0

П олитици си поръчват магии като за световното в търсене на по-високи постове, номинации за евроизборите, както и за унищожение на конкуренти. За това алармира единственият свещеник, екзорсист у нас Георги Вилхелм Гелеменов. След месец той ще навърши достолепните 70 години, през които се е сблъсквал с проявленията на злото във всичките му форми, видими и невидими. А ако издаде своите мемоари, те ще се превърнат в бестселър в хорър жанра. На фона на това у нас дойде поредната киноизмислица с демонична тематика „Чонси“. Разговаряме с родния екзорсист защо у нас се правят толкова много магии, какви са актуалните тенденции и само в Холивуд ли съществуват полтъргайсти?

- Отче Гелеменов, наистина ли в България се правят толкова много магии, а в бранша се въртят милиони левове?

- От простолюдието до най-актуалните политици в момента всички прибягват към тези окултни практики. Поръчва се еди-кой си да не стане кмет, евродепутат или министър, зная ги дори при кои ходят. Доста се обръщат и към тъй наречените ходжи в село Игнатиево, където има армия от магове измамници. Има и в София много. Хората се тълпят към един, мисля, че офисът му беше около Първа градска болница. За мен причината за всичко това е липсата на религиозно възпитание и образование у нас и фактът, че в момента Църквата не си е на мястото. За съжаление моят духовен баща, който ме е ръкополагал - патриарх Неофит, бе много болен и се спомина. Но хайде, вместо него можеше да излезе някой викарен епископ и да заклейми тези езически явления. Да излезе и да каже така: магията съществува и православната църква, трябва да се бори с нея. Грях е дори да си помислим да поръчваме такива ритуали за каквото и да е - любов, пари, погубване. Вместо това много свещеници дори казват, че нямало магия, били бабини деветини.

- Бихте ли дали кратко и точно определение за магия?

- Това е човешко намерение и дяволско изпълнение. Това е най-краткото определение, почерпано от моя опит. Защото дори при наглед невинен магически ритуал, дори без да осъзнава, човекът извиква демон, който впряга да извърши даденото дело.

- У нас се преплитат и доста чародейски традиции, по селата се пази знание за прабългарски ритуали, славянски наричания, които дори се изследват от фолклористите. А след XIV век с идването на османците навлиза и ориенталската магия, с различни апокрифни текстове. В момента сме станали хъб, но не енергиен, за какъвто лелееха политиците преди време, а окултен?

- Абсолютно, България е световен притегателен център за такива практики. Тук можем да включим и копанарската, румънската, староруската и турската магия, които се практикуват по нашите земи. А също има и арабска - знаете, че аз бях известно време по Ирак и съм запознат. Но магията, ако бъде хваната в начален етап, може да бъде победена само със словото на нашия Господ Исус Христос в неговата православна същност.

- Не е тайна, че доста хора у нас са с неизяснени медицински диагнози, които си мислят, че имат тъй нареченото енергийно вмешателство. Вие сблъсквали ли сте се с такива случаи?

- За съжаление всеки ден се сблъсквам с такива хора. Търсят ме за помощ дори в едно панагюрско село, където живея от известно време. Но не е задължително физически човек да не е добре. В самото начало на омагьосания доста често започва да не му върви. Дето казват старите хора, губи парата. След икономическия срив семействата са разклатени и в повечето случаи се разпадат. Децата накрая отиват в разни посоки и клетникът остава сам. С течение на времето някои започват да губят равновесие, да повръщат без видима причина. Причината е, че демонът предизвиква някакви процеси с храносмилателната система. Реално тези същества се заселват в слънчевия сплит, откъдето черпят и от нашите сили, докато изпълняват мисията, за която са призовани. Те влияят на тялото и на душата, но не и на духа, защото това е Божествена константа.

- Какво имате предвид?

- Съгласно трихотомната теория на Аристотел, която са възприели и християните, човекът се състои от Дух, Душа и Тяло. Магията въздейства върху соматичната същност, т.е. тялото. Когато Творецът е създал човека, му е дал кости, мускули, органи, облякъл го е в кожа, сложил му е компютър горе като глава и му вдъхнал своя Дух Божий, което всъщност е интелектът на човека, способността му да разсъждава и да различава доброто от злото. Когато почине човекът, Духът се отделя и се връща при Твореца, откъдето произхожда. А Душата, която можем да оприличим на харддиск, в която е записан целият ни живот, отива на съд.

- А има ли поведенчески модели, които екзорсистите разпознавате при омагьосване, обсебване?

- Да, човекът започва да върши несвойствени за него неща, кара се с хората, започва да буйства, да краде, да беснее. Някои накрая правят и убийства. Демоните обикновено застават на лявото му рамо и когато шофира, започват да внушават натрапчиви мисли: „Надбягай този, ти си по-добър от него“, „Влез в завоя без видиимост с пълна газ“. А през това време остреща идва кола, сблъскват се и смъртта настъпва.

Има и лукави дяволи, които застават съответно край ухото на мъжа или жената с цел да събудят у тях онова опасно и разрушително чувство, наречено ревност. Започват скандали, домашно насилие, пълно разорение и връщане назад към кота нула. Човек може да изплува с разкаяние и с молитви, но само на истински православен свещеник, а не на тези, които сега се борят за високи църковни постове. Много от тях само чакат моя духовен баща да се спомине, за да заемат мястото му.

- Някои магове оправдават цените на ритуалите си с обяснението, че ползват скъпи продукти, материали. Какво толкова влагат?

- Най-различни неща, колят животни, слагат растения, но най-често пръст от гроб. Докато бях свещеник на Централните софийски гробища, често съм засичал магове. Една възрастна жена даже ме пита: „Абе отче, къде наскоро е имало погребение да ме упътиш?“

Имаше в тоя ден няколко, упътих я къде са. А тя добавя:

-Трябва ми пръст от пресен гроб.

-Ти си магьосница, не те ли е срам - й казвам.

-Не, с това се препитавам - призна си тя чистосърдечно.

-А не знаеш ли, че като правиш магии, сключваш пакт с Дявола и един ден злото ще ти се върне, ще погубиш не само душата си, но ще навредиш на децата и внуците си?

-Да се оправят, големи са - ми отговори.

Значи за направата се взима пръст от пресен и стар гроб, както и кости. Доста се използва също вода от морги и траурни домове. Моргаджиите преди години продаваха литъра за 100 лева, а сега с инфлацията е 1000 лева.

- За какво се използва тя?

- Това, което зная, е, че се използва за ритуали за болести и дори смърт. Защото тази вода е структурирана, тя е запечатала в себе си като на снимка момента на смъртта. Когато тя се даде на някой човек при определени условия, той започва да линее. В тази връзка ще ви разкажа един случай. Викнаха ме без обяснения и излишни подробности - просто да изгоня злото от един апартамент в столичния квартал „Надежда“. Още като отворих вратата, обаче ме лъхна миризмата на смърт, която аз много добре познавам от гробищата. В една от стаите видях да гасне млада жена на легло. До нея стоеше един кислороден електрически апарат. Питах я какво й е, а тя започна да споделя, че има направена магия и затова е толкова зле. Разказа ми, че преди време постъпила като стажант в една болница, но колежките не я гледали с добро око. Имало една гарафа за вода, от която всички си сипвали. Веднъж една медсестра я попитала:

-Пи ли вода от гарафата?

-Да, пих, защо?!

-Е, готова си, значи!

Девойката разбрала това подмятане едва по-късно, когато здравето й тръгнало назад. Какви ли изследвания не правила, какви ли хапове не пила, но нищо не й помогнало. За съжаление момичето почина, аз правих опелото й на гробищата на „Бакърена фабрика“.

Хубаво е да си пазим и личните вещи, снимки, коса, дрехи. Защото те, ако попаднат в ръце на зложелател, той започва да работи по нея и налага своята черна мисъл - форма и енергия. Но тук искам да засегна и друг проблем за псевдоспециалистите.

- Има много хора, които се рекламират, че предлагат такива услуги?

- Да, рекламират се като имами или ходжи, но реално не са такива. Например еди-коя си дама се пише ходжа, само че хората не знаят, че Ева не може да бъде ходжа. Истинските ходжи са високообразовани служители на ислямската религията и обикновено са завършили „Нюввап“ - духовното училище в Шумен, където се преподава по ислямските канони. Другите, които се бият в гърдите, са мошеници - цигани с турски произходи или така наречените хорахаи, които не познават дори азбуката, камо ли да са завършили нещо.

- Напоследък Холивуд доста експлоатира темата за различни демонични създания, полтъргайсти, пореден такъв филм дойде у нас през март - „Чонси“. Вие сте специализирал екзорсизъм в Германия за борба с такива същества, бихте ли изяснили какви са те?

- Полтъргайст е двусъставна германска дума, която означава „потропващ дух“. Има два вида. Първият се води шегаджия. Той потропва тук-там, размества вещи, но нищо не прави по-сериозно. Докато вторият вид е зловреден и може да унищожи човека дори физически. Зад тези явление стоят призраци или духове на починали хора, загинали скоро или преди векове. Те могат да бродят навсякъде, не само на Земята, а и из космическото пространство. Но общото между тях е, че са били в човешко тяло, но след кончината не им е било направено опело, за да прескочат в Отвъдния свят. Това е основно задължение на близките да направят опело, но православно.

- Защо?

- Оказва се, че православието е религията, даваща най-прекия път към Бога. Ето на Великден всички християни се молят за Благодатния огън, който се явява на Божи гроб в Йерусалим, но вече толкова много векове той слиза от Небесата само при православните отци. И аз, честно да си призная, бях малко скептичен към това явление. Но веднъж присъствали хора ми го разказаха от първа ръка и бях поразен. Никой не бива да има съмнение, че към днешна дата православието е най-висшата религия на Земята. Ето защо и само свещеник с посвещение може да се бори с тези потропващи духове и другите проявления на злото.

- За последните две-три години инфлацията в България наду цените на всичко. Как са цените във вашия бранш?

- Ще бъда откровен с вас, моята тарифа си е 80 лева. Но за направата на тези магии цените стигат от 5-6 хиляди до 10-20 хиляди лева. А за разваляне на различни родови проклятие се искат и 100 000 лв. и нагоре.