0

В любен мъж опитва да възкреси жена си, като прилага древни практики и взима стотици жертви.

Намиращият се в центъра на Мексико град Гуанахуато е своеобразната столица на призраците в тази толкова забележителна страна. И там дори се предлагат екскурзии на местата, където може да срещнете привидения. Но преди това подписвате декларация, че екскурзоводът не носи отговорност при близка среща с отвъдното.

В Гуанахуато се намира Домът на отчаянието или известен още като Къщата на оплаквачките.

Жертви

Този Дом на отчаянието е разположен в имение. Според легендата къщата дълги десетилетия е била място на труд и щастие. Тадео Фулгенсио Мехия става негов собственик и бил лудо влюбен в жена си Констанца де ла Ривера. Но тя се разболява и умира преждевременно през 1890 г. Тадео се побърква и се отдава на спиритически сеанси.

Има различни версии как Констанца е издъхнала. Едната е, че тя е убита от работници на Тадео, които се разбунтуват. Те го обвиняват в злоупотреба с пари от мината, която е претърпяла големи загуби и той като главен инженер бил отговорен. Заплатите на миньорите са закъснели и те вдигнали бунт. Отправили се към имението на Тадео и убили Констанца в къщата му. Според друга версия жената е издъхнала пред дома си и смъртта й не била насилствена, а тя се разболяла.  

Така или иначе мъжът й се побърква от скръб и решава да използва древни индиански и ефективни според него практики. Свързал се с индианска вещица, която му разказала за древни ритуали на ацтеките и живелите преди тях по тези места народи.

Смятал, че може да върне отново жена си към живот. Но за това му трябват човешки жертви, за предпочитане млади. И в продължение на две десетилетия в края на XIX и началото на XX той избива стотици хора – първо само жени, а после и млади мъже. Тези негови жертвоприношения не дават резултат. Но се твърди, че и до ден днешен се чуват воплите и плачът на стотиците избити. Те оплакват своята отчаяна съдба и преждевременно взетия им живот.

Послание

Първоначално Мехия опитва да предаде послание на жена си и като убива жертвите, изрича заветните думи точно в мига, когато издъхват. После смята, че по този начин ще може да върне отново любимата си, а след това ритуалните убийства му харесват. За тези две десетилетия не се знае колко точно народ е избил.

Първо подбирал само млади жени, които са на възрастта, когато издъхнала съпругата му. След това решил да праща посланията си по млади мъже. Някои от труповете са намерени в мазето, други никога не са открити.

В имението и в къщата обаче зачестяват случаите с поява на призраци. Някои са единични, други са на групи. Местните започват да негодуват и да разказват странни истории. Едни призраци се молят само и единствено да бъдат освободени да преминат в отвъдното. Други обаче стават агресивни и опитват да навредят на срещнатите. Летят камъни и всякакви предмети.

Тогава църквата праща екзорсист в Гуанахуато да изгони призраците и да успокои обстановката. Той извършва богослужение за успокоение на душите и оттогава призрачните видения намаляват, но не изчезват. После отбелязва, че това не е бил типичен екзорсизъм, при който се гони дух, обладал тялото на човек. Свещеникът смята, че трябва да се изгори цялото имение, за да могат да се успокоят душите, и след това да се направи литургия. Но не му разрешават. И до ден днешен в Дома на отчаянието се срещат духове, даже са превърнати в зловеща атракция, даже има и музей. Най-силно присъствието им се усеща около четирите крайъгълни фази на Слънцето – двете равноденствия и двете слънцестоения. На Хелоуин обаче няма засилено присъствие, но пък тогава народът масово посещава къщата с идея да срещне някой заблудил се призрак. В такива случаи все пак е добре да си припомним максимата: Внимавай какво си пожелаваш.

Целувки

Друга от страховитите атракции в Гуанахуато е Алеята на целувките. Тук историята е нещо като при Ромео и Жулиета, но по мексикански. Ана е дъщеря на местен заможен, но не много богат командор, който не й дава дори да си общува с други момичета, които смята за бедни, а за младежи и дума да не става. Веднъж Ана среща миньора Карлос и между двамата пламва любов от пръв поглед. Бащата обаче има планове да омъжи дъщеря си за богат испанец. Тя е лудо влюбено в Карлос, а бащата, като разбира за това, я заключва в спалнята й. Но точно срещу тази спалня има само на няколко сантиметра друга къща. Неин притежател бил хитър и алчен човек. Миньорът няколко пъти му предлага да купи къщата, а алчният все увеличава исканата цена. Накрая поставя много висока оферта на влюбения младеж. Той я приема, с което задлъжнява, но събира парите и купува къщата. Като собственик влиза в новия си дом и призовава любимата си. Така двамата започват да се срещат тайно всяка вечер. Веднъж бащата на Ана влиза в стаята й и я заварва тя да се целува с Карлос. Разгневява се и пробожда с нож дъщеря си. Тя издъхва. А Карлос се опитва да прескочи при любимата си, но се подхлъзва и пада, като чупи врата си и също издъхва. Според друга версия той се самоубива от мъка по Ана. И днес техните духове се твърди, че се появяват понякога на алеята, за да се обвържат в една целувка. А мъничката алея с двете пъстроцветни къщи сега е основна атракция в Гуанахуато и хиляди се стичат да повторят фаталната последна целувка. Някои дори казват, че получават напътствия от влюбените Ана и Карлос, чиито призраци остават в нашия свят и не могат да преминат в отвъдното заради силната си любов. Влюбените и до ден днешен се прегръщат и целуват, идвайки с техния призрачен свят.

Леля

Сред другите атракции с привидения в Гуанахуато е Къщата на леля Аура. През 1840 г. две млади жени са убити в имота от собствения им баща. Първата дъщеря е зазидана в мазето, когато таткото разбира, че е забременяла, без да е била омъжена. А втората е била отровена след тази случка. Двете се материализират като сенки или кълба от енергия.

Твърди се, понякога се чуват гласовете им. Случвало се е да бъдат виждани и да се появяват като кълба и сенки в къщата. Сега къщата е музей.

Кмет превръща мумии в атракция

В Гуанахуато има и Дом на мумиите, където експерти се кълнят, че се наблюдава мащабна паранормална дейност.

Това не са мумии на древни индианци, които предизвикват страхопочитание, а са дело на някакви природни или други сили в наши дни. Една мумия сякаш те следи с поглед и всеки момент иска да ти зададе въпрос, въпреки че няма очи. Друга, се твърди, че издава стонове, дори разговаря с престрашилите се. Трета плаче и няма никакво обяснение защо и как се появяват сълзите при нея. При изследване състава на тази влага е установена идентичност с истинските човешки сълзи. Някои от мумиите изглеждат като погребани вчера. Но всъщност са погребани след епидемия от 1833 г. И са се мумифицирали по естествен начин. Любопитното е, че мястото е доста влажно и не предполага естествена мумификация точно там.

В Гуанахуато са се мумифицирали 59 тела на хора, чиито близки не са имали пари да им платят погребенията и са хвърлени в набързо изкопани плитки гробове. Днес тези мумии са в музей, а местните се кълнят, че понякога призраците им ги стряскат.

В 1900 г. кмет решава да превърне мумиите в атракция, след като разбира, че започват да се стичат хора от цялата страна, а после и от чужбина, които са готови да дадат по някое песо, за да видят зловещите останки. Мумиите са вкарани в музей. Има поверие, че ако ги посетиш и ги помолиш искрено, то могат да дадат отговори на някои важни въпроси. При това тези отговори идват не директно, а сякаш изникват от нищото. Вървиш си и в един момент разбираш какъв е отговорът или пък някой ти казва нещо, което те навежда на тази мисъл. Поне такива са поверията.

Вещица оживява по пълнолуние

Едно от най-страховитите места в Гуанахуато е Къщата на вещиците, която е прекрасна на външен вид и сякаш е излязла от приказките.

Тя е построена от богат холандец и е единствената в града в европейския стил арт нуво. Богаташът имал прекрасна дъщеря на име Сузана. Но той извършва убийство и е хвърлен до живот в затвора. А лелите на момичето скоро я натикват в мазето, където я заключват. Съседите твърдят, че често чуват нейните стонове.

След години започват странните истории около къщата и те се случват на всяко пълнолуние. По това време при изгряла луна там не трябва да се разхождат мъже. Ако го направят, ще срещнат красива млада жена, която се надвесва от един от големите прозорци на къщата. Тя нежно кани мъжете в дома. Там около горящата камина са седнали две стари жени. Едната гледа с втрещен поглед, от който не могат да се отместят очите. А другата предлага чаша вино, което прилича на кръв. Вярващите в тази призрачна легенда казват, че на следващия ден мъжете ги намират в същото мазе, където е била заключена Сузана. Те са били измъчвани и умъртвени.

Къщата сега е част от хотел, но в нея не може да се остава нощно време. А посетителите на хотела често се оплакват от нашествие на призраци и най-вече как чуват страданията, а понякога и виждат, на млада жена.

Такива са вярванията на хората в този мексикански град. Има и легенди за привидения в изоставените мини, както и още няколко места с призраци, където са стряскани хората.