготвят продуктите за панировката. С мокри ръце се взема част от каймата, разстила се много тънко върху домакинско фолио. В средата се поставя едно яйце и с помощта на фолиото се загръща. Каймата трябва да се разпредели максимално равномерно около яйцето. Можете предварително да оваляте яйцата в малко брашно, за да залепне каймата по-лесно. Получената бомбичка се овалва последователно в брашно, яйце и галета. Процедурата се повтаря с останалите яйца.
В по-дълбока тенджерка или тиган се загрява олио, достатъчно да покрие бомбичките поне до половината. Слагат се яйцата, котлонът се намалява на средна степен и се пържат от всички страни около 10-12 минути. След това се изцеждат от мазнината върху кухненска хартия.
Шотландските яйца могат да се приготвят и във фурна – добре загрята на 200 градуса.