0

О пределено манджите с яйца стават бързо и лесно, а освен това са питателни. Това са ястия, които не изискват специални умения, нито пък особени усилия, но за сметка на това са много вкусни. Освен това тези рецепти са и бюджетни.

На фурна върху пюре

Необходими продукти:

  • 1,5 кг картофи
  • 200 мл прясно мляко
  • 250 г сирене
  • 80 г масло
  • 1/2 връзки магданоз
  • 8 яйца
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 5 г пушен червен пипер

Начин на приготвяне:

Сварете картофите, обелете ги и ги прекарайте през преса или смачкайте добре с вилица. Прибавете прясното мляко, маслото, солта и черния пипер, ситно нарязания магданоз и сиренето. Разбъркайте добре сместа и я разстелете в тавичка, намазана с масло. На няколко места на повърхността направете вдлъбнатина и счупете вътре по 1 яйце. Отгоре наръсете червен пушен пипер. Сложете тук-там масло, след което запечете ястието в умерена фурна, докато белтъкът на яйцата стегне.

Съвети: Върху канапето от картофено пюре иначе невзрачните яйца на фурна се превръщат в чудесно лесно ястие. Особено ако преди поднасяне ги поръсите с малко червен пипер или настържете отгоре малко кашкавал. Ястието се изпича бързо, колкото белтъкът да стегне. А колко да е твърд жълтъкът, е въпрос на личен вкус. Ако ги поднасяте топли, върви жълтъкът да е по-течен, но когато изстине, ефектът и вкусът се губят.

Върху канапе от спанак

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 300 г спанак
  • 80 г сирене
  • 70 г масло
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 50 мл олио
  • 1/2 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете свежия спанак на ивици. Задушете го заедно със ситно нарязаните лук и чесън в тиган със загрято олио. Извадете го да се отцеди от излишната мазнина и след това го смесете с натрошеното сирене. Изпържете яйцата в половината масло. Запържете червения пипер в останалото масло. В чиния подредете яйцата и спанака на слоеве. Залейте със запържения червен пипер и поднесете.

Нещото, без което вкусът няма да е завършен, е запърженият в масло червен пипер. Ако смятате, че стомахът ви няма да се справи с това предизвикателство, можете да поръсите ястието с червения пипер и да полейте със сгорещеното масло, колкото само да зацвърчи. Вкусът е също толкова добър. В случай че имате парче праз в хладилника, ви препоръчваме да използвате него вместо лук.

С домати под капак

Необходими продукти:

  • 1 кг домати
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете и отстранете воднистата част на 1 кг домати и ги нарежете на малки кубчета. Лука и чесъна нарежете на ситно. Загрейте олиото в тиган с капак или тенджера и задушете лука. След като поомекне, добавете чесъна, разбъркайте за няколко секунди, като внимавате да не изгори, и изсипете доматите. Поръсете със захар, сол и червен пипер, затворете с капак и оставете да се готви за около 20 минути. След като сосът се сгъсти, чукнете яйцата, като внимавате да останат цели. Не ги бъркайте, а затворете отново с капака и оставете да се готвят десетина минути. Белтъкът трябва да стегне, а жълтъкът да остане течен. Поръсете готовото ястие с нарязан магданоз и поднесете.

Птичи гнезда

Необходими продукти:

  • 600 г кайма смес
  • 5 яйца
  • 1 глава лук
  • 1 филия стар хляб
  • 1 с.л. чубрица
  • 1/2 връзка магданоз
  • 30 мл олио
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Замесете каймата с накиснатия и изстискан хляб, 1 яйце, чубрицата, накълцания лук, черния пипер и магданоза, нарязан на ситно. Разделете я на 4 части. Оформете гнезда и ги запечете за 25-30 минути на 200 градуса. Извадете тавата от фурната и във всяко гнездо чукнете по едно яйце. Върнете ги обратно за още десетина минути, докато стегне белтъкът. Сервирайте птичите гнезда с гарнитура по избор.

Единственото затруднение, което би могло да възникне, е отлепянето им от тавата, когато са вече изпечени. Единият вариант е да ги направите в тава с незалепващо покритие или в йенски съд. Друга практична идея е да намажете тавата с олио и след това да я поръсите с галета.

Още на matekitchen.com