Е сента идва и си отива с аромата на печени кестени. Дъхави, хрупкави и засищащи. Днес възнамеряваме да им отделим специално внимание. Запазете малко от тях и за гарнитура на коледната пуйка.
Крем супа от кестени и чипс от луканка
Продукти:
Кестени - 600 г
моркови - 1 бр.
лук - 1 глава
целина - 1 глава
магданоз - 5-6 стръка
течна сметана - 100 мл
олио - 50 мл
луканка - 150 г
вода - 1,5 л
сол на вкус
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Сложете кестените в касерола, залейте със студена вода и след завирането й отчетете около 20 минути. През това време в тава, покрита с хартия за печене, разпределете нарязаната луканка и печете на 170 градуса за около 30 минути, или докато изсъхне и стане на чипс. След като кестените са готови, ги дръпнете встрани, охладете и обелете, съветват от matekitchen.com. В тенджера сложете маслото и задушете нарязаните на ситно лук, моркови и целина до омекване.
След това прибавете обелените кестени. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте добре, задушете за още 2-3 минути и налейте водата. Оставете супата да ври 25-30 минути. Накрая добавете магданоза, пасирайте, добавете сметаната, разбъркайте добре и към вече готовата супа прибавете нарязания чипс от луканка.
Още на matekitchen.com