0

З вездите все по-често настояват сами да изпълняват каскадите във филмите, в които играят. Въпреки че по време на снимки безопасността е гарантирана, риск за живота обаче не липсва. Известните личности не искат да ползват услугите на дубльори по ред причини. Екшънът като жанр е невероятно взискателен, поне за каскадьорите. Независимо дали става дума за извършване на впечатляваща бойна хореография, опасно шофиране, каскади, включващи скачане от сгради или в някои случаи, свободно падане от страховити височини. Независимо от опасностите някои звезди избират сами да изпълняват каскадите си независимо от опасностите.

Стрелите на Амур на снимачната площадка! (СНИМКИ)

Ето и 10-те актьори, които избират сами да изпълняват каскадите си.

10. Том Холанд

gettyimages

Актьорът Том Холанд е невероятно пъргав и гъвкав. Освен това, кой по-добре би изиграл ролята на Сапйдърмен от някой, който може да се движи като него в реалния живот? В повечето филми на Марвел, в които Том Холанд е участвал не е използвал услугите на дубльор за каскадите си. Екранният Спайдърмен не се страхува да вложи цялата си енергия в работата. За някои екстремни изпълнения се е налагало да прибегне до услугите на каскадьор, но става въпрос за сцени, които изискват специална техника и професионални умения.

9. Джеръми Ренър

gettyimages

Друг актьор от вселената на Марвел, който изпълнява по-голямата част от каскадата си, е Джереми Ренър. Вследствие на безстрашието му актьорът е получавал немалко сериозни наранявания на снимачната площадка. По време на снимките на филма „Ти гониш“ Ренър чупи и двете си ръце.

След инцидента със снегорин в началото на 2023 г., при който едва не загуби живота си, Ренър спря с каскадите окончателно.

8. Мишел Родригес

gettyimages

Актрисата Мишел Родригес е с богат опит в екшън жанра. Участвайки във филми като "Бързи и яростни", "Заразно зло", "Аватар" и "Тъмници и Дракони: Чест сред крадците", тя винаги е предпочитала сама изпълнява каскадите си.

Родригес е фенка на автомобилите. Любовта и към тях й позволява да натрупа богат опит като шофьор. В "Бързи и яростни" тя сама изпълнява по-голямата част от автомобилните каскади, които почитателите на филмите виждат на екран. Тя дори преминала през многобройни обучителни курсове за боравене с оръжия.

ТОП 5 на най-умните холивудски звезди! (СНИМКИ)

7. Джейсън Стейтъм

gettyimages

Екшън звездата и майстор на бойни изкуства, Джейсън Стейтъм е един от най-добрите в бизнеса. Участвал е в някои от най-големите екшън филми на всички времена, включително "Бързи и яростни", "Непобедимите" и "Транспортер". Актьорът има влечение към китайските бойни изкуства и кикбокса. Той използва натрупаните знания и ги вмъква в бойните си сцени, които, без изненада, той изпълнява сам. На всичкото отгоре британската екшън звезда преминала през строги каскадьорски тренировки за ролята си в "Транспортер". Умения, които след това приложил и в "Бързи и яростни".

ШУМЪТ НА ЗЕЛЕНОТО: Най-високоплатените актьори за 2023 година! (СНИМКИ)

6. Харисън Форд

gettyimages

Харисън Форд се е превъплъщавал в редица емблематични персонажи. Сред тях са Индиана Джоунс, Хан Соло, Рик Декард, Джак Райън и много други. Но от гледна точка на каскадите влизането в обувките на археолога Индиана Джоунс е блестящо. Форд не изпълнява по-големите и опасни каскади сам, но по-малките все са били негова грижа.

10 актьори, които се подвизават под псевдоними!

5. Чарлийз Терон

gettyimages

Актрисата Чарлийз Терон прави блестяща кариера в екшън жанра. За бойните сцени в редица продукции звездата преминала през множество обучения и тренировки. Терон изпълнявала по-голямата част от екстремните си каскади сама.

СМЪРТ КАТО НА КИНО: Нелепи инциденти на снимачната площадка! (СНИМКИ)

4. Киану Рийвс

gettyimages

Киану Рийвс е един от най-ангажираните актьори в екшън киното. Привързаността му към бойните изкуства му позволява да блесне във филми като "Матрицата", "Човекът от Тай Чи". Рийвс изпълнява 99% от каскадите във филмите си. На всичкото отгоре Рийвс е впечатляващ каскадьор, любител на велосипедите и мотоциклетите, има и афинитет към оръжията.

3. Бъстър Кийтън

gettyimages

Въпреки че Бъстър Кийтън е по-скоро комик, отколкото екшън звезда, той е един от първите актьори, които някога са изпълнявали сами невероятно впечатляващи и опасни каскади. Преди повече от 100 години Кийтън е участвал в екстремни сцени при много ограничени предпазни мерки. Раняван е не веднъж и два пъти. Най-тежката му контузия е при заснемането на филма „Младият Шерлок“, когато от кула изсипват огромно количество вода, силата и скоростта й му чупят врата.

ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА: Звездни срещи с извънземни!

2. Том Круз

gettyimages

Актьорът Том Круз е човек легенда. Той е изпълнявал някои от най-сериозните и опасни каскади в историята на киното. Само в поредицата "Мисията невъзможна" се е сблъсква с ужасяващи предизвикателства. От това да виси от самолет по време на излитане, да пада свободно от хиляди метри височина до това да кара мотоциклет по опасни терени с бясна скорост. Круз има лиценз за пилотиране на почти всеки летателен апарат. Той много пъти се е поставял в позицията да бъде на косъм от смъртта, но това никога не го е спирало да изпълнява сам каскадите си.

1. Джеки Чан

gettyimages

Джеки Чан без съмнение е впечатляващ актьор и каскадьор. Той е изпълнявал сам всякакви ужасяващи и екстремни сцени, в които много актьори не биха си и помислили да изпълнят сами. Чан е оцелявал след множество опасни и животозастрашаващи наранявания, чупил е всяка кост в тялото си, а някои по няколко пъти, получавал е тежки изгаряния, токов удар, безброй сътресения и като колегата му Том Круз, няколко пъти е бил на косъм от смъртта.

*Източник: movieweb.com