0

М еждународен куклен фестивал на открито „Дните на куклите” ще събере за пореден път в Бургас артисти от четири държави.

Трупи от Румъния, Казахстан, Нидерландия и България ще представят пред публика общо 19 спектакъла. "Принцесата и скъсаните обувки", "Зоро", "Дядовата ръкавичка", "Мързеливата пчелика", "Горските певци" са част от интересните заглавия, които ще бъдат представени по време на международния куклен фестивал в морския град.

Програмата на фестивала

 Програмата на фестивала
МФ Дните на куклите

Откриване

Очаква се на него да присъстват над сто официални гости и многобройна публика от малки и големи. Фестивалът ще се проведе в рамките на седем дни - от 30 юли до 5 август включително. Официалното откриване на "Дни на куклите" ще се състои от 19 часа на 30 юли на открита сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас. В първия фестивален ден зрителите ще видят "Магьосникът от Оз", представен от куклена школа при ДКТ-Бургас, и "Златната гъска" на Държавен куклен театър-Бургас.

Магьосникът от Оз

 Магьосникът от Оз
МФ Дните на куклите

В десетото юбилейно издание на фестивала ще вземат участие общо 11 театрални трупи - 8 български (от София, Русе, Варна, Пловдив, Видин и Бургас) и 3 чуждестранни трупи (Румъния, Казахстан и Нидерландия). Всяка гостуваща трупа ще представи спектакъл един или два пъти във фестивалната програма. Международният куклен фестивал се провежда за първи път през август 2014 г. по повод 60-годишнината на ДКТ-Бургас и оттогава не е прекъсвал дори по време на ковид пандемията.

Дядовата ръкавичка

 Дядовата ръкавичка
МФ Дните на куклите

Вход

"Всички спектакли ще се играят на лятна сцена „Охлюва“ в морската градина на града при свободен достъп на всички зрители. Часовете на спектаклите и съпътстващите събития са съобразени с характерния за туристическия ни град ритъм - в прохладните вечерни часове в продължение на 7 дни през първата седмица на август", съобщи директорът на бургаския куклен театър Христина Арсенова, която обеща и тази година да има много емоции за малки и пораснали деца.

Празник

"Фестивалът „Дни на куклите“ се утвърди като едно от знаковите събития в лятната културна програма на Община Бургас. Децата и гостите на града го превърнаха в най-очаквания, най-жизнен и най-усмихнат празник, а колегите от гостуващите театри го определят като изпълнен със смисъл и съдържание форум, който доказва своето безспорно място в Националния културен календар на събитията, които популяризират сценичното изкуство за деца. За актьора няма нищо по-хубаво от това да представи своето изкуство пред възможно най-много публика. А на фестивала „Дни на куклите“ тя винаги е многобройна. Фестивалът няма състезателен характер, но има голям творчески заряд, творческа атмосфера и искрена колегиалност. Убедени сме в необходимостта точно на такъв куклен фестивал - празник за всички - зрители и театрали", заяви още Арсенова.

Изненади

Традиционно фестивалът се открива със спектакъл на децата от куклената школа към ДКТ-Бургас и постановка на театъра и това издание не прави изключение. Всяка вечер ще се играят три спектакъла, като първият от 18.30 е за най-малките, от 19.30 - за по-големите, а от 20.30 ч. - за цялото семейство. В паузите между спектаклите актьорите ще канят децата да се включат в различни игри, да разучават танци, за да разкрият талантите си, докато се забавляват. Изненади ще има, но засега те се пазят в тайна. Многообразна е и съпътстващата програма на юбилейното издание на фестивала, в която е планиран петдневен майсторски клас „Марионетки“ - с ръководители проф. Славчо Маленов, Езекел Гарсия Ромеу (Франция) и Ирослав Петков.

 

Книга и изложба връщат лентата

Организаторите са се погрижили да експонират и изложба "Фестивален калейдоскоп", която връща лентата назад с отразяване на всички издания на фестивала. Във фестивалните дни ще бъде презентирана книгата "Приказните хора", която представя летописа на театъра. Гостите, които са решили да посветят свободното си време на куклите, ще могат да видят още Арт инсталация "Приказки на колелета" на Фондация "Музей на приказката", която ще паркира в морската градина, а актрисата Олга Желева ще посреща посетителите и ще разказва омайни приказки.

Игри с Морското конче

За най-малките са предвидени снимки и игри с талисмана на фестивала - Морското конче. Макар че фестивалът няма състезателен характер, всички трупи ще получат рекламни подаръци, малка пластика „Морско конче“ и грамота за участие.

"Очакваме нашите гости, за да споделим незабравими емоции. Трупата на ДКТ-Бургас притежава необходимия професионализъм, амбиция и всеотдайност, организирайки този фестивал да продължи да „рекламира“ кукления театър като най-уникалното средство за общуване между деца и родители чрез съпреживяване на изкуството", призовава Христина Арсенова.