0

К отката като правило става пълноправен член на семейството. Щом е така, не е достатъчно да бъде хранена редовно. Тя трябва да чувства вниманието на околните и да мърка доволно. Ето кои десет неща са необходими за това.

1. Драскалка

Ако искате да си спестите гледката на надраните мебели, вземете й стълб, на който да си остри ноктите. Може да го направите и собственоръчно – трябва ви парче дърво, може и крак от маса, увийте го със сизал или въже.

2. Кашон

Не забравяйте, че котките и кутиите са създадени един за друг. Оставете поведенческите биолози да разберат причините за тази странна котешка любов, а вие просто я снабдете с кашон, в който тя ще се намъкне моментално. И да, размерът тук няма значение!

3. Дрешник

Котките са интроверти, които ценят уютното индивидуално пространство. И това пространство може да бъде вашият килер. Ако не можете да се споразумеете за добра сделка (например алтернатива под формата на къща за котки), просто продължете напред - премахнете някои лични вещи, освободете й малко пространство и постелете нещо меко, за да си припознае дома.

4. Вместо диван

Ако котката вече се е влюбила в дивана ви и проявява намерение да го унищожи, никакви увещания няма да помогнат. Но алтернатива под формата на шперплат, тапициран с филц, може да спаси ситуацията.

5. Често, по малко

Котката трябва да се храни често и на малки порции. Най-добре е да й осигурите постоянен достъп до храна. Това е разликата с кучетата, които се нуждаят от голяма порция, която да усвояват дълго.

6. Кино

Котките обичат филми. Любим жанр - приключенски филми с участието на птици, мухи, мишки и други животни, както и анимация. В портала YouTube са представени широка гама от специализирани филми за котки.

7. Приложение

За следващото забавление освен котката ще ви трябва таблет и приложение за домашни любимци. Изберете между: Cat Alone, Crazy Cat, Happy Wings и други.

8. Не (ми) барай опашката!

Колкото и сладка и пухкава да ви изглежда котешката опашка, не я докосвайте. И котката ще се чувства по-комфортно така, а и няма да пострадате от ноктите й.

9. Пипни ме тук...

Освен по гърба котките особено обичат да бъдат галени между очите и между ушите. Тази зона е първата в класацията на местата, чието докосване предизвиква еуфория у котката.

10. Не прекалявайте

Ако котката ви иска уединение, не я преследвайте и не се опитвайте на всяка цена да я нагушкате и намачкате. Особено ако смята момента за неподходящ. Тя определя правилата!