0

Е страдната легенда Доника Венкова е първият изпълнител на популярния хит на група „Сигнал“ „Може би“. Песента е написана за нея в края на 70-те от Патриарха на българската музика Тончо Русев, а стиховете са на Надежда Захариева.

Мечта

„Тончо ми беше дал музиката, а текстът се роди след една случайна среща със старо гадже. Той ме попита защо съм побързала да се омъжа. Отговорих, че не съм бързала - беше изминала повече от година от връзката ни с Дамян Дамянов. Веднага щом се разминахме, ми зазвучаха думите“, разказа пред „Телеграф“ Надежда Захариева. Тя и маестрото са написали още една песен за този албум на Доника - „Мечта“, но за нея няма никакъв спомен. Няколко месеца по-късно Тончо Русев срещнал пианиста на „Сигнал“ Христо Ламбрев и го поканил на гости, за да му предложи песен. Композиторът разказал, че Венкова вече е записала „Може би“, но не се е превърнала в голям хит и посъветвал младоците да й направят по-твърд аранжимент. Така тя става тотален хит, а заради ангажимент в Германия музикантите я записват и на немски език. „Въпреки че на „Сигнал“ се харесва повече, на мен ми звучи по-добре оригиналът. Моето изпяване е много по-нежно и изчистено, докато на Данчо Караджов е по-комерсиално“, коментира пред „Телеграф“ Доника Венкова.

Бъчва

Тя признава, че е променила голяма част от песните си от първоначалния вид, в който са й дадени от авторите. Заради това е имала творчески спорове с композитори и поети, но не всеки път е успявала да излезе на глава с тях и ги е записала както те са си представяли творбата. После обаче на концерти си ги изпълнявала както ги чувства. „Морис Аладжем ми написа една песен, която искаше да изпея с по-пиянски глас като Оскар Бентън, нашумял тогава с хита „Бу-бу-бу“. На мен обаче не ми харесваше тази идея и затова я изпях в другата крайност – с шептящ глас, и се получи много красиво. Атанас Косев пък беше написал „Две щастливи сенки“ в еста, а аз я направих на реге. В същата плоча е и „Минало свършено“ от Атанас Бояджиев. Той ми я даде като балада, но никога не ми се е месил как да я направя, тъй като е естет човек. С Тончо Русев спорихме за текста на една от песните ни - казах му, че думата бъчва никога няма да изпея и той я промени“, сподели голямата певица. Тя си спомни и „Странник в нощта“. По това време много харесвала парче на „Би Джийс“ и предложила на Мария Ганева да й напише подобна композиция. „Тя стана съвсем различна, но има същия ритъм и носи това настроение“, доволна е звездата.

Упрек

Доника Венкова е категорична, че има поне 10 златни хита в дискографията си и съжалява само, че няма песен от Митко Щерев. „Тодор Филков ми написа с голям мерак „Дъждовна обич“ и аз с такъв хъс я изпях. „Упрек“ на Димитър Пенев ми е една от най-хубавите песни. От тези на Тончо Русев най-много харесвам „В края на лятото“. Публиката пък много обича „Някой друг живее между нас“ на Морис Аладжем. Но аз винаги съм успявала да изненадам хората и с песни, които не очакват да чуят от мен – на Жак Брел или Арета Франклин. За мен това е успехът – не да изпееш това, което те искат, а да видят, че можеш и нещо друго. А моят успех се дължи на три неща. На първо място собственото озвучаване – първа си купих качествена апаратура и започнах да пея без оркестър, на плейбек. Не се качвах на сцената, ако на пулта не е съпругът ми инж. Ивайло Литов, който дълги години работеше в звукозаписа на БНР, а не в стола. Вече говорих за намесата си в създаването на песните. И не на последно място – много съм воювала, за да постигна това качество на концертните ми изяви, което ми е донесло и много пари. Платих кеш апартамента си - 8950 лв., когато струваше 9200 лв. В същия период направих турне в Търговищки окръг, откъдето за една седмица се прибрах с 14 000 лв. Значи добре съм си свършила работата“, разказва още певицата. На 19 ноември тя навърши 75 г., а през 2022 г. стана десетилетие от последната й изява в юбилейния концерт на Христо Кидиков. „Сцената не ми липсва, но изглежда липсвам на хората, тъй като всеки път ме питат едно и също – защо не пея вече. На 75 не съм остаряла, същата съм си – лице, кожа, излъчване, само малко съм понапълняла, а в момента и имам проблем с единия крак. Но организаторите на концерти не са точни. Затова и спрях да пея – бяха ни поканили с една фолкаджийка на концерт в Сливен и не ни платиха това, което се бяхме разбрали“, обясни Доника Венкова.

При Ванга след Паша Христова

Две години и половина Доника Венкова е солистка на оркестър „София“. Тя пее в бар „София“ със Стефан Воронов, когато музикантите, оцелели в катастрофата с Паша Христова, правят пътека до нея, за да я убедят да работи с тях, тъй като са направили конкурс за нова певица и не избрали нито една. Заемайки мястото на трагично загиналата си колежка, Доника отива притеснена при Ванга. „Предстоеше ни концерт в Лондон и ме беше страх да летя, тъй като синът ми беше малък. Още щом ме видя, хвърли захарта ми в кошчето и каза: „Знам за какво идваш. Иди, пей. Талантлива си“. А от Копитото, отивайки на работа в бар „София“, видях как гори самолетът на летището, но не знаех, че точно в него са колегите“, върна лентата назад певицата.