С езонът на най-хубавите круши тепърва започва. Но рецептите с тях отиват още в древни исторически времена, когато в Европа, Северна Африка и Западна Азия се хапват круши. Предполага се, че култивираните произхождат от Балканите и предците ни са ги садили, ашладисвали и брали поне 1000 г. пр.Хр. Римляните обичали с тях да правят компоти, като им прибавяли мед. Крушите в сурово състояние са богати на калий, фосфор, магнезий, цинк, мед, желязо, натрий, витамини, А, С, К и от групата на В. Ето няколко идеи с круши от gotvach.bg.
Щрудел
Необходими продукти:
- 500 г бутер тесто
- 5 круши
- 150 г захар
- 1 ванилия
- 3 зърна кардамон
- 2 с.л. масло
- 500 г ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
Крушите се обелват и се почистват от сърцевината и дръжките. Плодовете се нарязват на кубчета и се смесват със захарта. Кардамонът се счуква и се смесва с ванилията и крушите със захарта. Тестото се оформя като правоъгълник. В средата се слага от плънката по дължината на правоъгълника. Навива се на руло и се прищипва. Слага се в тава, намазва се с разтопено масло и се пече 50 минути на 200 градуса, като се покрива с фолио, ако започне да загаря. Вади се, охлажда се и се нарязва на дебели резени. Сервира се със сладолед.
Хубавата Елена
Необходими продукти:
- 4 круши
- 120 г шоколад
- 120 мл прясно мляко
- 2 ч.л. захар
- 4 топки ванилов сладолед
- 1 с.л. бадеми
Начин на приготвяне:
Нарежете крушите наполовина и махнете семената им. Нарежете всяка половина на още няколко резена. Разтопете шоколада с млякото и захарта на водна баня. Всяка круша се слага в чиния за сервиране и се залива с шоколадов сос, слага се по една топка сладолед и се поръсва с бадеми.
Варени с джинджифил
Необходими продукти:
- 4 твърди круши
- 310 г захар
- 375 мл вода
- 1/2 нарязан лимони
- 1 пръчка канела
- 4 зърна карамфил
- 1/2 ч.л. настърган джинджифил
Начин на приготвяне:
Обелете крушите, разполовете ги по дължина и ги почистете от семки. Смесете водата със захарта и кипнете. Варете на тих огън 5 минути. Сложете в тигана крушите с плоската страна надолу. Добавете лимона, нарязан на едро, пръчката канела, карамфила и джинджифила. Оставете крушите да поврят 10 минути. Свалете от огъня и извадете от сиропа лимона и канелата. Аранжирайте крушите в чиния, залейте ги със сироп и поднесете топли, но хубави са и студени.
Есенен кекс
Необходими продукти:
- 110 г брашно
- 1 едра круша
- 170 г масло
- 150 г захар
- 1 ванилия
- 2 яйца
- 100 г шоколад
- 120 г орехови ядки
- 1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Крушата се обелва, сърцевината се отстранява и плодът се нарязва на ситни кубчета. Шоколадът се настъргва на едро ренде. Маслото се оставя да омекне на стайна температура. Ореховите ядки се смилат. Маслото се смесва с брашното и бакпулвера. Добавят се орехи и сместа се разбърква добре. Добавят се захарта, ванилията и яйцата и всичко се разбърква. Добавят се настърганият шоколад и нарязаната круша, разбърква се много внимателно и се излива във форма за кекс, намазана с мазнина и поръсена с брашно. Пече се 1 час на 160 градуса. Оставя се да изстине във формата и едва тогава се вади от нея и се сервира.
Лесен сладкиш
Необходими продукти:
- 1 пакетче краве масло
- 1 жълтък
- 250 г брашно
- 2 с.л. прясно мляко
- 4 с.л. захар
- канела
- сметана за гарниране
- круши
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото с жълтъка и млякото, прибавете брашното и замесете тесто. Разстелете го в подходяща тавичка и направете первазче с височина 2-3 см. Набодете го с вилица на няколко места и поръсете с 2 лъжици захар. Нарежете измитите круши на тънки филийки и ги наредете в концентрични кръгове върху тестото. Поръсете с канела. Печете сладкиша в загрята на 200 градуса фурна около 20 минути. Извадете го, поръсете с останалите 2 лъжици захар и печете още 20-25 минути, но при температура 180 градуса. Може да гарнирате изстиналия сладкиш с разбита сметана.
По френски
Необходими продукти:
- 4 круши
- 100 г орехи
- 2 с. л. мед
- 100 г синьо сирене
Начин на приготвяне:
Крушите се разрязват на половинки и се отстраняват семките. Медът се смесва със счуканите на едро орехови ядки. Добавя се настърганото на едрото ренде синьо сирене. Тази смес се слага върху половинките круши и се пече 10 минути на 200 градуса.
Пълнени
Необходими продукти:
- 2 узрели круши
- няколко сини сливи
- малко смлени орехи
- шепа стафиди
- 1 ч.л. разтопен мед
Начин на приготвяне:
Крушите се измиват, срязват се на половина и семките се издълбават с лъжичка. В купичка смесваме нарязаните сливи, орехи, стафиди и мед. С тази смес пълним крушите и ги поръсваме с канела. Запичат се в загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Салата
Необходими продукти:
- 2 круши
- 60 г синьо сирене
- 80 г орехи
- 4 листа маруля
- 50 мл течна сметана
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка черен пипер
- 1-2 с.л. орехово олио
- сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете крушите на четвъртинки, наредете ги в намазнена тава и ги сложете да се запекат, като ги обърнете и от двете им страни. В 2 чинии сложете по 2 листа маруля, подредете крушите и поръсете с орехи. Натрошете по малко синьо сирене за аромат. Залейте салатите с дресинга, приготвен от разбитите заедно сметана, индийско орехче, черен пипер, орехово олио и сол. Салатата се поднася с по чаша бяло вино.