Л ора и Стоян предлагат на bonapeti.bg една интересна рецепта, която е от типа на гурмето. А пък историци казват, че всъщност пълнен лук с различни неща се среща често и в традиционната родна кухня, та това съвсем не трябва да ни напомня за френската. Но все пак е любопитно как е напълнен с ориз и орехи.
Пълнен лук с ориз и орехи
Необходими продукти:
- 8 големи глави лук
- 100 г орехи
- 50 г бисерен ориз
- 1 морков
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 20 г стафиди
- 2 пукани люти чушки
- 20 мл олио
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Главите лук се почистват от най-външните люспи. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор), докато омекнат – около 1 час и 20 минути. Оставят се да се охладят. След това люспите се отстраняват, отрязват се капачета и главите внимателно се издълбават. Издълбаната част се накълцва.
Орехите се запичат на сух тиган и също се накълцват. Морковът се обелва, настъргва се и се запържва в сгорещеното олио. Добавят се оризът, издълбаната част от лука, стафидите и всичко се запържва. Прибавят се и орехите и накълцаните люти чушки. Плънката се овкусява с пушен червен пипер, сол и черен пипер.
Наливат се 200 мл вода и се готви, докато оризът набъбне и поеме водата. Издълбаните глави лук се пълнят със сместа и се покриват с капачетата. В тавата се наливат два пръста вода и ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 40 минути.
Супа от леща с пилешко
Необходими продукти:
- 200 г кафява леща
- 300 г пилешко бонфиле
- 80 г глава целина
- 2 глави лук
- 1 морков
- 1 скилидка чесън
- 200 г пасирани домати (от консерва)
- 1 дафинов лист
- 40 мл зехтин
- магданоз за поръсване
- сирене „Пармезан“ за поръсване
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява в около 1,5 л вода, заедно с дафиновия лист и наситнена глава лук. Морковът, втората глава лук и целината се почистват, режат се на кубчета и се запържват в половината от зехтина, докато омекнат. Към тях се сипват наситненият чесън, доматите и лещата, заедно с течността, в която се е варила. Готвят се, докато омекнат. Пилешкото месо се маже с останалия зехтин, овкусява се със сол и черен пипер, и се готви в силно загрят тиган от двете страни, до златисто. Реже се на по-малки парчета и се слага при лещата. Супата се овкусява със сол и черен пипер и се поднася с наситнен магданоз и настърган пармезан.