0

„Учим се на музика и уважение от Лили и Графа“, това споделиха пред „Телеграф“ певиците и приятелки от момичешката група LATIDA.

Елизабет Нешева и Яна Балева се познават от деца, а последната им песен „Ти знаеш“ е огледало на същността им като хора и приятели, казаха двете.

Бон - Бон

"Помежду си знаем всичко една за друга. Познаваме се от 5-годишни, бяхме заедно в музикалното училище, в консерваторията, всекидневно сме част от приключението „Бон-Бон“ като вокални педагози... Разбираме се без думи на сцената“, споделя Бети, а Яна допълва: „Знаем, че е много хубаво да имаш спасителна мрежа в лицето на любим човек. И да знаеш, че ще ти подаде ръка в труден момент“. 

„Ти знаеш“ е втората им колаборация с Боян Христов, с когото са работили и по аранжимента на „Самота“. „Ти знаеш“ е изцяло по негов текст, музика, аранжимент. Стана ни любима от първо слушане и я преработихме за дует“, издава Бети. Фокус на режисираното от Радостин Събев-Шошо видео са различните вариации на обичта: между приятели, майка и дъщеря, двойки в различни възрасти, човек и домашния му любимец. Сред специалните гости в проекта са братя Аргирови, Павел Николов (Pavell) и половинката му Криси Нгуен, Майкъл Флеминг-Lexus със своето голямо семейство, актрисите Мария Вълдобрева и Никол Оташлийска. Крайният резултат е емоционален калейдоскоп от лица, който усмихва и превръща “Ти знаеш” в перфектния саундтрак за старт на деня. „С режисьора Радостин Събев-Шошо решихме фокус на това видео да е обичта във всичките й форми. Да няма претенциозен сюжет и излишни фойерверки. И да поканим готини хора, с които животът ни е свързал по един или друг начин“, казва Яна. Елизабет пък издава, че не са поставяли актьорски задачи на гостите си. „Избрахме колоритни герои, наши колеги и приятели. Не сме им поставяли актьорски задачи, трябваше да се забавляват и да общуват помежду си, все едно край тях няма камера. Радваме се, че стана толкова истинско и честно».

Любов 

Яна и Бети споделят, че се опитват да откриват любовта във всичко. „Тя е основната движеща сила в живота ни. Така е устроен светът, че когато правиш всичко с любов, привличаш само хубави хора и добра енергия на пътя си“, казва Елизабет. Тя издава, че има човек до себе си и се чувства обичана - „Мисля, че любовта се случва просто така. Когато не преследваш  и не търсиш, започваш да привличаш“. Яна все още не е намерила точния човек и се шегува, че с нейната любов все още се търсят. „На мен ми е важно да се приемаме такива, каквито сме, и да се обичаме с несъвършенствата си“, отговаря Балева на въпроса за това какво трябва да притежават партньорите, за да имат хармонични отношения. Според Нешева пък дълголетието на една връзка се крепи на уважение и доверие, ревността е токсична.

Група

Момичетата споделят, че каквито са в живота, такива са и в LATIDA. „Когато си 100% себе си в един проект и си честен, не можеш да сбъркаш. Синхронът ни на сцената и в живота е пълен“, казва Яна. Идеята за името LATIDA идва още от първата им песен. „Лека модификация е на латинското La Ti Do, което е стандартно припяване, като българското „тра-ла-ла“. Идеята  дойде от първата ни песен през 2009 г., тя беше дело на Жени Джамбазова и в нея звучеше едно упорито LATIDA. Tака си го избрахме“, казва Бети. Яна е категорична, че LATIDA са две сродни души, които правят музика с любими хора, а това е голяма привилегия. На въпроса за какво мечтаят, Елизабет казва: „Не знам дали е точно мечта, по-скоро е цел – един ден, като се обърнем, да видим, че сме оставили нещо хубаво и стойностно като артисти. Децата от „Бон-Бон“ също са такава „следа“, времето и енергията, които инвестираме в таланта им като вокални педагози, създатели на спектакли  и песни“.

Срещи Двете

дами споделят, че екипите, с които работят, са изключително отдадени. Независимо дали е концерт или репетиция. „Винаги е супер приятно, като усетиш творческата химия. И Лили, и Графа са много дисциплинирани. Учим се на музика от тях“, казва Елизабет, а Яна допълва: „И на уважение. Лили Иванова е учебник във всяко отношение, от сценично поведение до визуалните решения за бенда и продукцията й“. Момичетата издават, че през лятото им предстоят турнета с Лили Иванова и Графа, а отделно с децата от „Бон-Бон“ ще ходят на лагер. „Очакват ни доста навъртени километри в България и ни трябват здрави коли. Надяваме се на безаварийно лято“, казва с усмивка Яна. На въпроса дали съжаляват за нещо досега в професионален план Бети споделя: „Мислила съм си, че като ученици е трябвало да свирим повече, да пишем музика. Сякаш малко се позабавихме със създаването на собствен репертоар“, а Яна както винаги много точно я допълва: „Но пък сме били „аналогови“ деца и сме се учили да композираме без дигитални подсказки... Това развива съвсем друг тип мислене. Съвременните деца имат достъп до много повече технологии и средства, за да се развиват“.

На читателите на „Телеграф“ LATIDA пожелават смело да откриват нова музика и да подкрепят българските изпълнители, ходейки на концерти. И да се насладят на едно прекрасно лято!

Тичали с токчета, за да не закъснеят за концерт

Яна и Бети издават, че имат много забавни случки по време на свои концерти.

„Бяхме на концерт с Лили Иванова в Стара Загора и се върнахме в хотелската стая, за да се преоблечем. На връщане попаднахме в чудовищно задръстване, защото се оказа, че целият град е на концерт. И този път до залата го изтичахме с токчета по едни стръмни пътеки...“, започва разказа Бети, а Яна продължава: „Излязохме на сцената запъхтени, зачервени, минути преди да започнем. А сещаш ли се за другата ни весела случка с преобличане? Когато нямахме ключ, падна батерията на вратата и не можехме да влезем да си вземем дрехите и куп други неща за шоуто...“. Бети, разбира се, си спомня и допълва: „Да, пак беше на концерт с Лили. На рецепцията не можаха да ни помогнат и викнаха ключар. Но пак успяхме да решим казуса навреме".