0

Е милия Белчева е професионален експерт по здравословен начин на живот.

Тя е създател на лечебната система SEMMA, с помощта на която много хора решават здравословните си проблеми. Известната специалистка е търсен лектор на теми за личностно усъвършенстване, както и по редица здравни въпроси. Тя е организатор на много семинари и онлайн маратони за перфектна фигура,  подмладяване и за владеене на психиката и емоциите. В края на 2022 г. организира национално турне, като посети най-големите градове в България. 

- Емилия, променили сте животите на много хора, кое ви мотивира да се борите наравно със всеки един човек, дошъл при вас?

- Вярвам, че всеки заслужава да бъде здрав и щастлив, всеки заслужава да види децата и внуците си, да тича и да се смее с тях. И преди всичко вярвам, че здравето е въпрос на личен избор, а щом са ме потърсили, то вече са избрали да бъдат здрави.

- Какви храни да ядем, за да засилим имунитета си?

- По-лесно ми е да отговоря какво да „НЕ“ ядем. Има няколко основни храни, които сриват имунитета, и това са захар, млечни, бяло брашно и бяла сол. Всичко останало ни помага, освен ако няма някаква индивидуално непоносимост.

- Много хора мислят, че когато приемат мазнини, напълняват? Какво е вашето мнение?

- Мазнините в храната ни дават дълготрайна енергия. Ако не ядем мазнина (ядки, авокадо, мазнина от месо, различни видове олиа и масла), то тялото изпада в дефицит на енергия и започва глад за сладко, кафе или енергийни напитки. Проблемът не е в мазнините, а най-често в дехидратация и в неработещ коректно панкреас. Именно той произвежда ензимите, които усвояват мазнините и мастно разтворимите витамини (вит. А, D, E и др.). Ако ние сме в дехидратация, панкреасът не може да произведе инсулин, ензими за усвояване на мазнини, протеини и нишестета.

- Представяте техника, която е против естетичната медицина. Според вас ще дойде ли момент, в който всяка дама ще прави фейсбилдинг и няма да се подлага на поставяне на филъри, ботокс …

- Аз не съм против естетичната медицина, тя е помогнала на много наранени през Втората световна война, както и на много деца или пострадали хора по един или друг начин да водят нормален живот. Против съм да се използва при поява на бръчки, отпуснат тургур, асиметрия и стареене на кожата. Когато сложим ботокс, ние блокираме даден мускул и не можем да изпитваме емоцията, която този мускул изразява. Оттам се влиза в депресия, паникатаки, постоянно недоволство, емоционален глад за внимание, храна, сладко, цигари, кафе, шопинг и много други зависимости. Когато имаме филър, не трябва да правим масажи, тренировки, парна баня и всичко, което насища с кръв зоната, а това води до допълнително състаряване на тази зона. Отделно проблемите по лицето и кожата са показно какво се случва вътре в тялото ни (органи и функции) и слагайки маска, реално няма да реши проблема. Докато ако оправим дадения орган, то проблемите по лицето сами ще се коригират.

- Какъв е основният проблем, за който най-често търсят помощ от вас?

- Не бих казала, че е един. Има много неща, за които ме търсят. Като започнем от болки в кръста и колената, паднал свод, гръбначни изкривявания (сколиоза, кифоза, лордоза, изместена шия), диоптър, бръчки, асиметрии в лицата, косопад, проблеми с кожата, трудно забременяване, Хашимото, подут корем, разширени вени, болезнен цикъл, хормонален дисбаланс, паникатаки, наднормени килограми и много други здравословни проблеми до енергийно изчистване и зареждане на дома, възпитание на децата, отношения, изчистване на стари травми, цветотерапия и др.

- Има ли значение количеството, с което се храним?

-Да. Ако ядем качествена храна, а именно тази, която е нужна точно на нашето тяло, точно сега, то имам от 2 до 4 хранения на ден големи колкото са двете ни длани без голям връх върху тях.

- Трябва ли да приемаме равномерно количество протеини, мазнини и въглехидрати и ако да, защо?

- Равномерно не. Отново зависи от метаболитния ни тип. Протеиновият ще консумира до 65% протеини, а въглехидратният - едва до 25-30%. Но що се отнася дали да ги имаме на всяко хранене заедно - категорично да, защото всяко помага за усвояването на другото. Въглехидратът дава бързата енергия, докато мазнините се усвояват, като помагат и за усвояването на протеина от менюто ни.

- Храната е много важна за нашето отслабване, но можем ли да отслабваме, без да прекарваме часове в залата?

- Да. И то много лесно. Има няколко прости трика, на които уча всички в моите курсове. Първи, да вечеряме до 18 ч. Втори, да правим фастинг 12-16 часа - от 18 до 08-10 ч. сутрин, за да дадем време на тялото си да изчисти болните клетки. Трети, но не по важност, да пием нужното ни количество вода (кг. х 0.033 л). Основните причини за стареене, качване на килограми и заболявания са стрес и дехидратация. Като тук е важно да подчертаем, че ако пием кафе или зелен чай, трябва да добавяме по половин литър вода над нужната за деня. Четвърти трик, но не на последно място, да поддържаме правилна стойка, за да не затлачваме тялото си. Пети и последен трик - да ядем не по-често от 4 часа.

- Има ли възрастова граница, в която можем да правим упражненията?

- Имам деца от 4-годишни до дами и господа на 63+. За мен няма граница, в която може да се направи корекция на изкривявания, гръбначни проблеми или корекция на лицев контур. Тялото ни е уникално и може да се промени във всяка една възраст.

- В момента маратоните, които водите, започнаха. Искат ли хората да променят себе си и да мислят повече за своето здраве?

- Да, маратоните отново са пълни, радвам се, че хората искат да са по-здрави и се грижат не само за външния си вид, а и за своите органи. По повод въпроса бих искала да споделя, че през януари подготвяме събитие в Зала 1 на НДК и бих искала да поканя всеки, който има интерес, да заповяда на 19.01.2024 г.