К раят на лятото и началото на есента са най-богати на вкусове – истинска експлозия. Градините преливат от зеленчуци. Ето няколко идеи, видени в gotvetesmen.com, какво можем да приготвим с даровете на природата от тази пъстра палитра.
Карамелизирани пилешки пържоли
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 4 (800 г) броя пилешки пържоли от бут без кожа
- 1 (170 г) червен лук
- 3 скилидки чесън
- 55 г кафява захар
- 1 с.л. тъмен соев сос
- 1 с.л. рибен сос
- 1/3 връзка ситно нарязан кориандър или магданоз
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Олиото се сгорещява в дълбок тиган. Пилешките пържоли се изпържват от двете страни до златист цвят. Прехвърлят се в огнеупорна тава и се пекат непокрити 25 минути. Лукът се нарязва на тънки полумесеци, а чесънът - на тънки филийки. Тиганът се загрява отново. Изпържват се лукът и чесънът, докато лукът омекне. Прибавят се захарта и сосовете. Готви се, като се разбърква непрекъснато 3 минути. Прибавят се изпечените пилешки пържоли заедно с кориандъра или магданоза. Месото се обръща няколко пъти в карамеловата смес. Поднасят се със салата по избор или спагети.
Зеленчукови кюфтета
Необходими продукти:
- 5-6 големи печени червени чушки
- 200 г натрошено сирене
- 2 яйца
- 1 малка глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 5-6 с.л. брашно
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 щипка сода бикарбонат
- 1 малка китка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Печените чушки се смилат на по-едри парченца. И вместо да се прави лютеница, както се постъпва традиционно, сега домакинята смесва изходния продукт с яйцата, натрошеното сирене, брашното и олиото. Добавят се нарязаният лук, магданоз и пресованият чесън. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Количеството сол се определя от това колко е солено сиренето. Във вряща мазнина се изсипва със супена лъжица от сместа. Пържат се от двете страни. Готовите кюфтета от печени червени чушки се сервират с млечно-чеснов сос с копър.
Пикантна пъстърва
Необходими продукти:
- 4 малки пъстърви
- 2 глави кромид
- 1 тиквичка
- по 2 зелени и червени чушки
- 3 моркова
- 4-5 кисели краставички
- 5-6 гъби
- 2-3 домата
- 10 (черни или зелени) маслини (без костилки)
- 1 ч.ч. едро нарязани орехи
- 1 лимон
- 1 връзка копър
- 1 ч.ч. бяло вино
- сол
- смлян черен пипер
- по една щипка лют червен пипер и канела
- олио
Начин на приготвяне:
В олио и малко вода се задушават нарязаните зеленчуци със солта, черния и червен пипер и канелата, като накрая се добавят орехите, маслините, обелените домати (на едри парчета), ситно нарязания лимон (без кората), копърът и бялото вино. Почистената и осолена цяла риба се напълва с част от плънката, а останалата част се слага в добре намазана тавичка, отгоре се разполага рибата. Фурната се загрява на 220 градуса. Пикантната риба се пече около 30-40 минути.
Градинарски терин
Необходими продукти:
- 1 патладжан
- 2 тиквички
- 4 червени чушки
- 6 с.л. зехтин
- 1 глава червен лук
- 1/2 ч.ч. стафиди
- 1 с.л. доматено пюре
- 400 мл доматен сок
- 2 с. л. желатин
- пресни листа босилек
За заливката:
- 6 с.л. зехтин
- 2 с.л. червен винен оцет
- сол и млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете зеленчуците на пластинки, а чушките – на 4 части. Почистете ги от семената и ги запечете ги на грил, намазан със зехтин. Обелете чушките. В останалия зехтин запържете лука, нарязан на колелца, и прибавете стафидите и доматеното пюре. Дръпнете настрана и охладете. Терин - правоъгълна форма за кекс с обем 1,75 л покрийте с фолио, намазано със зехтин, за да прилепне по-добре по стените и дъното на съда, като оставите краищата му да висят навън. Сипете в тенджерка половината от доматения сок, добавете желатина и разтворете на тих огън, като постоянно разбърквате. Смесете с останалия сок.
На дъното на формата сложете част от нарязаните червени чушки и залейте с част от желатиновата течност. Наредете на слоеве останалите зеленчуци, като след всеки сипвате желатин. Последният слой трябва да е от чушки. Залейте терина с последната желатинова течност и покрийте с висящите краища на фолиото. Чукнете силно съда върху масата, за да се разпредели течността равномерно навсякъде, и го сложете в хладилника да се стегне. Готовия терин залейте с разбития зехтин, оцет, сол и пипер.