0

Ч ан Кун-сан стана на 70. На бас, че това име не ви говори нищо. Освен ако не сте сред най-запалените фенове на Джеки Чан.

Джеки Чан - кошмарът на застрахователните компании

Да, това е юбилярят, който на 7 април получи овации от цял свят. Смело може да се каже, че годините му са поне с 20 по-малко. Но причината за това не е само в гена и расата, която поддържа представителите си младолики.

СЛЕД ПРИТЕСНЕНИЕТО НА ФЕНОВЕТЕ: Джеки Чан даде ъпдейт за състоянието си (СНИМКИ)

Не е и в режима, на който китайският актьор, режисьор, продуцент, сценарист, специалист по бойни изкуства, певец и каскадьор винаги се е подлагал. Всеки човек, който се усмихва така щастливо, младее. А Джеки Чан никога не сваля усмивката от лицето си.

Усмивката винаги озарява лицето му.

 Усмивката винаги озарява лицето му.
Getty Images

Акробатичен боен стил, използване на подръчни оръжия и новаторски каскади – Джеки Чан винаги се е забавлявал с това, което прави. И предава настроението си и на зрителите. Филмите, в които участва от началото на кариерата си през 70-те години на 20 век, не натоварват и не предизвикват сложни чувства.

СТУДЕН ДУШ: Джеки Чан лиши сина си от милиони

Това е просто игра. И Джеки Чан винаги се е справял перфектно. Затова напълно заслужено си извоюва звездата на Алеята на славата в Холивуд.

Роден на 7 април 1954 г. в семейството на Лий-Лий и Чарлз Чан, той получава името Чан Кун-сан („роден в Хонг Конг“). Но майка му предпочита да го нарича Пао Пао, защото е доста пухкаво бебе. В Оперното училище пък го кръщават Иъйн Ло, но това е друга история.

Без да има претенции да е дълбок актьор, Джеки Чан стана звезда със собствен почерк.

 Без да има претенции да е дълбок актьор, Джеки Чан стана звезда със собствен почерк.
Getty Images

От висотата на навършените 70 Джеки Чан продължава да е земен, достъпен и активен, голям фен е на моторните спортове, собственик на студио и верига ресторанти, почетен доктор на няколко университета и гражданин на Сеул, пълномощен представител на Хонконгската туристическа асоциация, активист на организации за защита на животните, филантроп, артист на бойните изкуства, посланик на добра воля на УНИЦЕФ, командор на Ордена на Британската империя... и последният да затвори вратата.

НЯМАТ СТРАХ ОТ СМЪРТТА! ТОП 10 безстрашни актьори, изпълнявали каскадите си сами! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Между другото той никога не се възгордява от славата и не забравя, че е имало време, в което е работил даже като строител.

Тигри, дракони, шанхайски слънца и много кунгфу има в заглавията на филмите, в които участва, но за много хора той е най-забавен в ролята в „Час пик“ с всичките му продължения, защото както добре знаем, те често не са на нивото на първата част.

В Час пик с Крис Тъкър

 В Час пик с Крис Тъкър
Getty Images

И между другото Джеки Чан добавя към многобройните си награди, свързани с киното и бойните изкуства, и два рекорда, вписани в Книгата на Гинес - за „най-голям брой каскади в кариерата“ и „най-голям брой споменавания в надписите на един филм“.

ЗЛАТНО СЪРЦЕ: Звезди даряват тайно за благотворителни каузи

В негова чест е кръстен вид ципокрило насекомо – Acrotaphus jackiechan. Женен е за тайванската актриса Фен Джао Лин и има син на 21 г. От връзката си с бившата Мис Азия Илейн Енг има дъщеря. Синът му Джейси Чан следва стъпките на баща си.

Бойните умения и нестандартните каскади му извоюваха голяма слава.

 Бойните умения и нестандартните каскади му извоюваха голяма слава.
Getty Images