Й оланта Делибозова-Йоли има успешна кариера като музикант у нас и в чужбина. В последните години обаче стана още по-известна като готвач, а също и като водещ на успешен кулинарен сайт и предаване по специализирана телевизия. Ето няколко идеи за различни видове бисквити, забелязани на yoli-bg.com и 24kitchen.bg.
С пържени овесени ядки
Продукти за около 35 броя:
- 80 г меко масло
- 200 г овесени ядки
- 130 г захар
- 2 яйца
- настъргана кора от 1 лимон
- ванилия
- 65 г брашно
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- по желание стопен шоколад за глазура
Приготвяне:
Запържете на бавен огън овесените ядки в 30 г от маслото. Разбърквайте периодично, докато станат златисти. Охладете и ги смесете с 30 г от захарта. Разбийте на крем останалите масло и захар. Подправете с ванилия и лимонова кора. Добавете яйцата и разбийте още веднъж. Смесете брашното с бакпулвера и овесените ядки. Изсипете ги в маслено-яйчената смес и добре разбъркайте. Загрейте фурната на 170 градуса. Покрийте тава с хартия за печене и с лъжица сипете от сместа малки купчинки. Може да ги притиснете с лъжицата, за да ги направите плоски. Изпечете ги за около 15 минути. По желание ги напръскайте със стопен шоколад или ги топнете целите. Да ви е сладко!
Съвет: Тайната не е в продуктите, а в начина на приготвяне. Предварително запържените в масло овесени ядки стават невероятно ароматни и хрупкави.
С шоколадов чипс
Продукти:
- 250 г меко масло
- 100 г бяла + 120 г тъмна кафява захар мусковадо
- 2 яйца
- ванилия
- 2-3 щипки сол
- 260 г брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 200 г шоколадов чипс
Приготвяне:
С миксер разбийте на пухкав крем маслото и двата вида захар. Добавете яйцата, ванилията и солта. Разбийте още малко. Смесете брашното с бакпулвера, содата и шоколадовия чипс. Прибавете го към маслената смес и добре разбъркайте. Приберете сместа в хладилника за 30 минути. Загрейте фурната на 170 градуса и застелете тава с хартия за печене. С лъжица гребнете от сместа и направете върху хартията малки купчинки. За по-лесно и правилно оформяне може да ползвате малка лъжица за сладолед. Оставете между бисквитите достатъчно място, тъй като по време на печене се разливат. Изпечете ги за около 10-13 минути, изчакайте ги да изстинат в тавата и чак тогава ги извадете в чиния. Да ви е сладко!
Съвет: Най-хубави са току-що изстинали, докато шоколадовите парченца са още течни. Шоколадовия чипс може да замените с нарязан на парченца шоколадов кувертюр.
С карамелен топинг и кокос
а
Продукти:
- 125 г меко масло
- 70 г пудра захар
- 1 яйце
- 250 г брашно
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- ванилия
За топинга:
- 1 ч.ч. захар
- 70 г масло
- 70 г течна сметана
- 1 до 2 ч.ч. предварително запечен кокос (количеството му е спрямо желаната от вас гъстота)
- лимонови и портокалови корички
- 100 до 200 г млечен шоколад
Приготвяне:
За тестото разбъркайте захарта с маслото на крем и прибавете яйцето. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го сипете в маслото. С ръце бързо направете маслени трохи и ги съберете на топка. Ако тестото все още лепне, го поръсете с малко брашно. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 20 минути. Разточете го на малки части върху хартия за печене, поръсена с малко брашно и с малка кръгла форма изрежете бисквитки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете бисквитките в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути, до порозовяване. Стопете на водна баня шоколада. Топнете дъното на всяка бисквитка и я поставете с него върху хартия. Оставете шоколада да се втвърди добре. Ако обичате повече шоколад, може да топнете в него целите бисквитки, затова не посочвам точен грамаж.
За топинга карамелизирайте захарта. Прибавете маслото и дръпнете от котлона. Разбъркайте, сипете сметаната и продължете да бъркате. В началото сместа изглежда като пресечена, но после става гладка и хомогенна. Ако започне да стяга и да разбърквате по-трудно, върнете съда на котлона, за да я затоплите. Накрая сипете кокосовите стърготини и цитрусовите корички. Върху всяка бисквитка сипете по една лъжичка от топинга, докато още е леко топъл. Не го разнасяйте равномерно и не го заглаждайте прекомерно. Оставете бисквитките леко рошави. Сипете малко разтопен шоколад в хартиен конус, отрежете на връхчето му малко дупчица и гарнирайте бисквитите. Да ви е сладко!
Съвет: Може да замените кокоса с най-различни ядки, отново предварително запечени.
Бананови
а
Продукти за около 20 сладки:
- 150 г меко масло
- 100 г пудра захар
- 1 жълтък
- 1/4 ч.л. канела
- ванилия
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- 250 г брашно
За пълнежа:
- 1 банан
- 100 г шоколад по избор
- разбито яйце за намазване
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Разбийте маслото с пудрата захар. Добавете жълтъка. Пресейте брашното заедно с ванилията, канелата и бакпулвера. Прибавете го към маслото и замесете меко тесто. Увийте го в найлоново фолио и го оставете за 30 минути в хладилника. Разточете тестото с дебелина около 3-4 мм. За ваше улеснение разточвайте на малки части върху хартия за печене. Ако е нужно, поръсете с малко брашно. Изрежете кръгчета с малка чашка или формичка. Намажете краищата им с разбито яйце. В средата на всяко кръгче поставете тънко резенче банан и малко шоколад. Може да настържете шоколада, да го начупите, да ползвате шоколадов чипс или шоколад на копчета. Изборът на шоколад е ваш - натурален, млечен или бял. Върху пълнежа на бисквитите сложете кръгче от тестото, като леко го разтеглите с пръсти, за да стане малко по-голямо от основата. Прилепете добре краищата. Ако искате да е съвсем равно, може наново да изрежете двойната бисквитка с формичката.
Намажете сладките с яйце и изпечете за около 15-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като се охладят, ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!
Захарни курабии с крем сирене
а
Продукти за около 25-30 курабии:
- 100 г меко масло
- 200 г натурално крем сирене
- ванилия
- 250 г брашно
- кафява или бяла захар за поръсване
- хартия за печене
Приготвяне:
Разбийте на крем маслото, крем сиренето и ванилията. Сипете брашното и замесете тесто. Дори и да лепне, не добавяйте повече брашно. Сложете тестото в найлонов плик и го оставете в хладилника за няколко часа, докато се охлади и стегне. За по-бързо може да направите това във фризер. Разделете охладеното тесто на две части, за да го обработите по-лесно. Сложете го между два листа хартия за печене и разточете на правоъгълна кора с дебелина около 4-5 мм. Махнете горния лист хартия и поръсете със захар. (Аз направих половината от сладките с кафява захар, смесена с канела, а останалите - с бяла, ароматизирана с настъргана лимонова кора). Отново покрийте с хартия за печене и разточете, за да може захарта да прилепне към тестото.
Нарежете на ленти и ги завийте на охлювчета. Големината зависи от вашето предпочитание. Пренесете курабиите в тава, покрита с хартия за печене (може да използвате тази, с която сте разточвали), и отново поръсете със захар. Изпечете сладките за около 20-25 минути в загрята на 180 градуса фурна. Курабиите са неутрални като вкус и е подходящо да се поднесат с конфитюр или течен шоколад. Най-вкусни са леко топли. Да ви е сладко!
Съвет: Тестото за тези лесни курабии може да го замразите цялото в плик или като вече готово оформени сладки. След това е нужно да го оставите само леко да се отпусне. Колкото по-студено е тестото, толкова по-добре оформени ще са курабиите. Ако решите да го замразите като сладки, непременно сложете помежду им малко парче хартия за печене, за да не залепват една в друга.
Кокосови тарталети
а
Продукти за около 20-24 тарталети:
За тестото:
- 65 г меко масло
- 30 г пудра захар
- 1 леко разбито яйце
- ванилия
- 130 г брашно
За пълнежа:
- 1 яйце
- 70 г пудра захар
- 30 г стопено масло
- 80 г кокосови стърготини
- 20 г брашно
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- ванилия
Приготвяне:
За тестото разбъркайте добре маслото с пудрата захар. Добавете яйцето и ванилията. С брашното омесете тесто. Може да направите това с миксер. Тестото е лепкаво, но не добавяйте повече брашно. Охладете го за 1 час и ще престане да лепне. За пълнежа разбийте яйцето и пудрата захар. Налейте маслото и добавете останалите продукти. Разбъркайте.
Направете маслена основа във форми за тарталети, като облепите с тънък пласт тесто дъното и стените на всяка форма. Бройката на сладкишите зависи от големината на формичките, с които разполагате. Напълнете ги с кокосовия пълнеж и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути. Да ви е сладко!
Бишкоти с яйчен ликьор
а
Продукти за около 40 бишкоти:
- 150 г меко масло
- 100 г пудра захар
- ванилия
- 100 мл яйчен ликьор
- 60 г нишесте
- 250 г брашно
- 2 щипки сол
За глазура:
- 100 г крем сирене Light
- 100 г пудра захар
- ванилия
- 1-2 с.л. лимонов сок
- шамфъстък за поръсване
Приготвяне:
Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Добавете ванилията и яйчения ликьор. Отделно смесете нишестето, брашното и солта. Сипете го на части към маслената смес, като бъркате с миксер. Подгответе пош с широк звездовиден накрайник. Напълнете го с част от тестото и шприцовайте бисквити с желана от вас форма в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в загрята на 170 градуса фурна.
За глазурата разбъркайте на гладък крем всички продукти. Сами определете гъстотата, която желаете, като наливате лимоновия сок постепенно. С лъжичка я нанесете върху бишкотите. Поръсете с шамфъстък и ги оставете на стайна температура за няколко часа, докато глазурата засъхне. Да ви е сладко!
Съвет: След като разбъркате тестото, направете бишкотите веднага. Колкото по-дълго престоява, толкова по-плътно става и се шприцова трудно. Затова слагайте малки части тесто в поша и ползвайте накрайник с широк отвор. Тестото е подходящо за замразяване, както и за дълго съхранение в хладилник. Може да шприцовате бишкоти върху хартия и да ги оставите за 1 час в хладилника, след което да ги замразите. Изпечете ги замразени, когато ви се хапва нещо сладичко.