К азват, че най-доброто и здравословно хранене започва от закуската, която много от нас пропускат в бързината. Това се случва даже в почивните дни, когато ни мързи да се надигнем от топлото легло, а после – кой закусва на обед? Но не е късно да променим навиците си, така че нека започнем още от този уикенд.
Пърленки по тракийски
Продукти:
Брашно - 5 чаени чаши
кисело мляко - 1 кофичка
яйца - 3 бр.
вода - 1 ч.ч.
сол - 1 ч.л.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сирене натрошено - 1.5 чаена чаша
Приготвяне:
От брашното, млякото, водата, двете яйца, солта и содата замесете тесто. Разделете го на топчета с еднаква големина и всяко от тях разточете на тънка кора. В половината на всяка кора сложете от натрошеното сирене и прехлупете с другата половина. Натиснете по ръба, за да залепнат пърленките и да не се отворят по време на печенето. Прехвърлете получените пърленки в тава, покрита с хартия за печене, намажете ги с разбито яйце и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Просеник със спанак
Продукти:
Яйца - 3 бр.
кисело мляко - 1 кофичка
сода бикарбонат - 1 ч.л.
олио - 2/3 ч.ч.
царевично брашно - 2.5 чаена чаша
брашно - 1 ч.ч.
бакпулвер - 1 пакетче
сирене - 250 г
спанак - 300 г
сол на вкус
Приготвяне:
Изчистете и измийте спанака и го нарежете на ивички. Сложете го в купа и го намачкайте леко със сол. Угасете содата в киселото мляко. Вземете дълбока купа, чукнете в нея яйцата и ги разбийте добре. Изсипете вътре шупналото кисело мляко и разбъркайте, докато се получи гладка каша. Добавете в нея олиото и бакпулвера, разбъркайте и започнете постепенно да сипвате двата вида брашно.
Получава се гъсто и тежко тесто, което ще се отпусне леко, след като сложите в него спанака. Добавете при тестото спанака и натрошеното сирене, разбъркайте и оставете сместа да си почине за няколко минути. През това време покрийте дъното на тава с хартия за печене. Прехвърлете тестото в нея и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност. Обикновено отнема около 30-40 минути в зависимост от размера на тавата и дебелината на изсипаното в нея тесто. Следете и внимавайте да не се препече. Просеникът е готов, когато се зачерви отгоре.
Пухкави кренвиршки
Продукти:
Брашно - 1 кг
суха мая - 2 пакетчета
сол - 1 супена лъжица
захар - 1 супена лъжица
прясно мляко топло - 1 ч.ч.
яйце - 1 бр.
кренвирши - 2 бр.
кашкавал - 150 г
олио - 3 с.л.
винен оцет - 1 супена лъжица
кисело мляко - 1 кофичка
сода бикарбонат - 1 ч.л.
масло - 50 г
Приготвяне:
Затоплете млякото и сложете в него маята и захарта. Покрийте с чиста кърпа и оставете встрани, за да шупне. Угасете содата в киселото мляко. През това време пресейте брашното в голяма купа. Направете кладенче и сложете в него солта, олиото, оцета и киселото мляко с угасената в него сода. Накрая добавете и шупналата мая и замесете меко тесто.
Прехвърлете тестото в намазнен съд и го оставете да втаса. Откъснете топка от втасалото тесто и разточете на тънка кора. Нарежете я на ленти. Вземете един кренвирш и увийте около него лента тесто. Може да оформите кренвиршките и като пакетчета. Подредете кренвиршките в тава на разстояние една от друга. Намажете ги отгоре с разбито яйце и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато придобият приятен червен загар. След като ги извадите от фурната, ги намажете с масло и поръсете с шарена сол. От същото тесто можете да направите кифлички с кашкавал и кифлички с пълнеж от сирене и яйца.
Соленки с кимион
Продукти:
Олио - 1 кафена чаша
прясно мляко - 1 кафена чаша
яйца - 2 бр.
амонячна сода - 1 ч.л.
брашно - 300 г
кимион на зърна - 1 пакетче
Приготвяне:
Смесете олиото, прясното мляко, 1 яйце, амонячната сода и солта, разбъркайте ги и започнете да добавяте към тях брашно. Трябва да се получи умерено твърдо тесто, което може да се точи и да се реже. Оставете тестото да почива два часа. След това го разточете на кора с дебелина 0,5 см. Нарежете го на пръчици, широки 1 см с дължина по ваше желание, намажете ги с разбито яйце и ги поръсете с кимион. Ако имате къдрав нож, ги нарежете с него. Изпечете соленките на 180 градуса, докато порозовеят.
Още на matekitchen.com