0

С ините сливи са от най-полезните плодове, с които ни е дарила природата на Стария свят. Лесни са за приготвяне, но резултатът винаги е много вкусен, а и в повечето случаи се изяждат още преди да се правят изкушения с тях. Тези скромни плодове, от които правим компот, сладко, мармалад, пестил, ракия и какви ли не още вкусни чудесии, са богати на фибри и витамини А, С, Е и К. В 100 г има едва 46 калории – на практика нищо. Те са природен лаксатив с изключително ефикасно действие. Освен това помагат за правилното усвояване на желязото от организма, пазят очите и сърцето, а магнезият в тях се грижи за мускулите и нервите. Обичайно с този плод повече време отнема отстраняването на костилките, отколкото същинското готвене, отбелязват от matekitchen.com.

Печени с орехи

Продукти:

1 кг сини сливи

100 г орехи

1/2 ч.ч. захар

Приготвяне:

На измитите сини сливи направете 2 надлъжни разреза и извадете малко парче от плода. От отвора извадете костилката, сипете захар и сложете цяла орехова ядка. Подредете сливите в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете на 180 градуса за около 15-20 минути. Поднесете ги напълно изстинали.

Съвет:

Добре е сливите да бъдат узрели, но твърди. Ако са меки, ще дадат повече сладост, но се разкашкат с печенето и ефектната форма ще се изгуби. С по-голямо количество сливи по този начин можете да си направите конфитюр за зимата. Подготвените със захар и орехче сливи изпечете малко по-дълго, за около 40 минути, след което ги наредете внимателно в бурканчета, налейте отгоре отделилия се сироп, затворете стегнато и ги варете само за вакуум. Да ви е сладко!

Сладкиш

Продукти:

1 ч.ч. захар

3 яйца

2 ч.ч. брашно

80 г масло

1 пакетче бакпулвер

2 ванилии

1/2 ч.л. канела

20 сини сливи

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта. Добавете разтопеното масло, канелата и ванилиите и продължете да биете. Постепенно добавете пресятото брашно, в което сте смесили бакпулвера. Оставете тестото да си почине и през това време почистете сливите от костилките. Изсипете половината в тестото и разбъркайте внимателно с дървена лъжица. Намажете с олио дъното на тавата, поръсете с брашно и прехвърлете вътре кексовата смес. Подредете отгоре останалите сливи и изпечете сладкиша на 170 градуса до готовност. По желание може да поръсите сладкиша с пудра захар.

Съвет:

Вземете добре узрели плодове. Ако искате, преди да ги подредите върху суровото тесто, може да ги оваляте в захар. По време на печенето от нея се получава сироп с нежен цвят, който попива в десерта и го обогатява. После, докато е още топъл, го наръсете щедро с пудра захар за допълнителна сладост.

Печено сладко

Продукти:

2 кг сини сливи

1 кг захар

2/3 ч.ч. вода

1/3 ч.ч. винен оцет може и ябълков

Приготвяне:

Разполовете сливите, почистете ги от костилките и ги сложете в дълбока тава. Посипете ги със захарта, добавете водата и оцета и ги сложете да се пекат във фурната на 200 градуса на най-ниското ниво. Сладкото става готово за около 2 – 2,5 часа. Щом капнете капка върху нокътя, обърнете надолу и ако се задържа, значи е готово. Разпределете горещото сладко в затоплени бурканчета, затворете ги стегнато и ги обърнете с капачката надолу, за да се вакуумират.

Съвет:

Може да сложите в тавата три-четири листенца индрише, от него сладкото от сини сливи придобива великолепен аромат. Може да добавите и някоя и друга орехова ядка. Те попиват от сиропа и стават сладки и приятно хрупкави.

Сироп

Продукти:

1,5 кг сини сливи

0,5 кг захар

2,5 л вода

1 пръчка канела

1 ч.л. лимонена киселина

Приготвяне:

Измитите и почистени от костилки сини сливи поставете в тенджера. Сипете захарта, разбъркайте добре, залейте със студена вода и ги сварете на умерен огън. По време на варенето отстранявайте отделилата се пяна. След като плодовете се сварят, прибавете лимонената киселина и разбъркайте. Извадете сливите с решетъчна лъжица, а течността прецедете през марля и гевгир. Напълнете горещия сироп в бутилки/бурканчета с винтови капачки, обърнете за 1/2-1 час с капачката надолу, след което по ваш вкус можете да консумирате директно или да разредите с вода.

В списъка с продукти ще видите и пръчка канела. Ако предпочитате сироп с по-традиционен вкус, може да я замените с две-три листенца индрише, чийто аромат се съчетава чудесно със сливите.

Смути

Продукти:

5 сини сливи

2 овесени бисквити

200 мл соево мляко

1 с.л. кафява захар

Приготвяне:

В блендер поставете измитите и изчистени от костилки сини сливи. Към тях прибавете захарта, овесените бисквити и соевото мляко. Блендирайте до хомогеност и разсипете в чаши.

Подходящо е за вегани, тъй като се прави със соево мляко, което, разбира се, можете да замените с всяко друго по ваш вкус. Ако искате да засилите здравословния ефект, добавете и щипка канела в него. Вкусово ще си паснат чудесно. През студените месеци ползвайте сушени сливи – накиснете ги предварително в топла вода.