В ажно е количеството захар. Ако е прекалено много, затруднява втасването. Може да компенсирате, като добавите локум или стафиди и поръсите отгоре щедро със захар или намажете на финала със захарен сироп. 150 г са оптималното количество тук. И въпреки че не сме гарнирали козунака с нищо, това не бива да ви ограничава. Можете да добавите всякакъв пълнеж, който ви е по вкуса.
Лесен козунак
Необходими продукти:
- 600 г брашно + още за доомесване
- 3 яйца
- 1 пакетче суха мая - 7 г
- 150 г захар
- 150 г кисело мляко
- 100 г масло
- 50 мл прясно мляко + 1 с.л.
- 1 с.л. портокалова кора
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 с.л. олио
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Към хладкото прясно мляко прибавете маята и 1 с.л. от захарта, разбъркайте добре и оставете на топло да се активира. През това време отделете 1 жълтък настрани, а двете яйца и белтъка разбийте заедно със солта, захарта, ванилията, киселото мляко и настърганата кора от портокала. Добавете втасалата мая и като прибавяте брашното на порции, замесете меко тесто. Прехвърлете тестото на набрашнения плот и продължете да месите. От време на време добавяйте разтопено масло и месете, докато се усвои напълно. Щом тестото поеме всичкото масло, прекратете месенето. Оставете тестото да втасва в набрашнена купа, покрито с домакинско фолио, докато не утрои обема си. Във фурна, загрята на 40 градуса, ще ускорите процеса.
Премесете втасалото тесто, разделете го на 3 равни части, разточете фитили с еднаква дължина и ги сплетете. Подвийте краищата и сложете козунака в правоъгълна форма за кекс с дължина 35 см, покрита с хартия за печене. Оставете го да втаса за още около 30 минути или докато изпълни целия обем на формата. През това време разбийте жълтъка с прясното мляко и олиото до хомогенност, намажете вече втасалия козунак, поръсете със захар и печете на 180 градуса с вентилатор за около 35-40 минути. Като регулярно проверявате готовността с дървена клечка или шишче.
Още на matekitchen.com