0

 

 

Един от екзотичните и предпочитани любимци е леопардовият гекон. Идеален е както за начинаещи, така и за напреднали заради своята непретенциозност и кротък нрав.

Хоби

Хабитата на този вид гекони са сухите, скалисти и пустинни райони на Афганистан, Пакистан, Северозападна Индия и някои части на Иран. Тези симпатични животни са нощни и излизат на лов вечер, като се хранят основно с насекоми.

Pixabay

Леопардовите гекони са териториални, за това не е желателно да се гледат на едно място. Отглеждането им е изключително лесно. Изискват терариум, с не много големи размери - 45х30х30 (ДхВхШ) е напълно достатъчен. Този вид не могат да се катерят по стъкло поради липсата на вендузи на пръстчетата. Леопардовият гекон обича да има укритие, такива могат да бъдат изкуствени пещери, достатъчно голямо парче корк и подобни. Тези гекони са непретенциозни и не изискват много вода поради хабитата, който обитават в природата. Малка купичка с вода е напълно достатъчна, за да осигури достатъчно влага.

Температура

Влечугите са с непостоянна температура на кръвта, за това е важно да имат източник на топлина. Отоплителната подложка е добър вариант за отопление. Тя трябва да бъде поставена под терариума и да покрива половината от площта, за да има по-голям температурен диапазон и животното само да си избира в коя част да стои. Оптималната температурата в топлата точка трябва да бъде 30-32°C, а в хладния край 25-27°C. Хубаво е да имате термометър, за да следите температурата. Субстрат

Pixabay

Аз съветвам геконите да се отглеждат на неароматизирана кухненска хартия, за да се избегне вероятността да погълнат от субстрата. За възрастни гекони има опция да се използва специален фин пясък за влечуги, който е сравнително безвреден при поглъщане.

Хранене

Тези гекони са насекомоядни и се хранят главно с щурци, брашнени червеи и други фуражни насекоми, които се продават в специализираните зоомагазини. Не давайте диво ловени насекоми поради риска от паразити. Храната трябва да се поръсва с калций + витамин D3.

.

 .
Pixabay

Лесното отглеждане, благ характер и красиви цветове прави леопардовите гекони отлична, екзотична алтернатива на котка и куче. Тези гекони са любимци на деца и възрастни, живеят дълго и могат да остават сами, когато отивате на кратка почивка.

*Автор: Д-р Йоан Славчев