0

Ш иниъд О'Конър създаде един-единствен хит в цялата си кариера. Тя изгря с песента „Нищо не може да се сравни с теб“ в началото на 90-те години на миналия век. В парчето тя демонстрира феноменални вокални качества. Всички ѝ предричаха бляскава кариера с много хитове, но това така и не се случи.

През цялата си над 30-годишна кариера ирландката не изпя нищо друго запомнящо се. Все пак Nothing compares 2U се оказа джакпотът на живота ѝ. Тя спечели милиони от парчето, успя да се ожени и разведе и изпи цели реки от алкохол, които в крайна сметка я убиха. 

ШАРЕН СВЯТ: Звезди се свалят на работното място!

Ако днес някой ви попита коя е групата „Сървайвър“, вероятността да дадете правилен отговор е нищожна. Всъщност това са едни момчета, които създават една-единствена хитова песен в кариерата си. Клипът към нея е потресаващ – показва членовете на групата, които се разхождат по улицата и толкоз.

Но птичето на щастието каца на рамото им. По същото време Силвестър Сталоун продуцира „Роки 3“.

Той решава да се обърне към „Куин“. Фреди Меркюри и компания обаче го отсвирват. Сталоун попада случайно на „Сървайвър“ и иска парчето им „Окото на тигъра“. Следва буря. Всички боксьори, ММА борци, кикбоксьори и пр. искат да излизат за своите битки на фона на тази песен.

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЛЪСКАВИЯ ЖИВОТ: Звезди под властта на хапчетата!

„Окото на тигъра“ се превръща в синоним на мъжкарството. „Сървайвър“ са вцепенени от зашеметяващия успех. Реките от пари ги побъркват и групата се разпада безславно, без да създаде друга запомняща се песен.

Олимпийски

С една песен остава в историята и норвежката група „Аха“. В средата на 80-те години на миналия век те създават песента Take on me или „Ела с мен“ за едно момиче, което последва рисувано момче в неговия свят от смачкана хартия. Публиката приема добре парчето и то се изкачва в чартовете.

Точно когато песента върви по нормалния път на забравата, се случва нещо необикновено. През 1994 г. Лилехамер е домакин на Зимните олимпийски игри. „Аха“ възраждат кариерата си и вдъхват нов живот на парчето си.

Песента става символ на Норвегия и на олимпизма. Четири години по-късно „Аха“ са поканени да пеят на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир. Малко след това те се разпадат. На хартия „Аха“ имат шест албума, за които никой не се сеща. Затова пък единственото им известно парче става едва петата песен от 80-те и 90-те години, която има над един милиард гледания в Ютуб. 

ЗАГЪРБИЛИ СПОРТНИ КАРИЕРИ: Звезди на косъм от медалите!

Бърза слава има германският рапър Лу Бега. Тарикатът с тънките мустачки вади „Мамбо номер 5“. В него той изрежда имена на жени, с които твърди, че е имал интимни контакти. Лу Бега става звезда само за една нощ. Така и не успява да направи втора песен. 

Латиновръзка има и в стремителния успех на испанското дуо „Лос дел Рио“. Двамата испански чичаци вадят песничка, която обаче се превръща в глобален хит. Песента е „Макарена“. 

Латиновръзка

През 2002 г. се ражда още един, макар и не толкова успешен пробив. Групата с гордото име „Доматите“ след кратка, но неуспешна кариера, предават щафетата на своите дъщери. Трите девойки искат да подчертаят своето наследство и се кръщават „Лас кетчуп“.

Те записват едно-единствено парче, към което също има танц с помахвания и поклащания. За отрицателно време Европа почва да пее и танцува в ритъма „Асерехе“. Триото решава максимално бързо да осребри успеха и тръгва на турне, което изненадващо включва и България. Феновете са изненадани и веднага тръгват спекулации за уж космическия хонорар. В крайна сметка се оказва, че девойките не струват толкова много и обяснението било съвсем просто. Те пристигат и пускат на плейбек песента, но понеже нямат друго парче, пускат един кавър и отново „Асерехе“, и така четири пъти. 

В ИМЕТО НА СЛАВАТА: Звезди разчистват сметки с книги!

Средата на 90-те години са времето, когато едно бяло момче – Робърт ван Уинкъл, решава да стане рапър. Избира си името Ванила Айс, но проблемът му бил, че нямал нито една песен. Тогава Дейвид Боуи направил кавър на хита на „Куин“ Under Pressure. Робърт взима парчето, което се превръща в хита „Айс, Айс Бейби“. Крадената песен остава единствена в кариерата на Ванила Айс.

Съдбата намига и на шведите „Акуа“. В средата на 90-те години те пускат своята песен „Барби гърл“, която е посветена на кукленския живот на куклата Барби и партньора ѝ Кен. Асоциацията с куклите праща парчето в Космоса.

През 1988 г. Боби Макферин пуска хита на своя живот. Сигурно няма човек, който да не си е тананикал Don´t worry, be happy. Малцина знаят, че това било мантрата на индийския гуру по онова време Мехер Баба. 

Нежеланата

Интересна история има „Валят мъже“. Била е последователно предлагана на Дона Съмър, Шер, Даяна Рос и Барбара Стрейзънд. Никой не я иска освен „Дъ Уедър Гърлс“. Парчето става своеобразен химн на гей общността и така става глобален хит.  „Дъ Уедър Гърлс“ би трябвало да имат три албума, но единственото парче, с което са известни, остава It's raining men.  

ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ: Звезди крият до последно паралелни връзки!

В средата на 80-те години на миналия век шведската банда „Юръп“ пуска сингъла „Последното отброяване“. Групата е създадена през 1979 г., но кретала без никакъв хит.

„Последното отброяване“ е техният голям, а както се оказва по-късно – единствен хит. Песента е създадена от фронтмена на групата Джоуи Темпест. Интересен детайл е, че членовете на бандата почти стигат до бой заради песента. Китаристът Джон Норум твърдял, че в парчето няма нищо рокаджийско, а той искал да свири в рок група. Останалите го убеждават песента да остане.

„Добре, че в онзи момент не стана на моето“, спомня си Норум. Мнозина смятат, че в песента е кодирано последното отброяване до падането на комунизма, но и тук истината е различна. Темпест откраднал встъпителната мелодия на парчето на Дейвид Боуи „Космическа странност“ и така се получила единствената запомняща се песен на шведската група.