0

Б ъдни вечер още е далеч, но тиквите вече завладяват магазините, а с тях и на човек му се иска да си хапне нещо сладко и по нашенски. Какво по-добро от един традиционен тиквеник с орехи (за Бъдни вечер маслото се замества с олио).

Тиквеник с орехи

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 150 г масло или олио
  • 600 г тиква
  • 200 г захар
  • 100 г смлени орехи
  • 1 ч.л. канела
  • пудра захар по желание за поръсване

Начин на приготвяне:

Измийте добре тиквата. Почистете я от семките с помощта на лъжица. Нарежете я на парчета и обелете внимателно. След това я настържете в купа. Добавете захарта, канелата и орехите към настърганата тиква. Разбъркайте добре. Разтопете маслото на слаб огън. Намажете две от корите за баница с разтопеното масло с помощта на четка. Отгоре сложете равномерно количество от тиквената плънка. Завийте на руло и поставете в центъра на предварително намаслена тавичка. Направете същото и с останалите кори. Две от корите се намазват с масло, отгоре се слага от плънката, навиват се и се нареждат около първото охлювче. И така, докато корите и плънката свършат. Полейте тиквеника отгоре с масло и печете на загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. Напръскайте готовия тиквеник с вода. Покрийте го с кърпа, за да омекне. Нарежете го. По желание можете да поръсите с пудра захар.

Съвет: Не прекалявайте с количеството на плънката. Корите са тънки и ако сложите много тиква, ще подгизнат и баницата няма да се изпече добре отдолу. Орехите поемат от влагата, но ако се притеснявате, можете да добавите и малко галета към пълнежа. Друг вариант е да ползвате по-дебели кори или пък такива, печени на сач и тиквеникът да бъде реден, а не навит. Тогава спокойно можете да сложите повече от тиквения пълнеж. Можете и да обогатите плънката със стафиди. За да е по-вкусно, ги накиснете предварително в ром.

Още на matekitchen.com