0

Й оланта Делибозова-Йоли е сред най-харесваните и обичани кулинари. Признаваме, че и ние сме големи почитатели на предаванията й по 24Kitchen и често навестяваме нейния сайт „Вкусно с Йоли“ (yoli-bg.com), неизчерпаем източник на идеи.

Понички

Продукти:

250 мл затоплено прясно мляко

20 г свежа мая или 1 пакетче суха

20 г захар

1/2 ч.л. сол

2 яйца

50 г меко масло

500 г брашно

олио за пържене

Приготвяне:

Разтворете маята в млякото. Добавете захарта, солта, яйцата и маслото. Сипете половината от брашното и разбийте до гладкост с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. Добавете останалото брашно и омесете меко, леко лепнещо тесто. Цялото тесто може да приготвите с кухненски робот. Тъй като аз винаги правя само половината доза, ползвам нормален миксер и не меся тестото с ръце. Но ако решите да направите цялата доза, може би на обикновения миксер тежкото тесто ще му дойде в повече.

Затова, ако имате робот, не се колебайте да го използвате. След като тестото е готово, го оставете да втаса в съвсем леко подгрята фурна. Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го разделете на две, а всяка част нарежете на по пет. Оформете топчета и ги оставете да отпочинат за 20 мин. В тенджера или тиган загрейте олио. Налейте повече мазнина. Поничките трябва да плуват в нея и да не се опират в дъното на съда. Най-важното в цялата рецепта е пърженето. Пържете на слаб огън!

Поничките трябва леко да цвърчат, а не да се фритират като картофи примерно. Ако огънят е силен, те светкавично ще прегорят отвън, а вътре ще останат сурови. Непосредствено преди да сложите поничките в мазнината намаслете ръцете си. С палец направете дупка в средата на всяко топче тесто. Раздърпайте го с пръсти леко встрани и оформете на геврече. Изпържете поничките от двете страни до златисто. Сервирайте ги с пудра захар, мед, шоколад, сладко, сирене или с каквото обичате. 

Целувки с Baileys и кафе

Продукти:

2 белтъка

140 г захар

100 мл вода

ванилия

100 г натурален шоколад

3 с.л. Baileys

5-6 с.л. течна сметана

1 с.л. инстантно кафе

yoli-bg.com

Приготвяне:

Сипете захарта и водата в малка тенджерка. Сварете гъст сироп. Разбийте на сняг белтъците и добавете ванилията. Постепенно налейте горещия сироп, като продължавате да разбивате с миксер на висока скорост. След няколко минути ще имате перфектен гъст крем. На водна баня стопете шоколада. Добавете 2 с.л. Baileys, половината от кафето и сметана.

Разбъркайте и оставете леко да се охлади. Ако искате по-течна консистенция, добавете още сметана. Разбъркайте останалите Baileys и кафе. С домакинска четка размажете сместа по вътрешната страна на сладкарски пош. Сипете целувчената смес и шприцовайте половината от крема в тава, покрита с хартия за печене. От кафето, с което сте намазали поша, тук-там ще се получат хубави тъмни шарки. Във всяка шприцована основа сипете с лъжичка от шоколадовия Baileys крем и покрийте добре с останалия целувчен крем. Загрейте фурната и изпечете целувките за около 90 минути до хрупкавост. 

Съвети: Ако нямате домакински термометър, лесно може да проверите дали сиропът е готов. След като по повърхността започнат да се образуват гъсти мехурчета, капнете капка от сиропа в чаша със студена вода. Капката не трябва да се разлива. При оформянето на целувките е важно шоколадовият Baileys крем да е покрит отвсякъде с целувчен, за да не изтече по време на печене. Сушете целувките на ниска температура до желана от вас хрупкавост. Може да ги печете по-малко от 90 минути, за да останат меки и сочни в средата.  

Бразилски трюфели 

Продукти:

15 г масло

1 консерва кондензирано мляко (397 г)

ванилия

30 г какао

цели запечени ядки по избор

за овалване - какао, ядки, кокос, шоколадови пръчици

yoli-bg.com

Приготвяне:

В тенджерка стопете маслото. Прибавете млякото, ванилията и какаото. (По желание може да добавите ром или ромова есенция). Варете на среден огън 6-8 минути, като разбърквате. Охладете сместа и приберете в хладилника минимум за 8 часа, докато добре се стегне. Оформете топчета с желана от вас големина, от това зависи и броят на бонбоните. В средата на всеки сложете по една ядка. Ползвайте ръкавици, за да не лепне тестото по ръцете ви. По желание ги оваляйте в какао, кокос, натрошени ядки или шоколадови пръчици. Съхранявайте ги в хладилник. 

Халва с мед

Продукти:

250 г мед

1 белтък, разбит на сняг

настъргана кора от 1 лимон

250 г фино смлени запечени белени бадеми

yoli-bg.com

Приготвяне:

Загрейте меда до кипване в съд с незалепващо покритие. Махнете от огъня и на части добавете белтъка, като разбърквате. Прибавете лимоновата кора. Върнете съда на огъня и намалете котлона до слаб. На части сипете бадемите, като размесвате с дървена лъжица или шпатула. Гответе сместа 1-2 минути. Покрийте дъното и стените на малка форма за кекс (или друга по ваш избор) с хартия за печене. Сипете бадемовата смес и загладете. Покрийте с лист хартия за печене и поставете отгоре някаква тежест, за да може халвата добре да се спои. Оставете я на стайна температура 4-5 часа. Нарежете на парчета, на кубчета или направете персонални бонбони, като ги увиете в парче целофан.