Т ова е любимата супа на повечето деца – с малки, вкусни кюфтенца, които не ги затрудняват да дъвчат. В по-късна възраст някои се мръщят на варената кайма, но те, разбира се, са изключение. Затова днес ще сервираме няколко рецепти за супа топчета, които сгряват тялото и душата и връщат хубавите детски спомени.
С дафинов лист
Необходими продукти за 6 порции:
- свинска и телешка кайма - 200 г
 - ориз - 0,5 чаши
 - картофи - 3 бр.
 - лук - 1 бр.
 - моркови - 1 бр.
 - дафинов лист - 1 бр.
 - рафинирано растително масло - 2 суп. лъжици
 - яйчен белтък - 1 бр.
 - бял хляб - 2 филийки
 - черен пипер на зърна - 6-8 бр.
 - смлян черен пипер - 1-2 щипки
 - сол - 1-2 чаени лъжички
 
Начин на приготвяне:
Отрежете корите от филиите и накиснете хляба в студена вода. Поставете тенджера с 2-2,5 литра вода на котлона. Докато водата заври, смесете каймата с изцедения хляб и я омесете. След това оформете топчетата. За целта намажете ръцете си с малко разбит белтък и направете кюфтенца с големината на орех. Обелете и измийте картофите, нарежете ги на парчета. Изчистете и изплакнете ориза. Във вряща вода се слагат нарязаните на ситно картофи, измитият ориз, солта, дафиновият лист, зърната черен пипер, разбъркват се и се варят 5-7 минути. Обелете и измийте морковите и лука. Лукът се нарязва на ситно на кубчета, а морковите се настъргват на едро ренде или се режат на кръгчета (кубчета). Загрейте тиган, изсипете растително масло. Запържете лука и морковите на среден огън за 2-3 минути, като разбърквате от време на време. След това добавете лука и морковите към супата. Сложете вътре и кюфтенцата и ги оставете да врат 10 минути.
С фиде и застройка
Необходими продукти:
- картофи - 2 бр.
 - кайма - 250 г
 - чушки - 1 бр. червена
 - фиде - 1-2 шепи
 - ориз - 2 с.л.
 - белтъци - 1 бр.
 - моркови - 1 бр.
 - лук - 1 глава
 - доматено пюре - 2 с.л. или 1 един настърган домат
 - магданоз, девесил, джоджен
 - сол, черен пипер - на вкус
 - чубрица - 2-3 щипки
 - универсална подправка - 1 с.л. вегета (зеленчукова)
 - олио - 2 с.л.
 - брашно - 2 с.л.
 
За застройката:
- жълтъци - 1 бр.
 - кисело мляко - 4-5 с.л.
 - оцет - капка
 
Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се настъргват на едро ренде. Задушават се в олиото с малко вода до омекването им. Прибавят се обелените и нарязани на кубчета картофи. Добавя се около литър и половина вода. Изчаква се да заври и вътре се пускат топчетата, приготвени от омесената с ориза, белтъка и подправките кайма. Всяко топче се овалва в брашно и се пуска във врящата вода. Добавя се доматеното пюре и се оставя супата да поври около 15-20 минути. След това се добавят фидето и подправките. Оставя се да поври още 10-15 минути до пълното сваряване на фидето. При необходимост се добавя още вода, ако супата е прекалено гъста.
За застройката киселото мляко се смесва с жълтъка и оцета и се разбърква добре. Готовата супа се сваля от котлона, последователно се добавят 4-5 черпака от врялата течност в застройката с разбъркване, за да не се пресече супата, ако изсипете застройката директно в нея. Връщате обратно вече застроената с яйце супа на котлона и оставяте да поври 2-3 минути с разбъркване.
С боб от консерва
Необходими продукти:
- свинска и телешка кайма – 250 г
 - картофи – 200 г
 - консервиран бял боб - 150 г
 - домати – 150 г
 - моркови – 130 г
 - лук – 100 г
 - растително масло - 2 супени лъжици
 - дафинов лист - 1 бр.
 - бахар - 2 бр.
 - сол и смлян черен пипер на вкус
 - магданоз – няколко стръка
 - вода - 1,5 л
 
Начин на приготвяне:
Отцедете течността от консервирания боб. Почистете зеленчуците. Налейте 1,5 литра вода в тигана и го поставете на среден огън. Посолете и поръсете с черен пипер каймата и разбъркайте добре. С мокри ръце оформете от каймата малки кюфтенца. Нарежете картофите на средни кубчета. Когато водата заври, в тенджерата се слагат кюфтетата и картофите. Гответе 15 минути. През това време нарежете лука на малки кубчета. Загрейте растително масло в тиган и запържете лука за около 3 минути. Настържете морковите на едро ренде. В тигана с лука се добавят настърганите моркови и се запържват още 3 минути. Нарежете доматите на средни кубчета и ги добавете в тигана с останалите продукти. Оставете да къкри на слаб огън за 5 минути. Добавете боба, дафиновия лист и останалите подправки. Оставете супата да заври, гответе 5 минути. Магданозът се нарязва на ситно и се добавя към супата. Загрейте за няколко минути и изключете котлона. Оставете супата да ври 10 минути.
С грис
Необходими продукти:
- кайма - 400 г (смес)
 - яйце – 1 бр.
 - ситен грис – 1 с.л.
 - морков - 1 бр.
 - картофи – 2-3 бр.
 - лук – 1 глава
 - домат – 1 бр.
 - връзка магданоз
 - дафинов лист – 1 бр.
 - сол, черен пипер – на вкус
 - чесън - 1 скилидка
 
Начин на приготвяне:
Омесете каймата с черния пипер, солта и брашното от грис. Оформете малки топчета. За да не залепва сместа по пръстите ви, потапяйте ги във вода. Когато привършите с каймата, поставете кюфтенцата в хладилника. Във вряща вода сложете нарязаните на ситно лук и картофи, морковите може да са на кубчета или рендосани. Добавете малко олио и оставете на котлона за още двайсетина минути. Накрая се добавя нарязаният на ситно или пюриран домат, пресованият чесън, черен пипер, сол и нарязаният на ситно магданоз.



















