0

Н а 24 февруари православната църква отбелязва Първото и Второто намиране на главата на Свети Йоан Кръстител . Историята на това събитие е крайно любопитна не само за миряни и богослови, но и за ловци на загадки и реликви, тъй като Главата на Кръстителя все още не се знае къде е, въпреки че много църкви претендират да я притежават. Самата реликва е от ранга на Св. Граал, тъй като именно Св. Йоан кръщава Божия син.

Погребението

Според Библията Св. Йоан Кръстител бил обезглавен по време на управлението на цар Ирод. Това станало по злокобното искане на неговата жена Иродиада, тъй като Кръстителя осъдил връзката й с брата на мъжа й Филип. Главата на Предтечата й била поднесена на блюдо. Евангелието от Матей казва още, че учениците му „дойдоха и взеха тялото и го погребаха, и отидоха, и казаха на Иисус“ (Матей 14:12).

Според легендата Иродиада се бояла, че ако погребат тялото на Св. Йоан заедно с главата, той ще възкръсне и отново ще почне да я изобличава. Затова тя закопала главата на Предтечата дълбоко в градината на двореца.

Само Йона - жена на Иродовия домакин Хуза, (Лук. 8:3), знаела това място. Тя взела главата тайно през нощта, поставила я в глинен съд и я погребала на Елеонската планина, в един от имотите на Ирод.

Инокентий

След много време един знатен велможа на име Инокентий повярвал в Иисуса Христа. Като оставил света, той дошъл в Иерусалим, случайно купил това място на Елеонската планина, построил си там килия и станал монах. Като пожелал да си построи църква, той започнал да копае ров за основите. И така по Божий промисъл намерил скрития в земята съд. Това било първото намиране на главата на Предтеча. По различни благодатни знамения и чудеса той разбрал, че тази глава принадлежи на свети Иоан и започнал с голямо благоговение да я съхранява при себе си. Преди кончината си Инокентий отново скрил в земните недра светата глава на Предтечата, тъй като се опасявал, че някой може да поругае тази светиня.

Видение

Когато император Константин Велики дал свобода на християните, майка му, Света Елена започнала да възобновява всички йерусалимски светини. В това време двама монаси отишли в Йерусалим да се поклонят там на честния Кръст и на гроба Господен и да видят светините на тази земя. Като пристигнали в Йерусалим, Свети Иоан Предтеча се явил в съня на единия, открил му мястото, където била погребана честната му глава, и му наредил да я вземе. Като се пробудил, монахът разказал видението на своя другар, но той го счел за обикновен сън, като убедил в това и събрата си. На следващата нощ свети Иоан се явил повторно, но вече на всеки монах поотделно, и рекъл: "Станете, оставете неверието и леността си и направете това, което ви беше известено".

Като се събудили, двамата отишли на мястото, което им било посочено, и намерили безценната реликва. Като я сложили в чувал, те се върнали обратно.

В това време един беден грънчар от град Емеса (днес Холмс в Сирия) срещнал двамата монаси и продължил пътя си заедно с тях. Като си намерили спътник, монасите му дали да носи чувала с главата на Кръстителя. Изведнъж му се явил свети Иоан Предтеча и му рекъл: "Остави спътниците си и бягай от тях с чувала, който държиш в ръцете си".

Пазител

Подчинявайки се на светеца, този човек се скрил от монасите, избягал от тях и се върнал у дома при жена си, носейки честната глава на Кръстителя. И заради това Господ благословил дома му с всичко необходимо. Но той не се възгордял: давал щедра милостиня на бедните и сиромасите от богатството си. Помнейки твърдо, че е получил всичко това заради благоговението пред Христовия Предтеча, той винаги почитал светата му глава, молил се и се стараел да живее честно и да постъпва според заповедите Христови.

Завещание

Когато приближило времето на кончината му, по заповед на самия Христов Кръстител той положил светата глава в съд за вода, заключил този съд в ковчег и като го запечатал, предал това съкровище на сестра си, като й завещал благоговейно и честно да съхранява тази свята глава и никога да не отваря ковчега, докато самият Предтеча не благоволи за това. На свой ред дошло време и сестрата да се спомине. Според указаното Свише преди кончината си тя трябвало да предаде това съкровище на някой богобоязлив и добродетелен мъж. Така мощите на Предтечата преминавали дълго време от един човек в друг.

Еретик правил с нея чудеса

Накрая реликвата попаднала в ръцете на някой си йеромонах Евстатий. Той живеел в една пещера недалеч от Емеса и бил привърженик на ереста на Арий и нямал страх Божий. Болните, които идвали при него, получавали изцеление от чудесната благодат, изхождаща от главата на Свети Йоан Предтеча, която той държал на тайно място. Евстатий започнал да приписва тази благодат на себе си и така отклонил мнозина към своята ерес. Накрая жителите на Емеса узнали за деянията му. Изгонили го от пещерата, където се настанили добродетелни монаси.