0

Г оляма част от българските звезди ще посрещнат Великден извън границите на родината ни като Маги Джанаварова и нейната половинка. Други като Златка Димитрова и Джулиана Гани ще се отдадат на кулинарията, а изпълнителките Тони Дачева и Камелия, които ще зарадват феновете си с участия, ще разчитат на майките си за трапезата.

Кристали

Джулиана Гани ще посрещне за първи път този празник с новородената си рожба и по-голямото му братче, което й помага в подготовката. „Посрещам Великден семейно. Първото яйце винаги е червено. Украсявам ги с восък. В Пловдив имаме традиция, която ми е много любима от малка. Слагаме яйцата в чорап добавяме някакво листенце и ги топим в боята. Напоследък ми харесва и да добавям кристали за декорация. Тази година ще пробвам да направя козунак, а най-любимо ми е да приготвям великденски курабийки с локум и шоколад. Помощникът за тези сладкиши е голямото ми момче Давид, който им придава цвят с пастелите“, добави щастливата майка.

Пикник

Моделът Златка Димитрова, както винаги ще покаже кулинарните си умения и тази година. „Четвъртък, както е по традиция, боядисваме яйцата. Тази година сме решили да боядисаме много. Аз меся и козунак или по-скоро ще се опитам. Тъй като миналата година не ми се получи много добре, беше безформен, дано тази година е по-хубав. Ще бъда със семейството, най-важното е да бъдем с хората, които обичаме. Дано времето да е благосклонно към нас, за да може да си направим пикник или дълга разходка някъде. Общо взето, всеки Великден и подобни празници прекарвам винаги със семейството, държим на тази традиция“, разказа брюнетката. 

Седеф

Носителката на титлата „Мисис Баба“ и кмет на село Върбешница Магдалена Динкова пък се отдава на детската радост. „Заедно с децата от селото ще боядисаме над 100 яйца в кметството. Събираме всички деца на Велики четвъртък от детската градина и фолклорната група, на която съм настойник, и заедно шарим яйцата. В събота отново боядисвам поне 100 яйца заедно с моето семейство, като първото винаги е червено. Последните години винаги ги правя седефени. Също така приготвям и козунак по специална рецепта и друг, който задължително е с локум“, разказа Маги. 

Попфолк певицата Андреа спазва обичаите на този ден и се отдава на семейния уют. „Винаги го прекарвам със семейството си – с мама и тате. Въпреки че съм зле с готвенето, поне с яйцата помагам. Задължително ходим на църква. Пожелавам на всички да бъдат изпълнени с позитивни мисли, да не таят злоба в сърцата си, да бъдат добри както за себе си, така и за околните. Защото, който мисли добро, му се връща добро“, сподели изпълнителката. 

Летище

Актрисата Латинка Петрова се е подготвила от по-рано с част от нещата за Великден. „Купих предварително прясно клано агнешко и си го замразих. Мой съсед, който работи на летището, обеща, че ще има от огъня от Йерусалим, защото нали миналата година нямаше самолет заради епидемичните мерки. Но тази година ще имаме тази привилегия на този ден. Ще отида на черква, разбира се, както всяка година. Започваме да се умиляваме на тези дни и това е много хубаво. Радвайте се на пролетта, която ни връща към живота“, сподели самата тя. 

Украса

Попфолк изпълнителката Камелия и нейната половинка Цветин, които отбелязаха миналата седмица и именните си дни, се готвят и за християнския ден. „За Великден винаги си правя украса вкъщи, от цветя, яйца и т.н. Общо взето, си създавам настроение у дома. По принцип този Великден ми е работен. Поръчала съм си на майка ми да ми донесе печено агне. Без значение е дали ще работя, защото то ще е вечерта така, че през деня ще си отпразнувам този празник“, разкри блондинката.

Другата именничка - фолкпевицата Цветелина, също ще зарадва феновете си с участие на този ден. Освен това на Цветница тя подари на себе си и публиката й дългоочаквания албум „Родовата сила“. „На Великден съм в град Трън, на площада. Преди това със семейството ми и синът ми винаги се събираме по традиция. Тази година ще се съберем на Разпети петък и на втория ден от Великден“, каза тя.  

Мъртво море

Маги Джанаварова посреща в любимия си Йерусалим Великден. Именно там се намира благодатният или още Свещеният огън. Той е запален по свръхестествен начин според православните християни. Това става всяка година вечерта на Страстна събота, деня преди православния Великден, в храм „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб. „Връщаме се отново тук, защото се влюбихме в това място още миналата година. Пълно е с толкова красота, стил и вкусна храна“, написа певицата. Тя стигна и до най-ниската точка в света и успя да влезе във водите на Мъртво море и да се намаже с така известната им кал. „Кожата ми след това стана като кадифе“, подчерта бъдещата майка.

Фризер

Здравко от любимия на всички дует „Ритон“ и неговата прекрасна половинка Катя ще си останат в столицата и ще се посмеят с най-близките си. „За Великден се събираме винаги с приятели, почти всеки път една и съща компания. Тази година агнето ще го взема в последния момент, защото се притеснявам с това замразяване, размразяване. Обикновено го взимам по-рано и си го замразявам във фризера, но този път не. То е задължителна част от трапезата ни, въпреки че голяма част от приятелите ми не обичат такова месо. Катето боядисва яйцата в последния момент, винаги така си решава, а аз не й се бъркам. Не в четвъртък, а в събота ги захваща“, сподели певецът.

Работа

Тони Дачева разказа, че тази година няма да успее с кулинарните приготовления, затова нейната майка ще я очаква с нагласена трапеза. „Този Великден няма да имам възможност да приготвям никакво меню, защото ще пътувам. Ще имам участие в Смолян. Майка ми ще приготви всичко от агнешкото до яйцата и както се казва, ще отида да празнувам наготово. Този път няма да мога да боядисам аз яйцата. Обикновено много обичам да шарим яйцата с детето и майка ми, правим курабийки, кифлички. С козунаците малко по-трудно се справяме“, сподели певицата. И актрисата Албена Михова ще прекара част от деня в работен процес, затова сподели пред „Телеграф“, че ще разчита на продуктите в магазина, в последния момент.

Красавицата Саня Борисова също ще спази българските традиции въпреки отговорностите, които я чакат. „Всяка година боядисвам яйцата в четвъртък, така ще бъде и този път. Не знам колко на брой ще успея да направя, защото съм на работна вълна. Ще си остана в София за празниците, защото имам много работа по новия си проект. Почивните дни ще се отдам на пълна почивка и йога“, каза моделката. 

Червено

Певицата Кристина Димитрова боядисва яйца и тази година ще го направи в четвъртък. Ще боядисва много на брой и залага на червените. Не пече козунаци, купува си традиционни български. „От 25 години на Великден сме в Гърция. И тази събота заминаваме за Солун. Там е доста по-тържествено и празнично. Украсата по улиците и начина, по който се подготвят за празника. Гърците много уважават този празник. Вечерта преди Възкресение хората полагат усилие да са хубаво облечени. Всички спазват традиционния великденски обяд в неделя“, добави тя.