1

А ко излъжем близки, колеги и приятели идния понеделник, би трябвало да ни простят. Защото на 1 април светът чества Международния ден на хумора и шегата. Оказва се, че едни от големите майтапи с възможно най-масов ефект по света и у нас са свързани с фантастични сюжети за извънземни и природни бедствия. Но кодошлии правят опитите за такива манипулации не само сега в началото на пролетта, а целогодишно.

Папа Григорий

За празника на 1 април има няколко версии. Според една той води началото си от времето на папа Григорий XIII. През 1582 година той предлага Григорианският календар да замени стария Юлиански. Това означавало Нова година да се празнува на 1 януари вместо в края на 31 март срещу 1 април. Бедните и необразовани хора не научили за промяната и продължили да си честват Нова година по стария стил. Затова те били наречени „априлски глупци“, което поставило началото на традицията да накараш някого да изглежда глуповато.

Вероятно стотици хора са се почувствали така заради майтап на британския милионер Ричард Брансън. На 31 март през 1989 г. шофьори, отиващи на работа по магистрала край Лондон, виждат летяща чиния, която се приземява в полето. Скупчил се много народ, но никой не смеел да припари до кораба на извънземните. Скоро полицията пристигнала на мястото. Един от униформените приближил летящата чиния, въоръжен само с полицейската си палка. Изведнъж един люк се отворил и се подала хуманоидна фигура, облечена в сребристи дрехи. В този миг полицаят побягнал в обратната посока. Скоро фигурата проговорила с човешки глас на английски. Оказало се, че това е богаташът авантюрист сър Ричард Брансън, собственик на куп компании под бранда „Върджин“ (Virgin).

Ричард Брансън с балона си на стадиона на Кристъл Палас през март 1989 г.

 Ричард Брансън с балона си на стадиона на Кристъл Палас през март 1989 г.
twitter.com/Crystal Palace F.C.

По-късно става ясно, че той е поръчал балон с „уфологична форма“. Идеята била да се рее няколко часа високо в небето и да се приземи насред Хайд парк в центъра на Лондон и да изплаши хиляди британци. Силни ветрове обаче го принудили да кацне предсрочно.

Женския пазар

У нас също има доста комични истории с уж кацане на НЛО. Първоаприлски през 2016 година извънземни цъфнаха на Женския пазар в София. Облечени в сребристи дрехи, те започнаха да пазаруват от сергиите. Майтапът се оказа дело на студенти по пантомима. Някои от продавачките обаче в началото се стреснали.

Когато говорим за извънземни, не можем да подминем и една от най-комичните срещи с тях в новата българска история, въпреки че тя не е точно първоаприлска. Разиграва се през есента на 1995 г. край русенското село Щръклево. Тогава хиляди хора се изсипват за среща с инопланетната цивилизация от далечната планета Криси. Месец по-рано контакт с извънземните там установяват трима родни медиуми. От получената от тях информация 8 кораба летят за среща с българския народ. Според тръгналите слухове братята по разум от космоса ни носели много блага, ново устройство на държавата, плюс технологии, които да ни направят Велика сила, нещо повече от САЩ, Русия и Китай, взети заедно.

Портрет на един от пришълците, които хиляди чакаха у нас през 1995 г.

 Портрет на един от пришълците, които хиляди чакаха у нас през 1995 г.
24ruse.com

На уречения ден - 11 септември в 11 часа преди обяд, летището гъмжало от народ, досущ филма на Стивън Спилбърг „Близки срещи от третия вид“ . Някои от посрещачите носели цветя, хляб и сол. Според очевидци на терминала на летището е имало 3 хиляди посрещачи, според други бройката надхвърляла 5-6 хиляди, доста повече от посрещанията на Тодор Живков на аеропорта преди 1989 г.

Червен килим

Контактьорките, барнати в миролюбиви розови костюмчета, държали в ръце портретите на извънземните водачи, които даже щели да ни спасят от крадливите политици и немотията на „бандитския политически преход“. Дни по-рано екстрасенските разказвали с охота, че крисианците идвали от място във Вселената, като истински рай - Република Вестуми, планета Криси, съзвездие Цефей. Там живеели маните, хуманоиди като нас, но в републиката им нямало безработица, инфлация, престъпност и корупция.

Минути преди да се приземят обаче, извънземните започнали да поставят някакви неясни, допълнителни условия, сякаш преговаряли за съставянето на управленска коалиция в Народното събрание.

"Трябваше да има червен килим и един венец на пистата... Трибуна, хляб и свещеник", тръшкат се медиумките.. „А къде е президентът ви Желююю“ пита една от екстрасенските с престорен металически глас в кулата за управление на полетите. Там се озовава, тъй като иска русенското летище да се опразни от самолети.

Заради тези пропуски в инопланетния протокол космическите кораби остават на висока орбита и въобще не слизат, после си тръгват.

Докато тълпата чакала контакта, сред хората се разказвали всякакви небивалици, достойни за народния фолклор. Едни подмятали слухове, че пришълците вече са кацнали на мегдана в близкото село Бъзън и раздавали долари. Други, чули-недочули, обяснявали, че важни гости от София чакали някакви „космонавти“, които имали много злато и искали и нас, българите, да направят богати. Мнозина и днес са убедени, че всичко е било „майтап“ с участието на хора от властта и ДС (Държавна сигурност) с цел отвличане на вниманието от важни за хората проблеми.

Щурец

Измислените катаклизми и аварии са следващата категория, на която хомо сапиенсът най-много се връзва. Една от първите регистрирани първоаприлски шеги у нас се появява през 1933 г. на първа страница на хумористичния вестник „Щурец“. Заглавието „Страшното наводнение в София“ е подкрепено от съвсем реалистични снимки на хора с лодки, плуващи по жълтите павета пред Народното събрание.

Река се вие пред Народното събрание и Руската църква заради първоаприлски потоп.

 Река се вие пред Народното събрание и Руската църква заради първоаприлски потоп.

Авторите сатирици описват достоверно в репортаж как кметът на София в съня си с кревата бил завлечен от стихийните води, причинени от спукване на рилския водопровод заради... земетресение и увеличено снеготопене. Хората изплашени тръгнали към центъра и що да видят - булевард „Цар Освободител“ залят от вода, а край него плуват лодки, умрели домашни животни и покъщнина. По-съобразителните се спасили от удавяне на възвишението на Художествената академия. Съобщава се още, че видната общественичка Анна Карима (писателка, съпруга на политика Янко Сакъзов) била разкъсана от тигър. Хищникът избягал от разрушената от труса зоологическа градина. Той някак си успял да доплува до кафене „Роял“, където се натъкнал на радетелката за равни права на жените, нахвърлил се „и я изял без остатъци“. На всичкото отгоре същото земетресение довело до изригването на вулкан в Пловдив.

Всъщност съобщенията за вулкани у нас продължават и в по-ново време. Често, къде на шега, къде наистина, местни жители обясняваха, че този над Витоша се готви да изригне. През 2015 г. хора от витошките села разказваха как чували клокоченето на лавата. Наложи се учени да обясняват, че вулканът е заспал преди милиони години и няма такава опасност.

Паника

Разбира се, нищо не може да се сравни с паниката, която произведе т. нар. атомно издание на тв предаването „Ку-Ку“ през 1991 г., в която бе впрегнат ресурсът на БНТ. Идеята бе от ефира на студентското шоу да се създаде внушението, че АЕЦ „Козлодуй“ е гръмнала. Новинарят Митко Цонев се появи уж извънредно, започнаха репортерски включвания от Народното събрание, Министерския съвет и президентството, което накара милиони зрители да приемат измислицата за чиста монета. Ген. Колю Колев от Гражданска защита разясняваше как трябва да действа населението при аварията. После проехтя гласът на жена, изчитаща смразяващо кръвта съобщение: „Днес в 10 ч. възникна авария в атомната електроцентрала. Всички незабавно да се приберат по домовете си и да извършат херметизация на помещенията в жилищата и да останат в тях...”.

На манипулацията се вързаха и доста международни агенции. Накрая трябваше Желю Желев да говори в ефир, но вместо него се появи куклата-водещ. Може би фалшивата новина би имала някакво оправдание, ако бе произведена на 1 април, а не на 22 декември, коментират критици на черния хумор, възкресил на практика спомена от аварията в Чернобил от 1986 г.

НЛО бедства край Каварна

Голям блъф произведе и една новина от Фейсбук през 2014 година. Подправена снимка показа как НЛО се разбива във ветрогенератори край Каварна. Друга преди това показваше как кораб бедства сред вълните.

Разбира се, подобен род манипулации не са български патент. През 1937 г. една щатска радиостанция подлудила янките, като два часа излъчвала симулативни репортажи за нападение на извънземни, вдъхновени от романа на Хърбърт Уелс „Война на световете“.

Шегаджия драсна клечката на кратер

История за вулкан менте идва и от Аляска. Жител на град Ситка напълни с дърва кратера на угасналия вулкан Маунт Еджкъмби и го запали. Съгражданите му пък тутакси запалили колите и си плюли на петите. Историята има и продължение, напомнящо приказката за лъжливото овчарче. След време съседен вулкан - Маунт Сейнт Хелънс, наистина избухнал. Тогава никой местен не повярвал на стелещия се дим, мислейки, че землякът им пак ги баламосва.

Плутон намали гравитацията на Земята

Първи април стимулира въображението на млади и стари и е способен да промени дори физичните закони, по които функционира нашият свят. През 1976 г. астрономът Патрик Мур съобщава по радио Би Би Си 2 (BBC 2), че предстои уникално по рода си астрономическо събитие. Планетата Плутон щяла да мине зад Юпитер и така да намали гравитацията на Земята. Така хората сме щели да се почувстваме като астронавти на Луната.

„Ако скочите във въздуха в точния момент на планетарното пренареждане, ще се понесете за малко в пространството, неподвластни на гравитацията”, убеждавал ученият шегаджия. Стотици слушатели наистина повярвали, а после някои даже се обадили да споделят, че за кратко изпитали чувството на безтегловност.

През 2008 г. британската медия, която сигурно държи рекорда по първоаприслки шеги, произведе поредния си оригинален шедьовър. Този път телевизията обяви, че техен екип случайно се натъкнал на летящи пингвини в тропическите гори.