0

Д ните около Коледа традиционно се приемат като период на житейска равносметка. Човек отваря сърцето си за болките на другите. И, както е известно, нищо човешко не е чуждо и на известните и богатите.

Звездите също отварят сърцата и портфейлите за благотворителни каузи. Повечето го правят, без да вдигат много шум. 

Съвсем случайно бяха разкрити благотворителните каузи на Ники Минаж. Лошото момиче на рапа е свързана с почти всички човешки грехове, но се оказва, че тя има и друга страна.

Звезди правят песни по истински случай

От 2017 г. насам Ники раздава на случаен принцип суми за изплащане на студентските заеми на нейни фенове. Получател може да е всеки, който я следва в Инстаграм и е споделил своята болка. Но добрините й не свършват дотук. Съвсем случайно тя разбира за изключително бедно село в Индия, в което гладът бил ежедневие, а питейната вода лукс. Без да вдига шум, тя финансира изграждането на кладенци с питейна вода, училище и дори компютърен център с високоскоростен интернет. Ники Минаж не знае точно къде е селото, което финансира, и никога не е била там. „Много малко са нещата, с които се гордея, но това е едно от тях”, коментира тя.

Пример 

Джъстин Бийбър пък смята, че жестовете трябва да бъдат персонални. Звездата обича да се появява изненадващо и да сбъдва коледни желания на свои фенове, които са в неравностойно положение. Бийбър вече се е появил поне на 250 места от 2015 г. досега и е сбъдвал коледни желания. Появява се без предизвестие в някое отделение по онкология, раздава подаръци и бързо изчезва. Тейлър Суифт изцяло реновира болница в Луизиана, а шест американски колежа получават чекове за по сто хиляди долара, за да финансират образователни програми по музика. Суифт беше и един от най-големите индивидуални донори на СЗО по време на пандемията от коронавирус. 

ШУМЪТ НА ЗЕЛЕНОТО: Тейлър Суифт се намести в петицата на най-заможните певци! (ТОП 5)

На друго ниво работи певецът Джон Леджънд. Той успя да обиколи 99 училища в Сиатъл, като оставяше по пет хиляди долара във всяко място, а парите бяха за безплатен обяд на бедни ученици. 

Пример, че доброто се връща, е актьорът Киану Рийвс. Той има три сестри и през 1991 г. една от тях – Ким, е диагностицирана с левкемия. Актьорът се отказва от огромната част от хонорарите си, за да финансира борбата с коварната болест. Колкото повече се влошавала Ким, толкова повече влага в битката и той. Случайно или не, през 2001 г. Ким влиза в ремисия, която изненадва дори лекуващите я лекари, които очаквали да се случи най-лошото. Ремисията на Ким продължава и до днес. 

Пари

Един от най-големите донори в глобален мащаб е Елтън Джон. Неговата фондация е привлякла и разпределила над 600 млн. долара за борба със СПИН. Певецът финансира дейността на центрове за борба с коварната болест в общо 55 страни. Елтън започнал да налива огромни суми за борба със СПИН, след като загубил двама от най-добрите си приятели от болестта. 

Де Ниро натупал ди Каприо по време на снимки!

Огромна сума с благотворителна цел е похарчила и Опра Уинфри. Телевизионната звезда е похарчила над 400 млн. долара за защита на правата на деца, жертви на насилие. Тя финансира и програми за образование и превенция, насочени към жени и деца. Но най-голямото й постижение е т.нар. Закон на Опра. Това е инициатива, която стартира още през 2007 г., а днес е достигнала своя апогей. Накратко, Опра финансира изграждането на отворена система за регистриране и проследяване на хора, които са осъдени за педофилия. Според Закона на Опра никой педофил никога не може да намери спокойствие. Информацията за престъпленията им ги преследва вечно. 

Дискриминацията вбесява друга известна жена - рапърката Лизу. Самата тя често е била жертва на дискриминация заради наднорменото си тегло. Лизу е един от най-големите опоненти на американския Сенат. Повод за нейното недоволство е законов акт, който на свой ред позволи на Върховния съд да криминализира абортите в някои щати. Лизу финансира мощна инициатива за защита на правото на аборт на всяка жена.

Правата на жените са приоритет и на Бионсе и съпруга й Джей Зи. Двамата са създали стройна система от неправителствени организации, които финансират цветнокожи жени. Така всяка цветнокожа жена може да получи грант от 10 хиляди долара за стартиране на свой бизнес. 

Джордж и Амал Клуни финансират с щедри дарения инициатива, благодарение на която бежанци и бедни американци получават достъп до правна помощ.

Помощ

Подкрепа и родителски права са ключовите думи за популярния музикант Хари Стайлс. През 2023 г. завърши двегодишното му турне и той дари над шест милиона долара на хора с репродуктивни проблеми в рамките на своята инициатива за планирано родителство. 

Жестока трагедия в живота на Сандра Бълок, загуби любовта на живота си

Сандра Бълок бе във вихъра си при преодоляването на последиците от наводненията в Тексас преди две години. Тя налива милиони за издръжката на американската хранителна банка. 

Огромно влияние за осъществяване на стотици благотворителни инициативи има вокалът на групата U2 Боно. Той защитава бедните, болните, пее за мир и чиста природа. Ролята му на посланик на доброто му донесе и номинация за Нобелова награда през 2006 г.

Азиатският му еквивалент е актьорът Джеки Чан. Той дарява огромната част от хонорарите си и е посланик на добра воля на УНИЦЕФ. От световната организация заявяват, че Джеки никога не отказва участие в събитие, независимо дали става въпрос за сираци в Мианмар или инициатива за отказване на цигарите. 

Звезди слизат от върха на славата. Милионите, които печелят, не ги радват

Красавицата Бела Хадид има интересен начин за отбелязване на коледните празници. За поредна година тя е доброволец на американската хранителна банка. „Това е моята Коледа и това е едно от най-хубавите неща в живота ми”, коментира тя пред usmagazine.com.