0

К раят на лятото и началото на есента са най-богати на вкусове – истинска експлозия. Градините преливат от зеленчуци. Ето няколко идеи, видени в gotvetesmen.com, какво можем да приготвим с даровете на природата от тази пъстра палитра.

Карамелизирани пилешки пържоли

Необходими продукти:

  • 2 с.л. олио
  • 4 (800 г) броя пилешки пържоли от бут без кожа
  • 1 (170 г) червен лук
  • 3 скилидки чесън
  • 55 г кафява захар
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1/3 връзка ситно нарязан кориандър или магданоз

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 градуса. Олиото се сгорещява в дълбок тиган. Пилешките пържоли се изпържват от двете страни до златист цвят. Прехвърлят се в огнеупорна тава и се пекат непокрити 25 минути. Лукът се нарязва на тънки полумесеци, а чесънът - на тънки филийки. Тиганът се загрява отново. Изпържват се лукът и чесънът, докато лукът омекне. Прибавят се захарта и сосовете. Готви се, като се разбърква непрекъснато 3 минути. Прибавят се изпечените пилешки пържоли заедно с кориандъра или магданоза. Месото се обръща няколко пъти в карамеловата смес. Поднасят се със салата по избор или спагети.

Зеленчукови кюфтета

Необходими продукти:

  • 5-6 големи печени червени чушки
  • 200 г натрошено сирене
  • 2 яйца
  • 1 малка глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • 5-6 с.л. брашно
  • 2 с.л. олио
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 щипка сода бикарбонат
  • 1 малка китка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Печените чушки се смилат на по-едри парченца. И вместо да се прави лютеница, както се постъпва традиционно, сега домакинята смесва изходния продукт с яйцата, натрошеното сирене, брашното и олиото. Добавят се нарязаният лук, магданоз и пресованият чесън. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Количеството сол се определя от това колко е солено сиренето. Във вряща мазнина се изсипва със супена лъжица от сместа. Пържат се от двете страни. Готовите кюфтета от печени червени чушки се сервират с млечно-чеснов сос с копър.

Пикантна пъстърва

Необходими продукти:

  • 4 малки пъстърви
  • 2 глави кромид
  • 1 тиквичка
  • по 2 зелени и червени чушки
  • 3 моркова
  • 4-5 кисели краставички
  • 5-6 гъби
  • 2-3 домата
  • 10 (черни или зелени) маслини (без костилки)
  • 1 ч.ч. едро нарязани орехи
  • 1 лимон
  • 1 връзка копър
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • сол
  • смлян черен пипер
  • по една щипка лют червен пипер и канела
  • олио

Начин на приготвяне:

В олио и малко вода се задушават нарязаните зеленчуци със солта, черния и червен пипер и канелата, като накрая се добавят орехите, маслините, обелените домати (на едри парчета), ситно нарязания лимон (без кората), копърът и бялото вино. Почистената и осолена цяла риба се напълва с част от плънката, а останалата част се слага в добре намазана тавичка, отгоре се разполага рибата. Фурната се загрява на 220 градуса. Пикантната риба се пече около 30-40 минути.

Градинарски терин

Необходими продукти:

  • 1 патладжан
  • 2 тиквички
  • 4 червени чушки
  • 6 с.л. зехтин
  • 1 глава червен лук
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 400 мл доматен сок
  • 2 с. л. желатин
  • пресни листа босилек

За заливката:

  • 6 с.л. зехтин
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • сол и млян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете зеленчуците на пластинки, а чушките – на 4 части. Почистете ги от семената и ги запечете ги на грил, намазан със зехтин. Обелете чушките. В останалия зехтин запържете лука, нарязан на колелца, и прибавете стафидите и доматеното пюре. Дръпнете настрана и охладете. Терин - правоъгълна форма за кекс с обем 1,75 л покрийте с фолио, намазано със зехтин, за да прилепне по-добре по стените и дъното на съда, като оставите краищата му да висят навън. Сипете в тенджерка половината от доматения сок, добавете желатина и разтворете на тих огън, като постоянно разбърквате. Смесете с останалия сок.

На дъното на формата сложете част от нарязаните червени чушки и залейте с част от желатиновата течност. Наредете на слоеве останалите зеленчуци, като след всеки сипвате желатин. Последният слой трябва да е от чушки. Залейте терина с последната желатинова течност и покрийте с висящите краища на фолиото. Чукнете силно съда върху масата, за да се разпредели течността равномерно навсякъде, и го сложете в хладилника да се стегне. Готовия терин залейте с разбития зехтин, оцет, сол и пипер.