Т ова е любимата супа на повечето деца – с малки, вкусни кюфтенца, които не ги затрудняват да дъвчат. В по-късна възраст някои се мръщят на варената кайма, но те, разбира се, са изключение. Затова днес ще сервираме няколко рецепти за супа топчета, които сгряват тялото и душата и връщат хубавите детски спомени.
С дафинов лист
Необходими продукти за 6 порции:
- свинска и телешка кайма - 200 г
- ориз - 0,5 чаши
- картофи - 3 бр.
- лук - 1 бр.
- моркови - 1 бр.
- дафинов лист - 1 бр.
- рафинирано растително масло - 2 суп. лъжици
- яйчен белтък - 1 бр.
- бял хляб - 2 филийки
- черен пипер на зърна - 6-8 бр.
- смлян черен пипер - 1-2 щипки
- сол - 1-2 чаени лъжички
Начин на приготвяне:
Отрежете корите от филиите и накиснете хляба в студена вода. Поставете тенджера с 2-2,5 литра вода на котлона. Докато водата заври, смесете каймата с изцедения хляб и я омесете. След това оформете топчетата. За целта намажете ръцете си с малко разбит белтък и направете кюфтенца с големината на орех. Обелете и измийте картофите, нарежете ги на парчета. Изчистете и изплакнете ориза. Във вряща вода се слагат нарязаните на ситно картофи, измитият ориз, солта, дафиновият лист, зърната черен пипер, разбъркват се и се варят 5-7 минути. Обелете и измийте морковите и лука. Лукът се нарязва на ситно на кубчета, а морковите се настъргват на едро ренде или се режат на кръгчета (кубчета). Загрейте тиган, изсипете растително масло. Запържете лука и морковите на среден огън за 2-3 минути, като разбърквате от време на време. След това добавете лука и морковите към супата. Сложете вътре и кюфтенцата и ги оставете да врат 10 минути.
С фиде и застройка
Необходими продукти:
- картофи - 2 бр.
- кайма - 250 г
- чушки - 1 бр. червена
- фиде - 1-2 шепи
- ориз - 2 с.л.
- белтъци - 1 бр.
- моркови - 1 бр.
- лук - 1 глава
- доматено пюре - 2 с.л. или 1 един настърган домат
- магданоз, девесил, джоджен
- сол, черен пипер - на вкус
- чубрица - 2-3 щипки
- универсална подправка - 1 с.л. вегета (зеленчукова)
- олио - 2 с.л.
- брашно - 2 с.л.
За застройката:
- жълтъци - 1 бр.
- кисело мляко - 4-5 с.л.
- оцет - капка
Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се настъргват на едро ренде. Задушават се в олиото с малко вода до омекването им. Прибавят се обелените и нарязани на кубчета картофи. Добавя се около литър и половина вода. Изчаква се да заври и вътре се пускат топчетата, приготвени от омесената с ориза, белтъка и подправките кайма. Всяко топче се овалва в брашно и се пуска във врящата вода. Добавя се доматеното пюре и се оставя супата да поври около 15-20 минути. След това се добавят фидето и подправките. Оставя се да поври още 10-15 минути до пълното сваряване на фидето. При необходимост се добавя още вода, ако супата е прекалено гъста.
За застройката киселото мляко се смесва с жълтъка и оцета и се разбърква добре. Готовата супа се сваля от котлона, последователно се добавят 4-5 черпака от врялата течност в застройката с разбъркване, за да не се пресече супата, ако изсипете застройката директно в нея. Връщате обратно вече застроената с яйце супа на котлона и оставяте да поври 2-3 минути с разбъркване.
С боб от консерва
Необходими продукти:
- свинска и телешка кайма – 250 г
- картофи – 200 г
- консервиран бял боб - 150 г
- домати – 150 г
- моркови – 130 г
- лук – 100 г
- растително масло - 2 супени лъжици
- дафинов лист - 1 бр.
- бахар - 2 бр.
- сол и смлян черен пипер на вкус
- магданоз – няколко стръка
- вода - 1,5 л
Начин на приготвяне:
Отцедете течността от консервирания боб. Почистете зеленчуците. Налейте 1,5 литра вода в тигана и го поставете на среден огън. Посолете и поръсете с черен пипер каймата и разбъркайте добре. С мокри ръце оформете от каймата малки кюфтенца. Нарежете картофите на средни кубчета. Когато водата заври, в тенджерата се слагат кюфтетата и картофите. Гответе 15 минути. През това време нарежете лука на малки кубчета. Загрейте растително масло в тиган и запържете лука за около 3 минути. Настържете морковите на едро ренде. В тигана с лука се добавят настърганите моркови и се запържват още 3 минути. Нарежете доматите на средни кубчета и ги добавете в тигана с останалите продукти. Оставете да къкри на слаб огън за 5 минути. Добавете боба, дафиновия лист и останалите подправки. Оставете супата да заври, гответе 5 минути. Магданозът се нарязва на ситно и се добавя към супата. Загрейте за няколко минути и изключете котлона. Оставете супата да ври 10 минути.
С грис
Необходими продукти:
- кайма - 400 г (смес)
- яйце – 1 бр.
- ситен грис – 1 с.л.
- морков - 1 бр.
- картофи – 2-3 бр.
- лук – 1 глава
- домат – 1 бр.
- връзка магданоз
- дафинов лист – 1 бр.
- сол, черен пипер – на вкус
- чесън - 1 скилидка
Начин на приготвяне:
Омесете каймата с черния пипер, солта и брашното от грис. Оформете малки топчета. За да не залепва сместа по пръстите ви, потапяйте ги във вода. Когато привършите с каймата, поставете кюфтенцата в хладилника. Във вряща вода сложете нарязаните на ситно лук и картофи, морковите може да са на кубчета или рендосани. Добавете малко олио и оставете на котлона за още двайсетина минути. Накрая се добавя нарязаният на ситно или пюриран домат, пресованият чесън, черен пипер, сол и нарязаният на ситно магданоз.