0

И кони и мощи на небесния лечител Св. Пантелеймон, честван на 27 юли, лекуват подир молитва. Тези изумителни свидетелства разказват християни и гидове, водещи поклонници в свети места, свързани с небесния лечител. Едно от тях се намира в монашеската република Света гора. Там в манастира „Св. Пантелеймон“ се пази главата на раннохристиянския мъченик. Монаси разказват, че върху главата дори има кожа, върху която може да се измери температура като на жив човек - 36,6 градуса. Тази реликва гостува в България преди точно 6 лета.

Киевска Рус

Атонският манастир е основан от руски, български, сръбски и гръцки монаси. Те идват насам от Киевска Рус, където сега се води ожесточена война. Има данни, че след завоюването на Южна Русия от татарите през XIII век монасите в обителта драстично намалели. Така се налага да бъдат замествани от монаси от Рилския манастир, като договорът още се пази у нас. Дългогодишен игумен на манастира (от 1834 до 1874) е архимандрит Герасим - българин от село Горно Броди (Серско). Днес манастирът е под руска юрисдикция, а най-голямата му светиня е главата на Св. Пантелеймон. За поклонение пред нея идват хора от цял свят.

Преди време Йоанис Панопулос имал сериозно премеждие, преодоляно благодарение на вярата му и молитвите на св. Пантелеймон. Ето и неговото лично свидетелство:

„Три месеца поред правих всевъзможни изследвания, след като ми откриха голям проблем в белите дробове. Накрая на 28 юни 2017 г. специалистите от болницата „Папагеоргиу" ми сложиха диагнозата, че съм болен от фиброза на белия дроб. Не ми предложиха никакво лечение, като ми казаха само да отида след 6 месеца на контролен преглед, а изгледите за развитието на болестта не бяха добри. На 10 юли отидохме на Света гора-Атон и се поклонихме в свещения манастир "Пантелеймон" пред Честната Глава на Свети Великомъченик и Целител Пантелеймон, както и пред чудотворното копие на иконата на светеца, изписана в манастира "Ксенофонт".

Игуменът

Игуменът на обителта старецът Алексей, се помоли за моето здраве и аз се причастих на 11 юли в манастира. На 12 юли отидох при друг пулмолог за преглед. Той видя същите изследвания, въз основа на които ми бе поставена горната диагноза. И след щателно ново обследване и повторни изследвания определи, че аз нямам фиброза на белия дроб, а само възпаление, което бързо може да бъде излекувано. Не можех да повярвам, че милостивият Бог чрез Неговия Свети Целител Пантелеймон помогна на мен, грешния, и ме изцели от заболяване с много тежък изход."

Пазарджик

Мощи на светията има и в България. Те се намират храм “Успение на Света Богородица” в Пазарджик.

Чудотворна икона, пък има във Видин. Тя се намира в храма „Св. Николай”. В средата на 2020 г. видинските духовници потърсиха застъпничеството на Небесния Лечител, като изнесоха сияния му образ на литийното шествия срещу заразата от Ковид-19. А наскоро една икона на мъченика започна да мироточи в Сретенския манастир...

Цялата статия може да прочетете в броя на 26 юли (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.