0

И зпичането на риба в сол е бърз, лесен и мързелив начин за приготвяне на цяла риба, без да цапате, да пръска мазнина и цялата къща да замирише. Може да ползвате сьомгова пъстърва, лаврак, ципура, скумрия, бяла риба и т.н. Хубавото на тази рецепта е, че не се налага да чистите люспите, защото те се отделят заедно с кожата, когато рибата излезе от солта. В корема на рибата може да сложите розмарин и мащерка, но не се увличайте с количеството. И двете подправки имат много характерен вкус и лесно може да се прекали. Ако техният аромат не ви допада, може да сложите в рибата прясно смлян черен пипер, парчета лимон без кората и няколко скилидки чесън. Комбинацията е много приятна.

Когато печете риба в сол, трябва да знаете, че солената смес трябва да е с консистенцията на мокър пясък. Ако е по-течна, не можете да я моделирате, ако е по-суха – също, защото е твърде сипкава.

Риба в сол

Необходими продукти:

  • цяла сьомгова пъстърва - 1,2 кг
  • 2 кг морска сол на кристали
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 1 стрък прясна мащерка
  • чери домати за декорация

Начин на приготвяне:

Изчистете рибата, измийте я и я оставете да се отцеди. Не трябва да изсъхва напълно, за да може солта да се залепи за нея. Изсипете половината сол на дъното на подходяща тава, така че да се образува плътно легло с дебелина 0,5 см. Поставете отгоре рибата, сложете подправките в корема й, затворете добре отвора, за да не се пълни със сол, и изсипете останалата сол отгоре. Трябва да е покрита плътно и отвсякъде. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути. Ако рибата е по-голяма, увеличете времето за печене с 10 минути за всеки 100-200 грама. Извадете рибата, отстранете солта, извадете месото внимателно и го полейте с няколко капки зехтин. Сервирайте със зелена салата или варени картофи.

Ако не успеете да изядете цялата риба, тогава непременно я извадете от солта. Почистете я от кожата и костите и тогава я приберете в хладилника. В противен случай собствените й сокове се просмукват в солта, тя се навлажнява и пропива обратно. За една нощ рибата може да стане отровно солена и невъзможна за ядене.

Още на matekitchen.com